Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι μορφές πάλης προσαρμόζονται στις συνθήκες, δεν υποτάσσονται σε «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»

-- Κύριε Γραμματέα, πάρα πολλές ερωτήσεις για το Πολυτεχνείο. Αν επιμένετε, μάλλον, γιατί το έχετε ανακοινώσει, αν θα συμμετάσχετε στην πορεία.

-- Το Πολυτεχνείο πάντα, εδώ και 47 χρόνια, κάθε χρόνο και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ήταν μία αγωνιστική γιορτή, όχι μνημόσυνο ή κατάθεση στεφάνων. Ηταν κυρίως η αγωνιστική διεκδίκηση, η συνέχεια της πάλης που έγινε τότε ενάντια στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στη δικτατορία, για «Ψωμί», δηλαδή για οικονομικά αιτήματα, για «Παιδεία», για καλύτερη μόρφωση, για «Υγεία», όπως και σήμερα, για συνδικαλιστικές ελευθερίες, πολιτικές ελευθερίες και κάθε χρόνο και φέτος, οπωσδήποτε έχει αυτόν τον χαρακτήρα. Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε το περιεχόμενο. Το Πολυτεχνείο ποτέ δεν υπήρξε κυβερνητική γιορτή.

Τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, την αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου προς την αμερικάνικη πρεσβεία δεν την οργάνωνε ποτέ η κυβέρνηση και δεν ήταν ποτέ δυνατόν να την οργανώσει η κυβέρνηση και το κράτος της, όποια και να ήταν η κυβέρνηση και όποιες κι αν ήταν οι κυβερνήσεις που πέρασαν. Την οργάνωναν πάντα τα εργατικά σωματεία, ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων, Βασανισθέντων κατά τη δικτατορία, οι φοιτητικοί σύλλογοι, η εκπαιδευτική κοινότητα, όλοι αυτοί οι μαζικοί φορείς, και τα πολιτικά κόμματα φυσικά και οι πολιτικές νεολαίες. Αυτό κάνουν και φέτος σε ειδικές συνθήκες.

-- Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Τα πολιτικά κόμματα ακολουθούσαν. Αλλά φέτος, οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Δεν υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού;

-- Να σας εξηγήσω. Αυτό που λέει η πραγματική επιστημονική, υγειονομική κοινότητα, οι υγειονομικοί είναι ότι πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα τα μέτρα όταν ο κόσμος περπατάει στους δρόμους ή βρίσκεται στις πλατείες. Γιατί μπορεί να περπατήσει, δεν έχουμε στρατιωτικό νόμο, όπως στη δικτατορία, που έλεγε «σε πυροβολώ. Αλτ, όταν περπατάς στο δρόμο μετά από μία ορισμένη ώρα».

-- Αρα εσείς καλείτε τα μέλη σας να έρθουν;

-- Αρα, με τη χρήση μασκών, με τα αντισηπτικά, με τις αποστάσεις και βεβαίως με τους ανθρώπους που θα πρέπει να είναι εκεί, δηλαδή δεν θα πάνε οι ευπαθείς ομάδες. Και βεβαίως θα κάνουμε έκκληση σε αυτό να μην είναι οι άρρωστοι, αυτοί που έχουν πυρετό ή είναι συναχομένοι ή μπορεί να έχουν γρίπη, μπορεί να μην έχουν οι άνθρωποι κορονοϊό, ή οτιδήποτε άλλο. Κι αυτό έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα και με τα γενικευμένα lockdown, με τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Και βεβαίως, μπορούμε να αποδείξουμε και το έχουμε ήδη αποδείξει πως τηρούμε τα μέτρα, μάλιστα δεχτήκαμε ως ΚΚΕ συγχαρητήρια για το πώς οργανώθηκαν αντίστοιχες τέτοιες εκδηλώσεις.

-- Κύριε Γραμματέα, επικοινώνησε μαζί σας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για το θέμα της πορείας;

-- Χτες το απόγευμα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε απλά: «Ξέρω ποιες είναι οι θέσεις σας. Ξέρετε κι εσείς ποιες είναι οι θέσεις της κυβέρνησης. Υπάρχει απαγόρευση της πορείας, και γι' αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι μπορείτε να καταθέσετε στεφάνι και να με ενημερώσετε πότε θα καταθέσετε στεφάνι, γιατί θα είναι όλα τα πολιτικά κόμματα μου είπε, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης και θα πρέπει να ορίσουμε ώστε να γίνει αυτό με ασφάλεια». Τίποτε άλλο.

-- Σας είπε για συλλήψεις;

-- Οχι, δεν είπε τίποτα άλλο. Ούτε άνοιξα τέτοιο ζήτημα.

-- Πώς θα αντιδράσει το ΚΚΕ αν γίνουν συλλήψεις;

-- Καταρχήν είναι απαράδεκτο γιατί διοργανώτρια των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου δεν είναι η κυβέρνηση, η εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά την ευθύνη την έχουν μαζικοί φορείς, τα κόμματα, οι πολιτικές νεολαίες, έτσι δεν έχει κανένα δικαίωμα, ούτε ηθικό, ούτε πολιτικό, ούτε συνταγματικό, να την απαγορεύσει. Αλλο να κάνει έκκληση να τηρηθούν τα μέτρα, οι μορφές πάλης να προσαρμοστούν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και άλλο ζήτημα να λέει «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» αυτές τις μέρες. Αυτές τις μέρες που έπρεπε να μιλάμε για τις ατομικές και τις συλλογικές ελευθερίες, για την προστασία του λαού μας, για τις ευθύνες των κυβερνήσεων και όσων δημιούργησαν αυτήν την κατάσταση και πάει λέγοντας.

-- Κύριε Γραμματέα, ο πρωθυπουργός είπε στη Βουλή ότι δεν έγινε και η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

-- Ξαναλέω, η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και ο γιορτασμός της που απαγόρευσε, ήταν κυβερνητική ευθύνη. Κατά την άποψή μας, θα μπορούσε να γίνει, όπως ξέρω και μια σειρά σωματεία, σύλλογοι, μαθητικές κοινότητες, φοιτητικοί σύλλογοι την γιόρτασαν πάρα πολύ καλά την 28η Οκτωβρίου. Οπως κάθε χρόνο. Το ΚΚΕ έκανε εκδηλώσεις και σε αίθουσες και σε πλατείες με ομιλίες, με ποιήματα, με προβολές ταινιών για το τι ήταν η 28η Οκτωβρίου του 1940 και τι ήταν ο φασισμός. Εκείνες τις μέρες τα κάναμε όλα αυτά, όπως και κάθε χρόνο. Το να βάλει η κυβέρνηση ένα άγημα, δύο ή τρία, πέντε αγήματα με τα προστατευτικά μέτρα και τις αποστάσεις να παρελάσουν, ήταν δική της ευθύνη να το κάνει και θα μπορούσε να το κάνει, κατά την προσωπική μου άποψη. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ