Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Χιλιάδες ανάπηροι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς επίδομα

Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των υγειονομικών Επιτροπών ΚΕΠΑ λόγω COVID-19 ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα, αναβάλλονται από 18/11 μέχρι και 30/11, στο σύνολό τους, οι συνεδριάσεις των Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕΠΑ που διενεργούνται είτε στις δομές του ΕΚΦΑ είτε κατ' οίκον.

Σύμφωνα με το υπουργείο, όσα ραντεβού αναβάλλονται «θα προγραμματιστούν κατά προτεραιότητα και οι αιτούντες θα ενημερωθούν για τη νέα ημερομηνία και ώρα εξέτασης, μετά την επαναλειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών», ενώ όπως ισχυρίζεται «θα δοθεί παράταση στην καταβολή συνταξιοδοτικών παροχών και προνοιακών επιδομάτων για όσα αιτήματα παράτασης επηρεάζονται από την αναβολή των συνεδριάσεων».

Ωστόσο, χιλιάδες ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες έχουν μπλοκαριστεί στα ΚΕΠΑ από το πρώτο κύμα της πανδημίας, καθυστερώντας την εξέτασή τους απ' τις επιτροπές αλλά και την ολοκλήρωση των φακέλων τους λόγω της μετατροπής των νοσοκομείων να αντιμετωπίζουν μόνο τον κορονοϊό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα «οι παλαιότεροι να μην μπορούν να ανανεώσουν την έγκριση για την ανανέωση του επιδόματος και της συντάξεως αναπηρίας, ενώ οι νεοεισερχόμενοι στο σύστημα να μην μπορούν να πάρουν επίδομα ή σύνταξη αναπηρίας. Η κυβέρνηση, η οποία έχει ενοχληθεί επανειλημμένα, "περί άλλων τυρβάζει". Κάνουν και σε αυτό το ζήτημα την πανδημία ευκαιρία;», υπογραμμίζουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, επισημαίνοντας ότι «χιλιάδες ανάπηροι κινδυνεύουν εν μέσω κρίσης και πανδημίας να μείνουν χωρίς το μοναδικό μέσω βιοπορισμού τους, τα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας».

Η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος απαιτούν:

  • Να δοθούν κατεπειγόντως αναδρομικά σε όσους κόπηκε το επίδομα και η σύνταξη.
  • Να δίνονται το επίδομα και η σύνταξη αναπηρίας σε όσους κάνουν αίτηση για πρώτη φόρα, για όσο κρατάει η πανδημία και καθυστερεί να εξεταστεί η υπόθεσή τους για πάνω από δύο μήνες από τους αρμόδιους φορείς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ