Τετάρτη 20 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Φοιτητές και εργαζόμενοι τιμούν την Σωτηρία Βασιλακοπούλου

Εκδήλωση αύριο στις 8 μ.μ. στον κήπο του Παντείου από τον Φοιτητικό Σύλλογο, την Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας

Συμπληρώνονται φέτος 42 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, της νεαρής φοιτήτριας, μέλους της ΚΝΕ, που χτυπήθηκε θανάσιμα μπροστά στην πύλη του εργοστασίου της ΕΤΜΑ την ώρα που μοίραζε ανακοινώσεις στους εργάτες. Αύριο, Πέμπτη 21 Ιούλη, στις 8 μ.μ., ο Φοιτητικός Σύλλογος Παντείου, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στον κήπο του Παντείου Πανεπιστημίου. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Γεωργία Τσαγκάρη, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Παντείου, και η Ελένη Μενεγάκη, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

Ηταν 28 Ιούλη 1980, παραμονές κινητοποιήσεων ενάντια στην αντεργατική πολιτική και η Σωτηρία μαζί με άλλους συντρόφους, μέλη της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ και της Αχτίδας ΑΕΙ της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ βρίσκονταν έξω από το κάτεργο της ΕΤΜΑ για να μοιράσουν προκηρύξεις και υλικό του ΚΚΕ για την απεργία, ενάντια στην ακρίβεια και την ανεργία. Η εντολή της εργοδοσίας εκείνη τη μέρα ήταν σαφής: «Να μην πάρουν οι εργάτες προκηρύξεις του ΚΚΕ. Για κανέναν λόγο...». Βάζει τους εργάτες σε πούλμαν στο τέλος της βάρδιας για να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τον χώρο.

Γύρω στις 2 το μεσημέρι άρχισαν να βγαίνουν από το εργοστάσιο οι πρώτοι εργάτες και, παρά τις απειλές, παίρνουν τις προκηρύξεις. Οι υπόλοιποι εργάτες της βάρδιας παραμένουν στον χώρο του εργοστασίου, κλεισμένοι μέσα σε πούλμαν, σε μια προσπάθεια της εργοδοσίας να τους φυγαδεύσει χωρίς να έρθουν σε επαφή με τους κομμουνιστές. Ομως, πολλοί από αυτούς ανοίγουν τα παράθυρα για να πάρουν προκηρύξεις και η Σωτηρία σπεύδει για να τους τις δώσει. Τότε είναι που ο οδηγός του πούλμαν αναπτύσσει ταχύτητα και παρά τις φωνές της ίδιας και των συντρόφων της περνάει από πάνω της και τη χτυπάει θανάσιμα.

Από την πρώτη στιγμή έγινε προσπάθεια η δολοφονία να παρουσιαστεί σαν «τροχαίο ατύχημα» από τον Τύπο της εποχής αλλά και το δικαστήριο που δεν έκανε δεκτές τις κατηγορίες. Εγινε όμως από την πρώτη στιγμή υπόθεση των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας που μετά τη δολοφονία έφτασαν στο εργοστάσιο, διαδηλώνοντας και αφήνοντας λουλούδια στον τόπο του εγκλήματος. Στις 10 το βράδυ ξεκίνησε η απεργία που προκήρυξαν το Σωματείο Κλωστοϋφαντουργών και η Εργοστασιακή Επιτροπή της ΕΤΜΑ, μια απεργία επιτυχημένη παρά τις απειλές και την τρομοκρατία.

«Εμπνεόμαστε κρατώντας ψηλά τη σημαία του αγώνα»

Καλώντας στην αυριανή εκδήλωση, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών τονίζει:

«Στις 28 Ιούλη συμπληρώνονται 42 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, φοιτήτριας της Παντείου, μέλους της ΚΝΕ, από την εργοδοσία της ΕΤΜΑ, την ώρα που μοίραζε προκηρύξεις έξω από το εργοστάσιο ενάντια στην ανεργία, στις απολύσεις και την ακρίβεια. Εμπνεόμαστε από το παράδειγμά της, κρατώντας ψηλά τη σημαία του αγώνα. Σαράντα δύο χρόνια μετά, τα οράματα της Σωτηρίας, ο δρόμος που βάδισε, παραμένουν επίκαιρα, είναι οδηγός της πάλης μας!

Σήμερα,

  • που το κύμα της ακρίβειας σαρώνει, η ανεργία και η ετεροαπασχόληση μαστίζουν τους νέους και τις νέες, που χιλιάδες εργαζόμενοι φοιτητές δουλεύουν σε συνθήκες ζούγκλας,
  • που η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, ψήφισε τον νόμο - πλαίσιο που καταστρατηγεί μορφωτικά δικαιώματα, γενικεύει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ενισχύει την εμπορευματοποίηση και κατηγοριοποίηση των σπουδών, την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων,
  • που ενισχύονται ακόμα περισσότερο ο αυταρχισμός, η κρατική κι εργοδοτική βία, η επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, στο δικαίωμα στην απεργία, αλλά και η υπονόμευση και συκοφάντηση των φοιτητικών συλλόγων

Τιμάμε την Σωτηρία δυναμώνοντας τον κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους, δίνοντας σάρκα και οστά στο σύνθημα "Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά"! Γιατί οι φοιτητές, σαν αυριανοί εργαζόμενοι, έχουν θέση στον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα. Γιατί είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων η μόρφωση και το μέλλον των παιδιών τους. Γιατί φοιτητές και εργάτες έχουμε κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους που ξεθεμελιώνουν τα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Η Σωτηρία με τη θυσία της σφράγισε τους ακατάλυτους δεσμούς του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος.

Τιμάμε την Σωτηρία με ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στην πολιτική που, όπως τότε έτσι και σήμερα, χτίζει αμύθητα πλούτη και χλιδή για τους λίγους, πατώντας στη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολλών.

Τιμάμε την Σωτηρία δίνοντας τη μάχη καθημερινά για να γίνουμε περισσότεροι αυτοί που κατανοούν ότι τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτώνται μέσα από τη συλλογική, οργανωμένη πάλη, ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων - ΕΕ που υπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Συνεχίζουμε στα βήματα της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου. Η θυσία της Σωτηρίας δείχνει τον δρόμο της αντεπίθεσης, της οργάνωσης, της πάλης των φοιτητών για τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ