Τρίτη 2 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Σχολεία με ελάχιστες καθαρίστριες για ακόμη μια χρονιά

Κάλεσμα σε όλες τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων της περιοχής να διεκδικήσουν μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα των σχολείων χωρίς «ελαστικά» ωράρια, με πλήρη Ασφάλιση και πλήρη δικαιώματα, απευθύνει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς, όπως τονίζει, «με μεγάλη ανησυχία για άλλη μια φορά είδαμε τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών για τις προσλήψεις σχολικών καθαριστριών με οδηγία εφαρμογής από τους δήμους.

Με βάση τις οδηγίες αυτές, προβλέπεται προσωπικό καθαριότητας που όχι απλά δεν επαρκεί αλλά μοιράζεται σε δύο και τρία σχολεία, με ωράριο που αρχίζει από τις 10 π.μ. και όχι από τις πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα οι αύλειοι χώροι να έχουν απορρίμματα, στην καλύτερη περίπτωση, της προηγούμενης μέρας».

Η Ομοσπονδία συνεχίζει παραθέτοντας κάποια ενδεικτικά παραδείγματα, όπως στον δήμο Θέρμης, όπου με ευθύνη του υπουργείου και της δημοτικής αρχής προσλαμβάνονται φέτος 91 καθαρίστριες 3ωρης απασχόλησης για 67 σχολεία.

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει επίσης ότι «είναι γνωστή η πρακτική της κυβέρνησης και του υπουργείου να μεταθέτουν στους δήμους και την καθαριότητα χωρίς να τους ενισχύουν με επιπλέον χρηματοδότηση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων. Από την άλλη, οι δήμοι αποδέχονται αυτήν την κατεύθυνση χωρίς να βγάζουν άχνα, επιλέγοντας να διαθέσουν τους πόρους τους για... άλλες "ανάγκες", πολύ μακριά από τις δικές μας και των παιδιών μας. Το αποτέλεσμα; Η ευθύνη να μετατίθεται για ακόμα μια φορά σε μας τους γονείς οδηγώντας μας να βάλουμε το χέρι στην τσέπη και για την καθαριότητα του σχολείου».

Καταλήγοντας τονίζει την ανάγκη οι γονείς να διεκδικήσουν «σχολεία καθαρά με βάση τις ανάγκες της κάθε σχολικής μονάδας, με εργαζόμενους που προσφέρουν με αξιοπρέπεια τις υπηρεσίες τους».

Κινητοποίηση στην Καλαμαριά

Χτες το πρωί, σχολικές καθαρίστριες του δήμου Καλαμαριάς, μαζί με τον Σύλλογο Εργαζομένων δήμου Καλαμαριάς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμαριάς πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο, διεκδικώντας πλήρη απασχόληση και μονιμοποίηση στις εκπαιδευτικές μονάδες για τις σχολικές καθαρίστριες και την πρόσληψη επαρκούς προσωπικού.

Οπως τόνισε κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης η Ελένη Μαυροπούλου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμαριάς, το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σημειώνοντας πως για τα περίπου 60 σχολεία του δήμου χρειάζονται 120 πλήρους ωραρίου καθαρίστριες, ενώ απασχολούνται 111 με μειωμένο ωράριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσλήψεις σχολικών καθαριστριών απαίτησαν στα Γιάννενα (2022-10-27 00:00:00.0)
Με μερική απασχόληση και συνθήκες εντατικοποίησης πασχίζουν να κρατήσουν τα σχολεία καθαρά (2021-11-18 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά (2020-06-25 00:00:00.0)
Επικίνδυνες ελλείψεις στο προσωπικό καθαριότητας για τα σχολεία (2020-05-28 00:00:00.0)
Θα ανακοινωθεί νέα ημερομηνία για την κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας (2020-03-12 00:00:00.0)
Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των παιδιών (2020-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ