Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΥΦΛΩΝ»
Παρέμβαση στη συζήτηση για τη λειτουργία σούπερ μάρκετ πλήρως προσβάσιμου σε τυφλούς

Στη συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες βδομάδες για τα εγκαίνια ενός «πλήρως προσβάσιμου» super market για τυφλούς στη Θεσσαλονίκη, κοντά στη σχολή τυφλών, παρεμβαίνει η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Τυφλών». Το έργο ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ με το παράρτημα Θεσσαλονίκης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και μια εταιρεία - σύμβουλο επενδύσεων.

Η προσβασιμότητα συνίσταται στο ότι το κατάστημα διαθέτει παντού οδηγό όδευσης, προκειμένου ένα τυφλό άτομο να κινείται αυτόνομα και ανεξάρτητα στους χώρους, ειδικό μηχάνημα με το οποίο ένας τυφλός θα μπορεί να ενημερώνεται ακουστικά για τα προϊόντα και τις τιμές, έτσι ώστε να μπορεί μόνος του να κάνει τα ψώνια του, προσβάσιμη εφαρμογή στο κινητό όπου περιλαμβάνονται όλες οι προσφορές του καταστήματος κ.ά.

«Η τεχνολογία και η επιστήμη αναπτύσσονται με φρενήρεις ρυθμούς, δίνοντας τη δυνατότητα για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και συνεπώς και των ατόμων με αναπηρία και με πρόβλημα όρασης, όμως οι ανάπηροι βιώνουν τη διάλυση των σχολείων τους, την περιθωριοποίηση, την ανεργία που τσακίζει κόκαλα.

Οι άνθρωποι με οπτική αναπηρία καλούνται να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες με ένα επίδομα, οι περισσότεροι των 300 ευρώ τον μήνα, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι βαριά αναπήρων δεν παίρνουν καν επίδομα. Ολα αυτά όταν οι τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις έχουν χτυπήσει ταβάνι» αναφέρει η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Τυφλών και συνεχίζει:

«Ενδεικτικό παράδειγμα για τη σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα άτομα με πρόβλημα όρασης είναι πως περίπου 10 εκπαιδευτές κινητικότητας, που είναι η μόνη ειδικότητα που μπορεί να βοηθήσει, να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους με ολική ή μερική απώλεια όρασης ώστε να μπορούν να ζήσουν ανεξάρτητα και αυτόνομα, καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες περίπου 15.000 τυφλών σε όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τυφλών δεν εντάσσεται στην παραγωγική διαδικασία.

Συνεπώς, η πλειονότητα των ατόμων, στα οποία απευθύνεται το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν από και προς αυτό, πόσο μάλλον να αγοράσουν τα προϊόντα στις τιμές που αυτά πωλούνται, αφού η αγοραστική τους δύναμη δεν τους το επιτρέπει».

«Η προσβασιμότητα του συγκεκριμένου καταστήματος δε λύνει κανένα από τα υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα των ατόμων με πρόβλημα όρασης», καταλήγει η ΕΣΚ Τυφλών, και καλεί τους ανθρώπους με αναπηρία να μη δεχτούν άλλη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους και την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ