Παρασκευή 22 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Γερμανο-ρωσικές αντιπαραθέσεις για τη μειωμένη ροή φυσικού αερίου

Η επανέναρξη της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού «Nord Stream 1» από νωρίς χτες το πρωί διέψευσε αφενός κάποιες προβλέψεις για διακοπή της εξαγωγής προς τη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ, αφετέρου διατήρησε την ανησυχία σε ευρωπαϊκά μονοπώλια για πρόσβαση σε ανεπαρκείς ποσότητες καθώς έφθασε μόλις στο 40% των επιπέδων που διοχετεύονταν πριν ξεκινήσουν, στις 11 Ιούλη, οι ετήσιες εργασίες συντήρησης του δικτύου.

Χτες, σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι η Ρωσία παραμένει «πολύ σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας», προσθέτοντας (όπως έκανε πρόσφατα και ο Πρόεδρος Πούτιν) ότι η «Gazprom» έχει εκπληρώσει και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις προς τους πελάτες της. Απέρριψε τις κατηγορίες κάποιων πολιτικών της Δύσης, μεταξύ των οποίων και της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τις προμήθειες Ενέργειας για να «εκβιάσει» την Ευρώπη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο «Nord Stream 1» αντιμετωπίζει δυσκολίες στη συντήρηση του εξοπλισμού. «Αυτοί ακριβώς οι περιορισμοί οδήγησαν στο γεγονός ότι τα μηχανήματα δεν μπορούν να έχουν το απαραίτητο σέρβις. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από τους Ευρωπαίους είναι οι λόγοι για τα προβλήματά τους».

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία δεν θα την αναγκάσουν να αλλάξει πορεία. «Ακόμα και οι σκληρότερες κυρώσεις ποτέ δεν έκαναν χώρες να αλλάξουν τη θέση τους», δήλωσε. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναφέρθηκε και στη Βρετανία, λέγοντας ότι η Ρωσία ελπίζει πως ο επόμενος πρωθυπουργός της θα υιοθετήσει μια συνετή θέση απέναντί της.

Η αιτιολογία της ρωσικής πλευράς πως οι μειώσεις στις ροές φυσικού αερίου οφείλονται στις δυτικές κυρώσεις δεν έγινε δεκτή από τη γερμανική πλευρά, με τον επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Κλάους Μίλερ, να δηλώνει πως διατηρούνται η πολιτική αβεβαιότητα και η μείωση 60% στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου που ξεκίνησε (όπως υπενθύμισε με νόημα) από τα μέσα Ιούνη.

Παρόμοια εκτίμηση διατύπωσε και ο «πράσινος» αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Δήλωσε πως η Γερμανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα «φοβερό 2023» λόγω των επερχόμενων ελλείψεων αερίου προτείνοντας να υιοθετηθεί προσεχώς ένα σχέδιο εξοικονόμησης Ενέργειας για τις επιχειρήσεις, τη Δημόσια Διοίκηση και τα νοικοκυριά. Ανέφερε πως η Ρωσία, μετά και από τις χτεσινές μειωμένες κατά 60% ροές φυσικού αερίου στον αγωγό «Nord Stream 1» «είναι όλο και περισσότερο παράγοντας αβεβαιότητας στο ενεργειακό σύστημα». Και πρόσθεσε με νόημα: «Αυτά τα ανεπαρκή επίπεδα αποστολής μιλάνε μία σαφή πολιτική γλώσσα, επιβεβαιώνοντας ότι δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτές τις παραδόσεις».

Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ

Νωρίτερα χτες η ΕΕ προχώρησε σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων. Το Συμβούλιο ενέκρινε νέα μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση των υφιστάμενων οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στην τελειοποίηση της εφαρμογής τους και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους.

Θεσπίζεται νέα απαγόρευση αγοράς, εισαγωγής ή μεταφοράς, άμεσα ή έμμεσα, χρυσού, εάν προέρχεται από τη Ρωσία και έχει εξαχθεί από τη Ρωσία στην ΕΕ ή σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα μετά. Αυτή η απαγόρευση καλύπτει και τα κοσμήματα. Επεκτείνει επίσης τον κατάλογο των ειδών που μπορεί να συμβάλουν στη στρατιωτική και τεχνολογική βελτίωση της Ρωσίας ή στην ανάπτυξη του τομέα άμυνας και ασφάλειας, ενισχύοντας έτσι τους ελέγχους των εξαγωγών για διπλή χρήση και προηγμένη τεχνολογία.

Επιπλέον, τα νέα μέτρα επεκτείνουν την υφιστάμενη απαγόρευση πρόσβασης σε λιμάνια και στις μαρίνες.

Η ΕΕ εισάγει επίσης ορισμένες διευκρινίσεις στα υφιστάμενα μέτρα, για παράδειγμα στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων, της αεροπορίας και της Δικαιοσύνης. Ειδικότερα, η τεχνική βοήθεια προς τη Ρωσία για αεροπορικά αγαθά και τεχνολογία θα επιτρέπεται στον βαθμό που απαιτείται για τη διασφάλιση των εργασιών καθορισμού τεχνικών βιομηχανικών προτύπων του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και η απαγόρευση συναλλαγής με ρωσικούς δημόσιους φορείς θα είναι ελαφρώς τροποποιημένη για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Με τον φόβο της επιδείνωσης της επισιτιστικής και ενεργειακής κατάστασης σε πολλές χώρες η ΕΕ αποφάσισε να επεκτείνει την εξαίρεση από την απαγόρευση συναλλαγών με ορισμένες κρατικές οντότητες όσον αφορά γεωργικά προϊόντα και μεταφορά πετρελαίου σε τρίτες χώρες.

Ομοίως, τα μέτρα της ΕΕ δεν εμποδίζουν τρίτες χώρες και τους υπηκόους τους που δραστηριοποιούνται εκτός ΕΕ να αγοράζουν φαρμακευτικά ή ιατρικά προϊόντα από τη Ρωσία.

Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις, το Συμβούλιο αποφάσισε να προσθέσει επιπλέον άτομα και οντότητες στις λίστες και να ενισχύσει τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, επιβαρύνοντας τα άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων στην ΕΕ.

Φυσικό αέριο: Αντιδράσεις στις προτάσεις της Κομισιόν για μείωση κατανάλωσης

Στο μεταξύ, χτες, άρχισαν να γίνονται πιο σαφείς οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις σε χώρες - μέλη της ΕΕ πάνω στο πακέτο προτάσεων που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κομισιόν με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Η πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση κατά 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου από όλες τις χώρες από τον Αύγουστο του 2022 ως τον Μάρτη του 2023 σε περίπτωση «κρίσης» προκαλεί αντιδράσεις. Ρεπορτάζ του πρακτορείου «Ρόιτερς» ανέφερε πως τουλάχιστον 12 χώρες εξέφρασαν αντιρρήσεις, μεταξύ των οποίων οι Ελλάδα, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ουγγαρία. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου σήμερα Παρασκευή, με την ΕΕ να ευελπιστεί πως τελικά η πρόταση θα εγκριθεί την Τρίτη 26 Ιούλη, στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας.

Χαρακτηριστική μέσα σε όλα αυτά ήταν η απόφαση του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, να μεταβεί στη Μόσχα με στόχο να συζητήσει νέες προμήθειες φυσικού αερίου. «Για να υπάρξει εγγύηση για την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ουγγαρίας, η κυβέρνηση αποφάσισε την αγορά επιπλέον 700 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, πέραν των ποσοτήτων που ήδη προβλέπονται από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια», αναφέρεται σε μήνυμα του κυβερνώντος κόμματος Fidesz του πρωθυπουργού, Β. Ορμπαν, στο Facebook. Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών είχε προγραμματίσει συναντήσεις και με τους αντιπροέδρους της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ και Ντένις Μαντούροφ, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Πυρηνική συνεργασία της Ρωσίας με Αίγυπτο και Τουρκία

Η Αίγυπτος είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ομάδα των χωρών που έχουν εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας «Rosatom Corporation», Αλεξέι Λικχάσεβ, με αφορμή την έναρξη κατασκευής της πρώτης μονάδας παραγωγής Ενέργειας του πυρηνικού σταθμού Ελ Νταμπάα.

Παράλληλα, χτες, η «Rosatom» ξεκίνησε την κατασκευή του τέταρτου σταθμού Ενέργειας στο Ακουγιου της Τουρκίας.

Το ίδιο διάστημα, ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός FRANCE INFO μετέδωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός ρωσικής εκμετάλλευσης που βρίσκεται υπό κατασκευή από το 2018 στο Ακουγιου με πλειοψηφικό μέτοχο τη ρωσική «Rosatom» θα μπορέσει να μειώσει κάποιες από τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων, αλλά θα συνεχίσει να πληρώνει δισεκατομμύρια στη Ρωσία. Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφηκε το 2010, η Αγκυρα είναι υποχρεωμένη να αγοράζει από τη Μόσχα τουλάχιστον το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από το εργοστάσιο για 15 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ