Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Προς θανάτωση 2.500 γουνοφόρα ζώα στη Δ. Μακεδονία

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων απαιτεί το ΚΚΕ, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων και σε εργαζομένους σε φάρμες μινκ

Περισσότερα από 1.800 μινκ, σε σύνολο 2.500, προερχόμενα όλα από την ίδια φάρμα εκτροφής στην περιοχή του Βοΐου, έχουν μέχρι στιγμής θανατωθεί από το Σάββατο με ευθανασία, καθώς διαπιστώθηκε πως είχαν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό. Τα γουνοφόρα ζώα θάβονται σε υγειονομική τάφρο, που έχει ανοιχτεί για αυτόν τον σκοπό δίπλα στο χώρο του εκτροφείου.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της ΠΕ Κοζάνης συνεχίζουν τον έλεγχο των δειγμάτων που ελήφθησαν τόσο από τα νεκρά όσο και τα ζωντανά ζώα της φάρμας, προκειμένου να εξακριβώσουν ότι κανένα από τα προσβληθέντα ζώα με τον κορονοϊό δεν φέρει μεταλλαγμένο τον ιό της Covid-19. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», οι μεταλλάξεις του COVID-19 σε μινκ δεν χαρακτηρίζονται ακόμα επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

Την περασμένη βδομάδα, σε σύνολο 255 rapid tests, διαπιστώθηκε πως άλλοι τρεις εκτροφείς είναι θετικοί στην Covid-19 στην Κοζάνη και ισάριθμοι στα Γρεβενά, ενώ 9 εκτροφείς και εργάτες έχουν εντοπισθεί θετικοί στον ιό στην Καστοριά.

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ απαιτεί μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, και επισημαίνει πως «οι εξελίξεις αποδεικνύουν και στην περιοχή ότι οι χώροι εργασίας αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορονοϊού και επιβεβαιώνουν ότι τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων δεν μπορούν να περιορίζονται στις μάσκες και τα απολυμαντικά και τις συστάσεις της εργοδοσίας για χρήση τους».

Ακόμα, προσθέτει πως η κυβέρνηση «φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη διασπορά του κορονοϊού, διότι όλο αυτό το διάστημα δεν αξιοποιήθηκε για να παρθούν μέτρα προστασίας του λαού σε μια περιοχή που από την αρχή της πανδημίας είναι επιβαρυμένη».

Στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, προληπτικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν και σε γουνοφόρα ζώα που εκτρέφονται σε μονάδα που λειτουργεί εντός των ορίων του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη. Στη συγκεκριμένη μονάδα εκτρέφονται περίπου 1.200 - 1.300 ζώα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δειγματοληπτικός και κλινικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε δεν έδωσε καμία ανησυχητική ένδειξη. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της ΠΚΜ θα παρακολουθούν την πορεία της υγείας των ζώων με ελέγχους σε εβδομαδιαία βάση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ