Παρασκευή 22 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Στην πεπατημένη των μέτρων - κοροϊδία

Μέτρα «στήριξης» των πυρόπληκτων νοικοκυριών ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση. Πρόκειται για τα ίδια ανεπαρκή μέτρα που ανακοίνωσε και πέρσι για τους πυρόπληκτους των μεγάλων πυρκαγιών. Μέτρα που αν το 2021 ήταν ανεπαρκή, σήμερα με τη μεγάλη ακρίβεια είναι λιγότερο και από ψίχουλα.

Τα μέτρα αυτά, που είναι τυποποιημένα και εφαρμόζονται και σε θύματα άλλων καταστροφών, είναι η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, δηλαδή η αναστολή για έξι μήνες της πληρωμής όλων των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων (όχι η διαγραφή), τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται.

Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται το ...γαλαντόμο ποσό των 600 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Αλλο ένα 600άρι για τις πολύτεκνες οικογένειες ή αυτές που έχουν άτομο με ειδικές ανάγκες. Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας κατοικίας και οικονομική ...ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό από την καταστροφή.

Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων - επισκευή/ανακατασκευή - στην πληγείσα περιοχή. Η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους. Δεν διευκρινίζεται το ποσόν που θα δοθεί. Αν κρίνουμε από την εμπειρία των πυρόπληκτων στο Μάτι, που έτρεχαν με τους φακέλους υπό μάλης από υπηρεσία σε υπηρεσία για να βγάλουν άκρη, αναμένεται σε βάθος χρόνου μεγάλη ταλαιπωρία και για τους νέους πυρόπληκτους. Παράλληλα, ακόμα περιμένουν το υπουργείο Υποδομών να απαντήσει για το ποσόν της αποζημίωσης για ανακατασκευή που ήταν 1.000 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ το σημερινό κόστος ξεπερνά τα 1.500 ευρώ.

Εξάλλου, οι πυρόπληκτοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για τα πυρόπληκτα κτίρια, σε συνέχεια των σχετικών ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με την προκαταβολή να φτάνει έως τα 14.000 ευρώ. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί πως θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις σχετικές καταβολές, αφού οι έλεγχοι από το προσωπικό των ΤΑΕΦΚ δεν είναι τακτικοί, διότι το προσωπικό τους δεν είναι μόνιμο και εργάζεται με ανανεούμενες συμβάσεις.

Παράλληλα, την ώρα που οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις κατοικιών πολλαπλασιάζονται, ο πυρόπληκτος θα ...γλιτώσει για έξι μήνες τη διενέργεια πλειστηριασμού, κατάσχεσης, αποβολής και προσωπικής κράτησης, αφού σε συνέχεια σχετικής διάταξης στον ν. 4797/2021 δύναται να εκδοθεί υπουργική απόφαση για την αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληττόμενων από την πυρκαγιά.

Θα υπάρξει επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Προβλέπεται, δε, επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά, ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών και τριετής απαλλαγή από το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο της καταστροφής ή της ζημιάς, η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού.

Επίσης, φιλοξενία των πυρόπληκτων της Αττικής σε ξενοδοχειακές μονάδες, «στήριξη» αγροτών από τον ΕΛΓΑ, έκτακτη χρηματοδότηση προς την τοπική διοίκηση (δεν διευκρινίζεται για τι κονδύλια) για την κάλυψη των πρώτων αναγκών για την κάλυψη ζημιών σε δίκτυα και υποδομές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ