Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Πλατιά εξόρμηση στα πτηνοσφαγεία στα Γιάννενα

Στο επίκεντρο η πάλη για μέτρα προστασίας της υγείας, του εισοδήματος και για τις συνθήκες δουλειάς

Από την εξόρμηση στα πτηνοσφαγεία της «Πίνδος» και της «Νιτσιάκος»
Από την εξόρμηση στα πτηνοσφαγεία της «Πίνδος» και της «Νιτσιάκος»
Εξόρμηση στα πτηνοσφαγεία της «Πίνδος» και της «Νιτσιάκος» στα Γιάννενα πραγματοποίησαν την Παρασκευή 13/11 το Σωματείο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ιωαννίνων και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, μπροστά στην απεργία.

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εργάτες μπήκαν τα συμπεράσματα από την πρόσφατη μετατροπή των σφαγείων σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού με ευθύνη της εργοδοσίας και τις «πλάτες» της κυβέρνησης. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση αναδείχτηκε η ανάγκη συλλογικής οργάνωσης και διεκδίκησης των εργατών, με σταθμό την απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου που μοιράστηκε στους εργάτες, «αποδείχθηκε στην πράξη ότι οι καπιταλιστές το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα κέρδη τους και μπροστά σε αυτά δεν λογαριάζουν ούτε υγεία ούτε ζωές».

Το κλιμάκιο των συνδικαλιστών συζήτησε το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης, με αιχμές να μη χάσει κανείς εργάτης τη δουλειά του, να μη «φαγωθεί» η κανονική άδεια, να σταματήσουν οι εξαντλητικές υπερωρίες και οι διπλοβάρδιες, να ενταχθούν όλοι στα ΒΑΕ, να δοθεί ανθυγιεινό επίδομα σε όλους. Οσοι εργάτες μείνανε σε καραντίνα 14 μέρες και όσοι αναγκάστηκαν να φροντίσουν ανθρώπους θετικούς και έμειναν εκτός δουλειάς να πληρωθούν κανονικά μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές.

Πολλοί εργάτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απαράδεκτη ΠΝΠ που θέλει τους εργαζόμενους να «ξεπληρώνουν» τις μισές μέρες καραντίνας με μία ώρα απλήρωτης υπερωρίας κάθε μέρα.

Εντονος είναι ο προβληματισμός και για τους δεκάδες εργάτες που επιστρέφουν στην εργασία αφού νόσησαν το προηγούμενο διάστημα, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στους εντατικούς ρυθμούς εργασίας λόγω της εξασθενημένης υγείας τους.

Γι' αυτούς τους εργάτες το Εργατικό Κέντρο διεκδικεί με ευθύνη της εργοδοσίας να πραγματοποιείται διαγνωστικό μοριακό τεστ πριν από την επιστροφή στην εργασία για να αποδεικνύεται με σιγουριά ότι δεν είναι ακόμη φορείς του κορονοϊού, να εξετάζονται από γιατρό, να εξαιρούνται από υπερωρίες και βαριές δουλειές για όσο καιρό χρειαστεί.

«Η απεργία στις 26 Νοέμβρη είναι δική μας!», τονίζει το Εργατικό Κέντρο. «Διεκδικούμε πραγματική προστασία, υγεία και εξασφάλιση των δικαιωμάτων μας! Διεκδικούμε υπογραφή ενιαίας ομοιοεπαγγελματικής σύμβασης για τους εργάτες και των δύο πτηνοσφαγείων "ΠΙΝΔΟΣ" - "ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ