Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εκρηκτικές συνθήκες για τους υγειονομικούς και τον λαό

Πάνω από 90% η πληρότητα στις ΜΕΘ-Covid, παρά τις συνεχείς «μετατροπές» κλινών σε βάρος άλλων ασθενειών

Ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων καθημερινά, σε συνδυασμό με τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και κλίνες ΜΕΘ και απλής νοσηλείας, έχουν διαμορφώσει μια εκρηκτική κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας της Λάρισας αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία.

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας: Χτες, στην 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας) η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ-Covid έφτασε το 93% (μόλις 4 κενές κλίνες από τις 60)! Επίσης, από τις 501 απλές κλίνες οι 373 ήταν κατειλημμένες.

Δεκάδες ασθενείς με βαριά συμπτώματα κορονοϊού προσέρχονται καθημερινά στις εφημερίες. Στο επίκεντρο της πίεσης βρίσκεται κυρίως η Λάρισα. Στα 2 νοσοκομεία της πόλης αναπτύσσονται καθημερινά «νέες» κλίνες ΜΕΘ, σε βάρος άλλων κλινικών, οι οποίες και πάλι καταλαμβάνονται αμέσως. Ταυτόχρονα η πλειοψηφία των υγειονομικών αντιμετωπίζει εντατικοποίηση της εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τους ασθενείς.

Τα σωματεία των υγειονομικών αναφέρουν ότι η τρέχουσα βδομάδα είναι κρίσιμη. Η υψηλή πληρότητα στις ΜΕΘ αναμένεται να παραταθεί, καθώς δεν δίνονται τακτικά εξιτήρια εξαιτίας της βαρύτητας των περιστατικών. Ηδη έχουν αρχίσει διακομιδές σε άλλες πόλεις, κυρίως στη Χαλκίδα. Με επιστολή προς τον υπουργό Υγείας και τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και η Ενωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων - Κέντρων Υγείας Λάρισας αναδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι το πρωί της Δευτέρας: Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και οι 14 κλίνες ΜΕΘ COVID-19 ήταν κατειλημμένες. Σε αυτές αντιστοιχούσαν 3 ιατροί Εντατικής, οι οποίοι έκαναν 10-11 εφημερίες μέσα σε έναν μήνα. Από τις 115 κλίνες απλής νοσηλείας οι 75 ήταν γεμάτες. Μόλις 4 γιατροί παθολόγοι, πνευμονολόγοι αντιστοιχούν για κάθε εφημερία για τις απλές κλίνες COVID-19 και τις νέες εισαγωγές.

Αντίστοιχα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας: Και οι 20 κλίνες ΜΕΘ COVID-19 ήταν όλες κατειλημμένες. Σε αυτές εργάζονται πυρετωδώς 9 Ιατροί Εντατικής, οι οποίοι μετακινούνται από όροφο σε όροφο. Στις 66 απλές κλίνες νοσηλεύονταν 47 ασθενείς. Ενδεικτικό των δυσκολιών είναι ότι 6 γιατροί παθολόγοι του Παθολογικού τομέα έχουν επιταχτεί από τις κλινικές τους, για να εργαστούν στις κλινικές COVID-19. Ετσι έχει πραγματοποιηθεί η συγχώνευση του Χειρουργικού Τομέα στον όροφο της Ορθοπαιδικής λόγω δημιουργίας νέων κλινικών COVID-19. H Γαστρεντερολογική κλινική λόγω 5 νοσούντων από COVID-19 στο προσωπικό λειτουργεί με 2 ειδικούς ιατρούς και 1 ειδικευόμενο μόνο για υπερεπείγοντα περιστατικά.

Και στα δύο νοσοκομεία δεκάδες υγειονομικοί νοσούν ή είναι θετικοί ή είναι στενές επαφές θετικών και βρίσκονται σε καραντίνα. Υπάρχουν ελλείψεις όχι μόνο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε συνεργεία καθαριότητας και προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Απέναντι στην παραπάνω κατάσταση, η οποία υποβαθμίζει και το επίπεδο νοσηλείας, οι υγειονομικοί, μαζί με όλο τον λαό, διεκδικούν μεταξύ άλλων κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και πλήρη στελέχωσή τους κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλημμυρίζουν με ασθενείς, στενάζουν από τις ελλείψεις (2021-12-10 00:00:00.0)
Δεκάδες ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι εκτος ΜΕΘ, ασφυξία στο Νοσοκομείο της Νίκαιας (2021-12-09 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για την ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας (2021-05-20 00:00:00.0)
Πρόκληση για το λαό που υποφέρει η ενίσχυση των κλινικαρχών από την κυβέρνηση (2021-04-02 00:00:00.0)
Σε τεντωμένο σχοινί τα νοσοκομεία υπό το βάρος των τεράστιων ελλείψεων (2021-03-02 00:00:00.0)
«Φρακαρισμένο» το δημόσιο σύστημα Υγείας (2020-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ