Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σε οριακή κατάσταση χωρίς κανένα μέτρο ουσιαστικής ενίσχυσης ακόμα και σήμερα

Από την κινητοποίηση την περασμένη Πέμπτη στην πύλη του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»
Από την κινητοποίηση την περασμένη Πέμπτη στην πύλη του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»
Στα όριά τους φτάνουν τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Βόρειας Ελλάδας, τα οποία αφέθηκαν αθωράκιστα από την κυβέρνηση, καθώς οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με Covid αυξάνονται ταχύτατα, όπως και η μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα της μιας νόσου.

Χτες, η πληρότητα στις ΜΕΘ-covid που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) έφτασε το 95% (μόλις 10 κενές κλίνες από τις 192).

Συνολικά στις δύο ΥΠΕ (3η και 4η) της Μακεδονίας και της Θράκης κενές έμεναν μόνο 19 κλίνες από τις 235. Οι ασθενείς με covid που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία τους ήταν 1.920, περισσότεροι από το 50% των πανελλαδικά νοσηλευόμενων.

Ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων και χτες σε Θεσσαλονίκη (491), Πέλλα (122), Σέρρες (105), Δράμα (147) κ.α. δείχνει ότι οι ανάγκες για νοσηλεία θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Στο πλαίσιο αυτό, καθημερινά στήνονται νέες πρόχειρες ΜΕΘ-covid, «μετατρέπονται» κλινικές και κλίνες, σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών ασθενειών. Ενδεικτικά, την Παρασκευή 13/11, οι ΜΕΘ-covid σε 3η και 4η ΥΠΕ ήταν 199 και χτες 235. Οι ΜΕΘ αυτές βέβαια δεν «φυτρώνουν»: Στήνονται πλέον όχι μόνο σε χειρουργικές αίθουσες, αλλά και σε απλούς θαλάμους, όπως έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Νοσοκομείο Πολυγύρου.

Χαρακτηριστικές είναι και οι «μετατροπές» στο «Ιπποκράτειο». Με απόφαση της Διοίκησης από τις 12/11, προχωρά η συστέγαση της Νευροχειρουργικής Κλινικής και του Ορθοπαιδικού Τμήματος με τη Β' Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική, καθώς και προσωρινές μεταστεγάσεις: Της Νεφρολογικής στη Β' Προπ. Παθολογική Κλινική, του Ουρολογικού Τμήματος στο Παιδοχειρουργικό Τμήμα, της μονάδας Μεταμοσχεύσεων στην Ε' Χειρουργική κλινική, στην οποία επίσης θα νοσηλεύονται και οι ασθενείς του ΩΡΛ Τμήματος. Μετά τα παραπάνω, το τμήμα νοσηλείας Covid αναπτύσσει 180 κλίνες για επιβεβαιωμένα περιστατικά και 20 για ύποπτα. Επιπλέον, οι δύο χώροι της Β' Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής και της Ε' Χειρουργικής Κλινικής θα διατίθενται στις κλινικές Covid σε περίπτωση που θα κριθεί αναγκαία η φιλοξενία ασθενών.

Την ίδια ώρα, οι υγειονομικοί στη Θεσσαλονίκη μετρούν άλλη μια συνάδελφό τους νεκρή, μια 48χρονη χειρίστρια στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ που χτες έχασε τη μάχη. Αλλη μία συνάδελφός τους νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Καθημερινά όλο και περισσότεροι υγειονομικοί εμφανίζονται θετικοί στον ιό και μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ οι υπόλοιποι, χωρίς εφεδρείες, με ολοένα και λιγότερες αντοχές, συνεχίζουν την άνιση μάχη, συχνά χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας ακόμα και τώρα. Εκατοντάδες είναι τα διαπιστωμένα κρούσματα στα νοσοκομεία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν μαζικά κρούσματα και σε εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα να σχεδιάζεται να ενταχθούν στις διακομιδές και στρατιωτικά ασθενοφόρα.

«Παπανικολάου»: Αποκαλυπτικό κείμενο καταγγελίας από 11 διευθυντές κλινικών

Τα ακραία όρια στα οποία έχουν περιέλθει το νοσοκομείο και οι υγειονομικοί, αποκαλύπτουν 11 διευθυντές Κλινικών του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» που εμπλέκονται στη διαχείριση και νοσηλεία ασθενών με Covid, αναδεικνύοντας ότι το νοσοκομείο αδυνατεί να νοσηλεύσει νέα περιστατικά Covid.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο νοσοκομείο έχουν συγχωνευθεί πολλές κλινικές (μονάδα εγκαυμάτων, χειρουργικές κ.λπ.), μειώνοντας τη δυνατότητα του νοσοκομείου να περιθάλπει μη covid περιστατικά. Η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ covid είναι 100% (37 κρεβάτια σε «κανονικές» ΜΕΘ και 5 στα χειρουργεία που σχεδιάζεται να μεταφερθούν στη Μονάδα Εγκαυμάτων άμεσα). Υπάρχουν 175 απλά κρεβάτια covid και ο αριθμός θα διευρυνθεί με αλλά 50, από κλινικές που μεταφέρονται άμεσα και προβλέπεται να γεμίσουν στη σημερινή εφημερία.

Με κείμενό τους οι διευθυντές κλινικών, μεταξύ άλλων, σημειώνουν: «Στριμώχθηκαν δύο και τρεις κλινικές σε συστέγαση επειγόντως για να εξασφαλιστούν κρεβάτια covid και φθάσαμε σήμερα να υπολειτουργούμε για όλα τα υπόλοιπα νοσήματα. Οι νοσηλευτές του νοσοκομείου έγιναν "λάστιχο", τρέχοντας από κλινική σε κλινική και σε διάφορα ετερόκλητα καθήκοντα, καλούμενοι να αντιμετωπίσουν νοσηλεία ασθενών χωρίς να έχουν την ανάλογη εμπειρία. Γιατροί όλων των ειδικοτήτων και όλων των βαθμίδων κλήθηκαν με "εντέλλεστε" να καλύψουν τους ασθενείς με Covid. Ηδη άρχισαν να παραιτούνται ειδικευόμενοι γιατροί σε πολλές κλινικές. Αυτήν τη στιγμή το νοσοκομείο νοσηλεύει ήδη περισσότερους ασθενείς με Covid από όσους μπορεί πλέον να διαχειριστεί».

«Η νοσηλεία των ασθενών είναι επισφαλής, την ώρα που καλείται π.χ. ένας οφθαλμίατρος ή ένας πλαστικός χειρουργός να εκτιμήσει την αξονική θώρακος ενός ασθενούς ή να ακροαστεί τους πνεύμονές του», προσθέτουν. «Τα υπόλοιπα νοσήματα αντιμετωπίζονται σαν να μην υπάρχουν πια, ως να εξαφανίστηκαν οι όγκοι, οι καρδιοπάθειες και οι βαριές φλεγμονές. Το προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό έχει φθάσει στα όριά του. Η συμμετοχή των ιδιωτικών κλινικών στις γενικές εφημερίες, παρά την προβολή και τη διαφήμιση στα ΜΜΕ είναι μηδαμινή και αφορούν μόνο σε μη covid ασθενείς. Η εκπαίδευση των ειδικευομένων, ειδικά στις χειρουργικές ειδικότητες, είναι πλέον ανύπαρκτη και κανείς δεν απασχολείται με το θέμα, ούτε για τις μελλοντικές επιπτώσεις που θα έχει στη δημόσια υγεία».

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση και προκειμένου να μη φτάσουν στο σημείο να μπουν στο τραγικό δίλημμα της επιλογής ασθενών, μεταξύ άλλων, ζητούν: Αμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτών ιατρών με όρους και προϋποθέσεις του ΕΣΥ. Αμεση ένταξη στη δύναμη του ΕΣΥ των παλαιών Νοσοκομείων 424, Λοιμωδών και «Παναγία». Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων που υπηρετούν σήμερα. Αμεση προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων που είναι κενές στο νοσοκομείο και αν χρειαστεί με επιπλέον κίνητρα. Δυνατότητα παράτασης του χρόνου ειδικότητας των ειδικευομένων γιατρών στις χειρουργικές κλινικές.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» προσπάθησε να απαντήσει δηλώνοντας προκλητικά ότι η ανακοίνωση των διευθυντών των Κλινικών... «δεν εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών του νοσοκομείου, που αυτή την ώρα δίνουν ενωμένοι τη μάχη»!

«Ταχύρρυθμη τηλεκπαίδευση» αντί για κατεπείγουσες προσλήψεις και επίταξη

Στο μεταξύ, παρά τις παραπάνω προειδοποιήσεις των υγειονομικών, τις μετακινήσεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων με πρόχειρη τηλεκπαίδευση επιλέγει ακόμη και τώρα το υπουργείο Υγείας, αντί να προχωρήσει σε μαζικές κατεπείγουσες προσλήψεις γιατρών των ειδικοτήτων αιχμής που έχουν ανάγκη τα νοσοκομεία, αντί να προχωρήσει σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας και των άλλων αναγκών.

Με υπουργική απόφαση, ξεκινά «ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων» για τη διαχείριση των ασθενών με Covid-19. Το πρόγραμμα ξεκινά από τους γιατρούς της 3ης και 4ης ΥΠΕ (Βόρεια Ελλάδα) και θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης.

Η βεβιασμένη ένταξη των γιατρών όλων των ειδικοτήτων στη διαχείριση περιστατικών Covid-19 ξεκίνησε έπειτα από την επιθετική αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα, από τις 9/11, όταν το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) έδωσε «ελευθέρας», γνωμοδοτώντας σε ερώτημα του γγ Υπηρεσιών Υγείας για το «αν υφίσταται κάποιος περιορισμός (ή κάποιες προϋποθέσεις) όσον αφορά στις ειδικότητες των ιατρών που δύναται να μετακινηθούν σε τμήματα/κλινικές που αντιμετωπίζουν/νοσηλεύουν, ασθενείς με νόσο covid-19».

Το ΚΕΣΥ στο έγγραφό του απαντά ότι «είναι σαφές ότι στη σημερινή πανδημία, όλοι οι γιατροί οφείλουμε να συμμετάσχουμε στη φροντίδα των ασθενών με covid-19, στα τμήματα όπου αυτοί νοσηλεύονται ή προσέρχονται, με τήρηση φυσικά των πρωτοκόλλων ασφαλείας και με επίβλεψη από ειδικούς ιατρούς (παθολόγους, πνευμονολόγους, λοιμωξιολόγους, ιατρούς εντατικής Θεραπείας)».

Από αυτό το «όλοι» βέβαια... εξαιρούνται οι όμιλοι της ιδιωτικής Υγείας που θησαυρίζουν και μέσα στην πανδημία...

Την ίδια μέρα ενημερώνονται οι ΥΠΕ, προκειμένου να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο και μέχρι το απόγευμα άρχισαν να εκδίδονται και οι αποφάσεις των διοικητών των νοσοκομείων, τα λεγόμενα «εντέλλεσθε» με τα οποία καλούνταν οι «ειδικοί και ειδικευόμενοι ιατροί όλων των ειδικοτήτων να συμμετέχουν στα προγράμματα λειτουργίας και εφημέρευσης των κλινικών/ τμημάτων τα οποία έχουν διατεθεί για νοσηλεία περιστατικών covid-19». Μάλιστα, ορίζεται ο χρόνος υπηρεσίας των ειδικευομένων σε αυτές τις κλινικές ως χρόνος εκπαίδευσης στην ειδικότητά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ασφυκτιούν πάλι τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα (2021-10-28 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται ξανά για εφιαλτικές «μέρες Νοέμβρη» (2021-04-08 00:00:00.0)
Εφιαλτική η κατάσταση, με την κυβέρνηση να αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα (2021-03-25 00:00:00.0)
Ανιση μάχη δίνουν οι υγειονομικοί με τις τραγικές ελλείψεις και την επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική (2021-03-05 00:00:00.0)
Εκτός ορίων η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και όλη τη Β. Ελλάδα (2020-11-24 00:00:00.0)
Ολοένα και πιο εκρηκτική η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία (2020-11-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ