Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Με πολύμορφες πρωτοβουλίες συνεχίζεται η προετοιμασία της απεργίας στις 26 Νοέμβρη

Με απεργία στις 26 Νοέμβρη δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα κλιμακώνουν τον αγώνα τους για την προστασία της υγείας του λαού από την πανδημία και την ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την υπεράσπιση της δουλειάς και του εισοδήματος των εργαζομένων, για να πάρουν ξεκάθαρη απάντηση ο αυταρχισμός της κυβέρνησης και τα σχέδιά της να φέρει νομοσχέδιο - κόλαφο για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς σε όλη τη χώρα προχωρούν σε πολύμορφες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις, που θα οργανωθούν με όλα τα μέτρα για την προστασία από την πανδημία, καταδικάζοντας την προκλητική απαγόρευση των «συναθροίσεων» σε όλη τη χώρα από την κυβέρνηση.

Οπως επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία ως πρόσχημα για να επιτεθεί στο περιεχόμενο του εορτασμού του Πολυτεχνείου και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, με αντίστοιχο τρόπο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα περιοριστικά μέτρα που έχει ανακοινώσει, σαν μια ευκαιρία για να «τρέξει» πιο αποφασιστικά τα αντεργατικά της σχέδια, κατά παραγγελία του μεγάλου κεφαλαίου. Ετσι, την ίδια στιγμή που γυρίζει την πλάτη στα επείγοντα αιτήματα των σωματείων και επιχειρεί να κηρύξει «σιωπητήριο» απέναντι σε κάθε φωνή διεκδίκησης, βιάζεται να φέρει για συζήτηση και ψήφιση το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα που έχει ήδη παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ξεκαθαρίσει πως το νομοθετικό τερατούργημα, που περιλαμβάνει 10ωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες, αύξηση των νόμιμων υπερωριών, επέκταση της δουλειάς την Κυριακή, μέτρα που χτυπούν τη συνδικαλιστική οργάνωση και την απεργία, εμπόδια στις συλλογικές διαδικασίες και τις Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων, είναι «αιτία πολέμου» και θα πάρει απεργιακή απάντηση.

Απεργιακές αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες

Προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 26 Νοέμβρη έχουν αποφασίσει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ) και Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΠΟΘΑ).

Ακόμη, τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Αρτας, Αγρινίου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κορίνθου, Λαμίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας - Βόνιτσας, Σάμου και η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προχωρούν στις 26 Νοέμβρη οι ναυτεργάτες. Αποφάσεις έχουν πάρει τα σωματεία «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΜΕΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Στο Δημόσιο, 24ωρη απεργία την ίδια μέρα έχει αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει οι Ομοσπονδίες Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης - τέως Βιομηχανίας / Ενέργειας / Ερευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ), Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ).

Κάλεσμα προς τις Ενώσεις εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ να συντονίσουν τα βήματά τους με αποφάσεις για απεργία στις 26 Νοέμβρη έχει απευθύνει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.

Καθημερινές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις σωματείων

Τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής), Ομοσπονδίες και Σωματεία έχουν αποφασίσει να οργανώσουν μέρα δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες, την Πέμπτη 19/11, σε συνεργασία με τα σωματεία του κλάδου, διεκδικώντας τακτικές και ασφαλείς συγκοινωνίες, αναδεικνύοντας την κατάσταση που χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν καθημερινά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (βλ. περισσότερα στη σελ. 21).

Παράλληλα, στην πρώτη γραμμή εξακολουθούν να βρίσκονται οι διεκδικήσεις για την άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αιτήματα που αναδείχθηκαν στη μέρα δράσης των συνδικάτων της Αττικής για την Υγεία, την περασμένη Τρίτη, και την ανάλογη πρωτοβουλία με δεκάδες κινητοποιήσεις υγειονομικών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, την Πέμπτη.

Το κάλεσμα να δοθεί απεργιακή απάντηση στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία στο βωμό των κερδών και παράλληλα αξιοποιεί την πανδημία για να νομοθετήσει νέες αντεργατικές ανατροπές, μεταφέρουν τα σωματεία σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) οργανώνει διαδικτυακή ενημέρωση - συζήτηση για την προετοιμασία της απεργίας, την Παρασκευή 20/11, στις 6.30 μ.μ., μέσω του καναλιού του στο YouTube. Στο μεταξύ, με χιουμοριστική διάθεση το Συνδικάτο σχολιάζει σε αφίσα του την «απλή μέθοδο των τριών» που εισάγουν ΣΕΒ, υπουργείο Εργασίας και ΓΣΕΕ με το νομοσχέδιο: «Στο "8ωρο" θα δουλεύεις 12ωρο. Στο 10ωρο = Χ;», αναρωτιέται και καλεί τους εργαζόμενους να λύσουν την ...εξίσωση της κατάργησης του 8ωρου με μαζική συμμετοχή στην απεργία.

Τις δεκάδες καταγγελίες που δέχεται καθημερινά από εργαζόμενους για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στα σούπερ μάρκετ και τον τρόπο που η εργοδοσία τα αντιμετωπίζει, συνοψίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σε επιστολή του σε υπουργεία και φορείς. Ζητά από τους αρμόδιους και τις ελεγκτικές υπηρεσίες «να προβούν άμεσα σε ελέγχους τόσο για την εξασφάλιση των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ όσο και για την εξασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων τους», ενώ απευθύνει αίτημα για συνάντηση με αντιπροσωπεία του στους υπουργούς Εργασίας, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη.

Με στόχο την πιο γρήγορη ενημέρωση των εργαζομένων, αλλά και την οργάνωση και διεκδίκηση άμεσων μέτρων για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους, ο Σύλλογος λειτουργεί από την Κυριακή λογαριασμό στο Twitter (@sea1891).

Τις τελευταίες μόνο μέρες οι καταγγελίες αφορούν διψήφιο αριθμό καταστημάτων και ακόμα περισσότερους εργαζόμενους που μολύνονται από τον ιό. «Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τον αριθμό των συναδέλφων μας που διαπιστώνονται θετικοί στον ιό, την ιχνηλάτηση την κάνει η εργοδοσία και κρίνει ποιοι και πόσοι συνάδελφοι θα βγουν σε προληπτική καραντίνα, οι απολυμάνσεις πραγματοποιούνται πάντα "νύχτα". Η αναπλήρωση των συναδέλφων που βρίσκονται σε καραντίνα γίνεται με μετακινήσεις άλλων από κατάστημα σε κατάστημα και από πόστο σε πόστο», καταγγέλλει ο Σύλλογος. Μάλιστα, σε περίπτωση κρουσμάτων και μέχρι να βγουν τα τεστ, οι εργαζόμενοι «συνεχίζουν να πηγαίνουν στην εργασία τους και να μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς με σοβαρό κίνδυνο την ακόμα μεγαλύτερη διασπορά του ιού». Οι δε εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες συνεχίζουν να δουλεύουν μέσα σε αυτές τις συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ