Παρασκευή 22 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Διεκδικούν δυναμικά τους χώρους πρασίνου

Πετυχημένη η πρώτη δράση πολιτισμού

Με μεγάλη συμμετοχή λαού της περιοχής της Καλαμαριάς πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο πάρκο Σοφούλη στην Ακτή Ντοβίλ η προβολή του ντοκιμαντέρ «Αγέλαστος Πέτρα» στο πλαίσιο δράσεων για την διεκδίκηση ελεύθερων χώρων.

Πρόκειται για την πρώτη δράση πολιτισμού σε χώρο πρασίνου με βάση το κοινό πλαίσιο δράσεων που έχουν υπογράψει πολιτιστικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία, επιτροπές και πρωτοβουλίες κατοίκων, οι οποίοι έχουν πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες ενάντια στα σχέδια οικοπεδοποίησης και εμπορευματοποίησης των ελεύθερων χώρων της Καλαμαριάς.

Το ντοκιμαντέρ, του Φίλιππου Κουτσαφτή, που μιλάει για την περιουσία της μνήμης προβλήθηκε σε ένα από τα πιο γοητευτικά σκηνικά της πόλης, στο Πάρκο Σοφούλη στην Ακτή Ντοβίλ, με φόντο την παραλία και τη θάλασσα σε μια δράση που αγκαλιάστηκε πλατιά από τον λαό της περιοχής. Η δράση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ενωσης Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς και σε αγαστή συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Νέας Κρήνης «Η Μπουμπουλίνα».

Στον πρόλογο της ταινίας, παρεμβάσεις έγιναν από την πρόεδρο της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Μαθητών της Καλαμαριάς, Ελένη Μαυροπούλου, και τον Παναγιώτη Παπουτσίδη, μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Μπουμπουλίνα», όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία λήφθηκε «για τον αυτονόητο συμβολισμό που μπορεί να δώσει έμπνευση και δύναμη και στους δικούς μας αγώνες. Αλλά και για να ανοίξουμε έναν διάλογο για την ιστορική αξία του τόπου μας. Για να τιμήσουμε και να υπερασπιστούμε την ιστορική συνέχεια και τη συλλογική μνήμη σε ένα τόσο όμορφο τοπίο που απειλείται και δυστυχώς συνεχώς αλλοιώνεται. Σε μια χώρα που καίγεται, που την καίνε, για ακόμη μία φορά».

Επίσης, τονίστηκε πως στόχος των δράσεων αυτών είναι η δημιουργία ενός κοινού μετώπου, ώστε να αντιμετωπίσει ο λαός της περιοχής και οι φορείς ενιαία το ζήτημα που τους απασχολεί, αυτό των ελεύθερων χώρων.

Ακόμη, σημειώθηκε πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι το τελευταίο διάστημα ενημερώνονται, ευαισθητοποιούνται και ενεργοποιούνται σε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια, και όλο και περισσότεροι φορείς δείχνουν ενδιαφέρον στο να πάρουν αποφάσεις στα ΔΣ τους και να συνυπογράψουν το κοινό πλαίσιο και να συμμετέχουν σε επόμενες δράσεις.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των φορέων ευχαρίστησαν από καρδιάς τον σκηνοθέτη της ταινίας Φίλιππο Κουτσαφτή για την παραχώρηση άδειας για την προβολή της ταινίας και όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Οι μαζικοί φορείς της Καλαμαριάς θέτουν σε προτεραιότητα το ζήτημα της άμεσης αξιοποίησης των πολλών ελεύθερων χώρων με γνώμονα τις ανθρώπινες ανάγκες για ψυχαγωγία, αθλητισμό - πολιτισμό, επαφή με τη φύση, αλλά και ως χώρους για τις σχολικές εκδρομές των μαθητών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με το ΚΚΕ για ελεύθερους χώρους, υποδομές Υγείας και Παιδείας για τον λαό της Καλαμαριάς (2023-01-18 00:00:00.0)
Διεκδικούν ελεύθερους και ανοιχτούς χώρους (2022-07-05 00:00:00.0)
Πλιάτσικο με πρόσχημα την «Αραβική Ανοιξη» (2011-05-28 00:00:00.0)
Θεατροποιημένος Αντ. Σαμαράκης (2009-12-04 00:00:00.0)
Ελληνικές ταινίες στην Ευρώπη (2003-04-23 00:00:00.0)
Κινηματογραφικές βραδιές της «Διάβασης» (2001-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ