Παρασκευή 22 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ»
«Πόρτα» σε ασθενείς, «κατά το ελάχιστον» η λειτουργία όλων των κλινικών

Απαράδεκτοι «κόφτες» για «εξοικονόμηση νοσηλευτικού προσωπικού»

«Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε το πρωτόκολλό μας στον βαθμό που το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν πιέζεται στους σκληρούς δείκτες που είναι οι κλίνες ΜΕΘ»: Με αυτήν τη δικαιολογία ξεπέταξε χτες ο υπουργός Υγείας την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης των νοσοκομείων, ενώ όλα τα στοιχεία βοούν ότι χρειάζονται άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άνοιγμα των νοσοκομείων και των 10.000 κρεβατιών που έκλεισαν επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και παρέμειναν κλειστά επί ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, τον παραπάνω ισχυρισμό κάνει θρύψαλα η ομολογία της επικίνδυνης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα φρακαρισμένα νοσοκομεία, μέσα από έγγραφο που απέστειλε η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ προς τα Νοσοκομεία Νίκαιας και Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα». Πιο συγκεκριμένα, στις 20 Ιούλη, η κυβέρνηση και η διορισμένη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ με αφορμή «μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων Covid που έχει προκαλέσει αυξημένη προσέλευση ασθενών στο ΤΕΠ του νοσοκομείου» τον τελευταίο μήνα, θέτουν νέους «κόφτες» σε ασθενείς που έχουν ανάγκη από ιατρονοσηλευτική φροντίδα, προσαρμόζοντας για πολλοστή φορά τα επιστημονικά κριτήρια και τις ανάγκες του λαού στις τεράστιες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ετσι, στο όνομα της «εύρυθμης λειτουργίας» του νοσοκομείου και «για την κατά το ελάχιστον δυνατή λειτουργία όλων των κλινικών»... αποφασίστηκε να εισάγονται από το ΤΕΠ στο νοσοκομείο μόνο οι θετικοί ασθενείς Covid που έχουν ενδείξεις αναπνευστικής δυσχέρειας ή και θετική CT θώρακος (ακτινογραφία). Την έξοδο θα βλέπουν όσοι δεν έχουν υποξυγοναιμία (χαμηλό οξυγόνο) που προφανώς δεν είναι ο μόνος λόγος εισαγωγής, «οι λοιποί ασθενείς θα επιστρέφουν στον τόπο διαμονής τους». Ενώ στην περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που χρήζει ενδονοσοκομειακής αντιμετώπισης «θα ενημερώνεται ο εκτελών χρέη διευθυντή των ΤΕΠ στην εφημερία».

Οσο για τους non Covid ασθενείς που εισάγονται από τις Παθολογικές κλινικές είναι ...«αυτονόητο ότι θα νοσηλεύονται όπου υπάρχει κλίνη του Παθολογικού τομέα και αφού πληρωθούν όλες οι κλίνες θα τοποθετούνται σε κλίνες του Χειρουργικού τομέα και είναι προτιμότερο να συγκεντρώνονται σ' ένα θάλαμο αποκλειστικά (...) μετά από κατάλληλες μετακινήσεις που θα γίνονται από το υπεύθυνο νοσηλευτικό προσωπικό της εκάστοτε κλινικής».

Οπως αναφέρεται, με όλα τα παραπάνω υποτίθεται ότι ...«προσδοκούμε την καλύτερη δυνατή θεραπευτική αντιμετώπιση», ενώ, όπως ομολογείται, «με την ως άνω διαχείριση θα εξοικονομηθεί νοσηλευτικό προσωπικό για την καλύτερη στελέχωση των τμημάτων προς αντιμετώπιση του προβλήματος».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, που αναδημοσιεύουν οι «New York Times» για την πανδημία, το 7ήμερο 11 - 17 Ιούλη τα 52.518 κρούσματα κατατάσσουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση παγκοσμίως με 490 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και στην 5η θέση παγκοσμίως με δείκτη 0,31 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους...

Νεκρός νοσηλευτής σε ώρα δουλειάς

Νεκρός βρέθηκε, το βράδυ της Τρίτης, μέρα γενικής εφημερίας στο ΠΝ ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ένας 51χρονος νοσηλευτής.

Τον νοσηλευτή εντόπισε συναδέλφισσά του κατά την αλλαγή της βάρδιας, ενώ συνάδελφοί του στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου ανέφεραν πως ο ίδιος νωρίτερα στη βάρδιά του είχε αισθανθεί δυσφορία.

Στο τμήμα που εργαζόταν ο νοσηλευτής πραγματοποιούνται αγγειογραφίες, άρα είναι ένα τμήμα με ιδιαίτερες απαιτήσεις από την άποψη της σοβαρότητας και κρισιμότητας των περιστατικών που αντιμετωπίζει, και σε αυτό το κρίσιμο πόστο εργάζεται μόνο ένας νοσηλευτής στη βάρδια.

Το λιγοστό προσωπικό βρίσκεται σε κατάσταση εξουθένωσης, καθώς για να βγουν οι βάρδιες δεν παίρνουν τα ρεπό τους, ενώ τα τελευταία δυόμισι χρόνια οι μέρες θερινής άδειας μετριούνται στα δάχτυλα πολλές φορές μόνο του ενός χεριού.

Τον 51χρονο νοσηλευτή αποχαιρετά η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών ΑΧΕΠΑ» με «λίγα λόγια για τον Γιώργο», που, όπως σημειώνει, «έτρεχε για κάθε ασθενή, και έτσι πρέπει, που έμενε παραπάνω από το ωράριό του μέσα στην ακτινοβολία γιατί ήταν δικό του δίλημμα να λύσει με τον εαυτό του αν θα μείνει ή αν επιλέξει να φύγει και να κινδυνέψει ένας άνθρωπος...

(...) Για τον συνάδελφό μας τον Γιώργο που "έφυγε" και για όλους τους Γιώργους, όλοι εμείς χρωστάμε κάτι, χρωστάμε στα παιδιά τους, χρωστάμε στον ίδιο μας τον εαυτό. Ετσι θα είναι η ζωή μας; Θα περιμένουμε να μας βρει κι εμάς κάποιος συνάδελφος; Φτάνει, συνάδελφοι, ας το αλλάξουμε αυτό το σάπιο σύστημα που τρώει τις ζωές μας... Εχουμε τη δύναμη, μπορούμε!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανιση μάχη δίνουν οι υγειονομικοί με τις τραγικές ελλείψεις και την επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική (2021-03-05 00:00:00.0)
Ξανά αθωράκιστα και στο «κόκκινο» με ευθύνη της κυβέρνησης (2021-02-16 00:00:00.0)
Εκτός ορίων η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και όλη τη Β. Ελλάδα (2020-11-24 00:00:00.0)
Σε οριακή κατάσταση χωρίς κανένα μέτρο ουσιαστικής ενίσχυσης ακόμα και σήμερα (2020-11-17 00:00:00.0)
«Στο κόκκινο» τα δημόσια νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη και Ηπειρο (2020-11-04 00:00:00.0)
Καταγγελία για νοσηλεία σε νοσοκομείο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις (2020-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ