Παρασκευή 22 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καθημερινή επαφή με τον λαϊκό κόσμο στην Ανατ. Αττική που καίγεται εδώ και χρόνια

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ καταγράφει τις ανάγκες
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ καταγράφει τις ανάγκες
Περιοδεία σε γειτονιές της Παλλήνης και συζήτηση με λαϊκές οικογένειες που έζησαν τις μέρες αυτές ξανά τον πύρινο εφιάλτη, πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τους Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή Ανατ. Αττικής, Γιώργο Καλύβα, μέλος της ΚΕ, καθώς και μέλη του Κόμματος.

Οι κάτοικοι του Λόφου Παλλήνης, μια περιοχή δίπλα στο ομώνυμο ρέμα, μετέφεραν στα στελέχη του Κόμματος την αγανάκτηση και την οργή τους για τις διαχρονικές ευθύνες της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, που τους αφήνουν απροστάτευτους εδώ και χρόνια.

Από τη μια δεν υπάρχει μέριμνα για τον έγκαιρο καθαρισμό του ρέματος και των ξερών κλαδιών και όταν ξεσπάει η φωτιά - σημειωτέον η περιοχή έχει καεί τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον 3 φορές - δεν υπάρχουν τα αναγκαία μέσα για την αντιμετώπισή της γρήγορα.

Μάλιστα, τα σπίτια που σώθηκαν στην περιοχή, ενώ τριγύρω κάηκαν τα πάντα, σώθηκαν γιατί οι ιδιοκτήτες τους έμειναν παρά τις εντολές εκκένωσης και όλη τη νύχτα τα κατέβρεχαν με τα λάστιχα, τουλάχιστον όσο υπήρχε νερό.

Σπίτια φτιαγμένα με τους κόπους μιας ζωής

Πολλά είναι τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και των επιτελείων της, που εμφανίζουν τα κατεστραμμένα σπίτια (εννοούν αυτά που καταστράφηκαν ολοσχερώς) να είναι λιγότερα αναλογικά με «την ένταση του φαινομένου» και να επιχαίρουν γιατί «δεν θρηνήσαμε θύματα».

Κατεστραμμένα σπίτια - κατεστραμμένες ζωές βιοπαλαιστών
Κατεστραμμένα σπίτια - κατεστραμμένες ζωές βιοπαλαιστών
Ωστόσο, για τους κατοίκους που υπέστησαν ζημιές, μικρότερες ή μεγαλύτερες στα σπίτια τους, που ήταν η μόνιμη κατοικία τους, αρχίζει ένας «Γολγοθάς» για να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Και βέβαια, όπως καταγγέλλουν, τα όποια ψίχουλα δοθούν δεν αρκούν για τίποτα, ενώ όταν καλούν τις υπηρεσίες του δήμου, τους λένε ότι οι ίδιοι πρέπει να καταβάλουν τα έξοδα για να απομακρύνουν τα μπάζα και τα αποκαΐδια.

Επίσης, όπως κατήγγειλαν και από προηγούμενη εμπειρία πυρκαγιών, οι διογκωμένοι λογαριασμοί νερού είναι αυτό που περιμένει όσους κατάφεραν με λάστιχα και κουβάδες να σώζουν το βιος τους και τους κόπους μιας ζωής.

Αποζημιώσεις στο 100% για τους πληγέντες

Μετά το τέλος της περιοδείας ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας σε δήλωσή του σημείωσε:

«Επισκεφτήκαμε σήμερα για δεύτερη μέρα την πληγείσα περιοχή και συγκεκριμένα του Λόφου Παλλήνης, προκειμένου να δούμε τις ζημιές που έχουν υποστεί εδώ οι κάτοικοι και να καταγράψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν.

Να πούμε καταρχήν ότι μιλάμε για μια περιοχή που βρίσκεται περίπου 500 μέτρα από το κέντρο της Παλλήνης, για να γίνει κατανοητό μέχρι πού έφτασε η πυρκαγιά. Επίσης η περιοχή έχει καεί 2 και 3 φορές από το 1995 και μετά με βάση και τις μαρτυρίες των ίδιων των κατοίκων.

Ομάδες συντρόφων στις λαϊκές γειτονιές που πλήγηκαν
Ομάδες συντρόφων στις λαϊκές γειτονιές που πλήγηκαν
Υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια. Υπάρχουν προβλήματα και με άμεσες ανάγκες των κατοίκων που πρέπει να ικανοποιηθούν, στο ζήτημα της φιλοξενίας, της ένδυσης, που πρέπει να διασφαλιστούν για όσους το έχουν ανάγκη. Οπως επίσης υπάρχει η ανάγκη απομάκρυνσης υλικών - μπάζων από τα κατεστραμμένα σπίτια, που πρέπει να το αναλάβει η πολιτεία, το κράτος και όχι να επωμισθούν τα έξοδα οι κάτοικοι.

Επίσης στην περιοχή αυτή υπάρχει ακόμα το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης και μάλιστα υπάρχουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες όπου χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα. Ακόμα υπάρχουν προβλήματα με το νερό, ενώ είναι επίσης αναγκαίο και εμείς θα το διεκδικήσουμε, οι άνθρωποι που κατανάλωσαν αυτές τις μέρες μεγάλες ποσότητες νερού για να σώσουν τα σπίτια τους, να μην χρεωθούν αυτές τις υπέρογκες χρεώσεις.

Απαιτούμε ακόμα να γίνει γρήγορα καταγραφή των ζημιών και να δοθεί αποζημίωση στο 100% των ζημιών στους πληγέντες».

Πολύμορφη δράση της ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ

Την ίδια ώρα η Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ συνέχισε τη δράση της, εκφράζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη στους πληγέντες, με το σύνθημα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό». Οπως έκαναν από την πρώτη στιγμή που ρίχτηκαν στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς, ομάδες μελών και φίλων του Κόμματος συνέχισαν τη διανομή νερού και ειδών πρώτης ανάγκης σε όσους το έχουν ανάγκη στις λαϊκές γειτονιές. Ταυτόχρονα, μια ομάδα έχει αναλάβει την περίθαλψη αδέσποτων ζώων ή όσων έμειναν στην περιοχή.

Τα μέλη του Κόμματος μοίραζαν την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την πυρκαγιά, που αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης και πυροπροστασίας και καλούσαν τους εργαζόμενους να οργανώσουν με συλλογικό τρόπο τον αγώνα διεκδίκησης των αιτημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ