Παρασκευή 22 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Σκληρές πιέσεις» για να διατηρηθεί η «δυναμική» της αθρόας αποστολής ΝΑΤΟικών όπλων

Από τη μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση βαρέων όπλων «Dynamic Front 22»
Από τη μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση βαρέων όπλων «Dynamic Front 22»
Στις «σκληρές πιέσεις» των ΗΠΑ και συμμάχων τους για να διατηρηθεί η «δυναμική» της αποστολής όπλων στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, σε δηλώσεις του μετά την προχτεσινή συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής για την υπεράσπιση της Ουκρανίας», ενώ στο πλαίσιο προετοιμασιών που αντιστοιχούν στη συνολικότερη όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, δυνάμεις από 19 χώρες - μεταξύ των οποίων και από την Ελλάδα - συμμετέχουν σε μεγάλη ΝΑΤΟική στρατιωτική άσκηση συστημάτων πυροβολικού στη Γερμανία, επισημαίνοντας με έμφαση ότι σε αυτήν χρησιμοποιούνται βαρέα όπλα της λυκοσυμμαχίας, που σε αυτήν τη φάση βρίσκονται σε δράση στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, μία ακόμα πτυχή των μεγάλων κινδύνων για όλους τους λαούς από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία αποτυπώνουν οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για επιθέσεις και επικίνδυνες στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

Στρατιωτική στήριξη του Κιέβου «για μεγάλο χρονικό διάστημα»

«Πιέζουμε σκληρά για να διατηρήσουμε και να εντείνουμε τη δυναμική των δωρεών» οπλικών συστημάτων στο Κίεβο, ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, μετά την προχτεσινή διαδικτυακή συνεδρίαση της λεγόμενης «Ομάδας Επαφής για την υπεράσπιση της Ουκρανίας», του διακρατικού σχήματος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τον συντονισμό και την ενίσχυση της αποστολής όπλων στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οστιν ανέφερε ότι έγιναν «πολλές νέες ανακοινώσεις» για εξασφάλιση στρατιωτικής βοήθειας στο πλαίσιο της συνεδρίασης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πέρα από την αποστολή όπλων, ορισμένες χώρες παρέχουν στρατιωτική εκπαίδευση στις δυνάμεις του Κιέβου, άλλες επισκευάζουν ουκρανικά όπλα και άλλες παρέχουν ανταλλακτικά.

«Χώρες όπως η Τσεχία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε, «εργάζονται με τις εγχώριες βιομηχανικές βάσεις για να βρουν τρόπους να βοηθήσουν την Ουκρανία ακόμα πιο γρήγορα. Αλλες χώρες, όπως οι σύμμαχοί μας στη Βαλτική και την Αυστραλία, συνεχίζουν γενναιόδωρα να παρέχουν όπλα από τα αποθέματά τους».

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας ξεχώρισε την Πολωνία ως «βασικό μοχλό» της στρατιωτικής βοήθειας, σημειώνοντας ότι έχει διαθέσει ήδη στρατιωτικούς εξοπλισμούς αξίας πάνω από 1,7 δισ. δολάρια.

Χαρακτηριστικά είναι εξάλλου τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το αμερικανικό Πεντάγωνο για την αποστολή όπλων από τις ΗΠΑ. Μέχρι τώρα η Ουάσιγκτον έχει στείλει μεταξύ άλλων πάνω από 1.400 αντιαεροπορικά συστήματα «Stinger», πάνω από 6.500 αντιαρματικά συστήματα «Javelin» και 700 drone Switchblade. Εχει στείλει επίσης στο Κίεβο 126 οβιδοβόλα των 155 χιλιοστών, μαζί με πάνω από 411.000 αντίστοιχα βλήματα πυροβολικού, καθώς και 12 πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς HIMARS με τα σχετικά πυρομαχικά.

Με το νέο, 16ο πακέτο όπλων από τις ΗΠΑ, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της βδομάδας, η Ουάσιγκτον θα στείλει ακόμα 4 συστήματα HIMARS και πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας για αυτά. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, τα οπλικά συστήματα, από τη στιγμή που ξεκινά η φόρτωσή τους από τις ΗΠΑ, φτάνουν πλέον εντός της Ουκρανίας μέσα σε συνήθως μόλις μία βδομάδα.

«Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με την ταχύτητα του πολέμου» διαβεβαίωσε ο Οστιν, επαναλαμβάνοντας ότι «θα υποστηρίξουμε την αυτοάμυνα της Ουκρανίας για μεγάλο χρονικό διάστημα», καθώς όλες οι πλευρές της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ετοιμάζονται για μακρόχρονη σύγκρουση.

Σε αντίστοιχες ανακοινώσεις προχώρησε και η Βρετανία, με τον υπουργό Αμυνας Μπ. Γουάλας να δηλώνει ότι το Λονδίνο θα στείλει μεγάλο αριθμό πυροβόλων όπλων και πάνω από 1.600 αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία, όπως επίσης συστήματα ραντάρ αντιπυροβολικού, εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυρομαχικά.

Η ενίσχυση αυτή έρχεται αφού ο πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα ακόμα 1 δισ. λίρες στρατιωτικής υποστήριξης, ανεβάζοντας σε 2,3 δισ. λίρες τη συνολική στήριξη της Βρετανίας προς το Κίεβο από την αρχή του πολέμου.

ΝΑΤΟική άσκηση με συστήματα που «δοκιμάζονται» στην Ουκρανία

Με τα συστήματα πυροβολικού να παίζουν κεντρικό ρόλο στην παρούσα φάση στις μάχες του πολέμου στην Ουκρανία και το ευρωατλαντικό μπλοκ να δοκιμάζει στην πράξη την αποτελεσματικότητα των ΝΑΤΟικών βαρέων όπλων απέναντι στον ρωσικό στρατό σε πραγματικές συνθήκες, μεγάλη βαρύτητα δίνεται και σε ΝΑΤΟικές στρατιωτικές ασκήσεις αντίστοιχου περιεχομένου.

Από τις 6 έως τις 24 Ιούλη πραγματοποιείται στο Grafenwoehr της Γερμανίας η ΝΑΤΟική άσκηση «Dynamic Front 22», με κεντρικό άξονα τα συστήματα πυροβολικού. Σε αυτή συμμετέχουν δυνάμεις από 19 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση παίρνουν μέρος περίπου 1.800 στρατιώτες από τις ΗΠΑ και περίπου 1.200 από τους άλλους «συμμάχους» (στους οποίους εκτός από κράτη του ΝΑΤΟ, περιλαμβάνονται επίσης η Γεωργία και το προτεκτοράτο του Κοσόβου).

Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, στην άσκηση χρησιμοποιούνται οπλικά συστήματα που έχουν σταλεί ήδη στο Κίεβο, όπως τα αμερικανικά M270 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (MLRS), καθώς και τα πολωνικά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Krab. «Κοιτάζοντας τι συμβαίνει στα ανατολικά, βλέπουμε ότι το πυροβολικό παίζει κεντρικό ρόλο και στις δύο πλευρές της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός στρατηγός Στ. Μαρανιάν, «επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πάρουμε αυτήν την άσκηση που κάνουμε εδώ και χρόνια και να την μεγαλώσουμε».

Αλληλοκατηγορίες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Στο μεταξύ, Μόσχα και Κίεβο αντάλλαξαν αλληλοκατηγορίες για επικίνδυνες στρατιωτικές ενέργειες γύρω από τον μεγάλο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια - η περιοχή ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις - υπενθυμίζοντας τους τεράστιους κινδύνους που συνεπάγεται για τους λαούς και από αυτήν την πλευρά η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη, οι ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις κατήγγειλαν επίθεση από 3 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του πυρηνικού σταθμού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ευτυχώς δεν υπήρξε πλήγμα στον αντιδραστήρα ή κάποια διαρροή ραδιενέργειας.

Χτες, ο επικεφαλής της φιλορωσικής πολιτικο-στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής Ζαπορίζια, Γ. Μπαλίτσκι, επανήλθε στο θέμα, καταγγέλλοντας ότι στόχος της ουκρανικής επίθεσης ήταν να χτυπηθεί το σύστημα ψύξης του πυρηνικού αντιδραστήρα.

Επικαλούμενος ειδικούς που είναι παρόντες στον πυρηνικό σταθμό, ο Μπαλίτσκι δήλωσε σε ρωσικό κανάλι ότι «το σύστημα ψύξης είναι δυστυχώς το πιο αδύναμο σημείο» και για αυτό «είναι πολύ πιθανό» να το στόχευσαν.

Οι φιλορωσικές αρχές ανέφεραν ότι 11 εργαζόμενοι στον σταθμό τραυματίστηκαν, 4 εκ των οποίων σοβαρά.

Η Ουκρανία από την πλευρά της κατηγόρησε χτες τη Ρωσία ότι αποθηκεύει βαριά όπλα και πυρομαχικά στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με την «Energoatom», τον ουκρανικό πάροχο πυρηνικής ενέργειας, τουλάχιστον 14 μονάδες βαρέως στρατιωτικού υλικού με τα πυρομαχικά τους είναι αποθηκευμένα στην αίθουσα μηχανημάτων του αντιδραστήρα 1 του σταθμού, «κοντά στον εξοπλισμό που διασφαλίζει τη λειτουργία της τουρμπογεννήτριας».

Προς υπογραφή συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά

Στο μεταξύ, κινητικότητα καταγράφεται στα παζάρια γύρω από την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας.

Αργά χτες ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, «στο πλαίσιο των προσπαθειών του να εξασφαλίσει πλήρη παγκόσμια πρόσβαση στα ουκρανικά τρόφιμα και στα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα», όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Γκουτέρες.

Σύμφωνα με το γραφείο του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, στις 4μερείς συνομιλίες της περασμένης βδομάδας στην Κωνσταντινούπολη - μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ - επιτεύχθηκε μια «γενική συμφωνία» πάνω στο σχετικό σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αναμένεται να υπογραφεί σήμερα το μεσημέρι.

Από τη ρωσική πλευρά δεν υπήρξε κάποια επιβεβαίωση, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά χτες βράδυ ότι αύριο θα διεξαχθεί στην Τουρκία άλλος ένας γύρος συνομιλιών και «ενδέχεται να υπογραφεί ένα έγγραφο που θα δεσμεύει τις πλευρές (να διασφαλίζουν) την ασφαλή λειτουργία των διαδρόμων εξαγωγών στη Μαύρη Θάλασσα».

Τις προηγούμενες μέρες δηλώσεις των διαφόρων εμπλεκόμενων πλευρών ανέφεραν ότι η συμφωνία θα προβλέπει διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας για την είσοδο και την έξοδο πλοίων στην Οδησσό και σε άλλα λιμάνια της ευρύτερης περιοχής - που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου - στη Μαύρη Θάλασσα, μέσα από θαλάσσιους διαδρόμους ανάμεσα στις νάρκες που έχει τοποθετήσει η Ουκρανία, ενώ η ρωσική πλευρά έθεσε όρους για να διασφαλίζεται ότι τα πλοία που θα προσεγγίζουν στα ουκρανικά λιμάνια δεν θα μεταφέρουν όπλα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Πράις, καλωσόρισε την ύπαρξη συμφωνίας, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την κατηγορία ότι η Ρωσία αξιοποίησε ως «όπλο» τα τρόφιμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ