Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
47 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Αφωνία... και αμηχανία

Το κύμα κατακραυγής που έχει σηκωθεί από το Σάββατο το βράδυ ενάντια στην αθλιότητα της κυβέρνησης για την «απαγόρευση των συναθροίσεων» και την προσπάθεια να φιμωθεί το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα της επετείου του Πολυτεχνείου έχει φέρει σε φανερή αμηχανία την κυβέρνηση, η οποία επιστρατεύει τη μια αστειότητα πίσω από την άλλη για να κρύψει την πραγματική στόχευσή της.

Ομως, το πρόβλημα δεν το έχει μόνο η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμεινε στην ιστορία η χαρακτηριστική αφωνία του την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, όταν ο πρωθυπουργός ζητούσε από τα κόμματα «δηλώσεις» ότι δεν θα στηρίξουν τις αποφάσεις μαζικών φορέων του οργανωμένου λαϊκού κινήματος για πολύμορφες εκδηλώσεις και πραγματοποίηση της πορείας στην αμερικάνικη πρεσβεία, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Κι όλα αυτά τη στιγμή που διατύπωνε προς την κυβέρνηση πρόταση για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, υποδεικνύοντας ακόμα και συγκεκριμένο πρόσωπο.

Ομως, και η συνέχεια φανέρωσε εκτός από αφωνία και αμηχανία. Οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις στελεχών του είναι χαρακτηριστικές. Ενώ ο Χρυσοχοΐδης έδινε ρεσιτάλ απειλών και αυταρχισμού, με δηλώσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι χαλάει τη σούπα της συναίνεσης. Σε κάθε περίπτωση, φρόντιζε να διευκρινίσει ότι δεν έχει την πρόθεση να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις των φορέων, ούτε βέβαια να βαδίσει προς την πρεσβεία.

Βεβαίως, η στάση αυτή εξηγείται. Πρώτα απ' όλα γιατί η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ απέχει πολύ από το πραγματικό νόημα του Πολυτεχνείου. Η γραμμή του «προτιμώμενου εταίρου» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που ακολούθησε ως κυβέρνηση, η ενίσχυση των δεσμεύσεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που «πήγαν σε άλλο επίπεδο», η γραμμή του «θα λογαριαστούμε μετά», που κυριάρχησε την πρώτη περίοδο της πανδημίας και επαναλαμβάνεται σε άλλη εκδοχή σήμερα, δεν ταιριάζουν σε τίποτα ούτε με το αντιιμπεριαλιστικό ούτε με τον αγωνιστικό χαρακτήρα της εξέγερσης. Το να αντιπολιτεύεσαι την κυβέρνηση, που συνεχίζει και κλιμακώνει την πολιτική που υπηρέτησες κι εσύ, είναι όντως δύσκολο πρόβλημα...

Καλό είναι βεβαίως που τελικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν το κείμενο υπογραφών καταγγελίας της κυβερνητικής απόφασης, που διακινήθηκε με πρωτοβουλία συνδικαλιστών, νομικών, δικηγόρων και άλλων και στηρίχτηκε από βουλευτές και στελέχη του ΚΚΕ αλλά και από ευρύτερο κόσμο... Η αμηχανία όμως δεν κρύβεται.


Τ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βρήκαν μέρα (2023-11-21 00:00:00.0)
Αγωνιστικό «παρών» την Τρίτη 17 Νοέμβρη με πολύμορφες εκδηλώσεις (2020-11-14 00:00:00.0)
...και «εξαφάνιση» (2018-11-20 00:00:00.0)
Επίκαιρο το μήνυμα της εξέγερσης (2002-11-06 00:00:00.0)
Πολυτεχνείο, Διεθνής Μέρα Φοιτητών και υπουργοί του κεφαλαίου (2001-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ