Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ

Πάνω από 8,5 δισ. δολάρια η δημοσιονομική στήριξη και σχεδόν 9 δισ. η στρατιωτική από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Τα αμερικανικά όπλα συνεχίζουν να καταφτάνουν στην ουκρανική κυβέρνηση
Τα αμερικανικά όπλα συνεχίζουν να καταφτάνουν στην ουκρανική κυβέρνηση
Νέα οικονομική και στρατιωτική βοήθεια ύψους 4,5 δισ. δολαρίων ενέκρινε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την Ουκρανία, καθώς η ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία περνάει σε κρίσιμη φάση, ιδιαίτερα στα νότια και στα ανατολικά.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ θα στείλουν επιπλέον οικονομική βοήθεια ύψους 4,5 δισ. δολαρίων για την κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών της ουκρανικής κυβέρνησης, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό δημοσιονομικής στήριξης προς το Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής μέχρι σήμερα στα 8,5 δισ. δολάρια.

Η χρηματοδότηση, μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας σε συντονισμό με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, θα παρασχεθεί σε δόσεις, με την πρώτη εκταμίευση, ύψους 3 δισ. δολαρίων, να αναμένεται μέσα στον μήνα.

Είχε προηγηθεί η αποστολή οικονομικής βοήθειας ύψους 1,3 δισ. δολαρίων τον Ιούνη και επιπλέον 1,7 δισ. δολαρίων τον Ιούλη, όπως μεταδίδει το «Reuters».

Στο μεταξύ, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι το 55% των Ουκρανών έως το τέλος του 2023 θα ζουν σε καθεστώς φτώχειας, ως συνέπεια του πολέμου και του μεγάλου αριθμού εκτοπισμένων.

Επίσης, η Ουάσιγκτον σχεδιάζει σύντομα ένα ακόμα πακέτο στρατιωτικού υλικού, αξίας 1 δισ. δολαρίων, το οποίο θα περιλαμβάνει πυρομαχικά για πυραυλικά συστήματα εδάφους - αέρα μεγάλης εμβέλειας HIMARS και NASAMS και 50 τεθωρακισμένα ιατρικά οχήματα, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο που έχει εγκριθεί κατευθείαν από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της εξουσίας που του παρέχει το αξίωμά του.

Το νέο πακέτο προστίθεται στη στρατιωτική βοήθεια ύψους περίπου 8,8 δισ. δολαρίων που έχουν παράσχει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου.

Αμερικανικό Πεντάγωνο: Σχεδόν 80.000 Ρώσοι νεκροί ή τραυματίες

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει πιθανώς 70.000 - 80.000 στρατιώτες, που έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ισχυρίστηκε στέλεχος του αμερικανικού Πενταγώνου και εκτίμησε ότι «κανένας» από τους στόχους που είχαν αναγγελθεί από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον Κ. Καλ, υφυπουργό Αμυνας αρμόδιο για πολιτικά θέματα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επίσης χάσει 3.000 έως 4.000 τεθωρακισμένα οχήματα παντός τύπου και ενδέχεται να έχουν «έλλειψη κατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας, ιδίως πυραύλων αέρος - εδάφους και θαλάσσης - εδάφους».

Συνεχίζοντας ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι εξαιτίας «της ποιότητας του ουκρανικού στρατού και της διεθνούς βοήθειας που έχει λάβει», οι ρωσικές δυνάμεις «προέλασαν ελάχιστα στα ανατολικά τις τελευταίες βδομάδες» και με «εξαιρετικά βαρύ κόστος για τον ρωσικό στρατό». Πάντως ο Καλ αναγνώρισε ότι και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν υποστεί βαριές απώλειες, χωρίς να δώσει κάποιον αριθμό.

Σύμφωνα με ανώνυμη στρατιωτική πηγή, οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, που διέθεταν 170.000 στρατιωτικούς εν ενεργεία και 100.000 έφεδρους όταν ξέσπασε ο πόλεμος, ενισχύθηκαν και μετρούν πλέον 300.000 έως 350.000 στρατιωτικούς.

Περίπου 2.000 ξένοι μισθοφόροι έχουν απομείνει στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, οι ξένοι μισθοφόροι που εμπλέκονται αυτήν τη στιγμή σε μάχες στην Ουκρανία ανέρχονται σε περίπου 2.000, από περίπου 2.700 πριν από έναν μήνα, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, υπογραμμίζοντας πως οι περισσότεροι σκοτώθηκαν από ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ.

Σύμφωνα με τον Ιγκ. Κονασέκοφ, 175 μισθοφόροι, μεταξύ των οποίων 81 από τη Γεωργία, έφτασαν στην Ουκρανία τις τελευταίες βδομάδες.

Πάντως «ο αριθμός των μισθοφόρων που φτάνουν στην Ουκρανία δεν αντισταθμίζει τις απώλειές τους. Συνολικά 335 μισθοφόροι σκοτώθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο και άλλοι 389 μαχητές εγκατέλειψαν τη χώρα», ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, προσθέτοντας ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι Πολωνοί, Καναδοί, Ρουμάνοι και Αμερικανοί μαχητές.

Η Ρωσία αναστέλλει στρατιωτικές επιθεωρήσεις των ΗΠΑ

Η Ρωσία θα σταματήσει τις προγραμματισμένες αμερικανικές επιθεωρήσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της, στο πλαίσιο της Συνθήκης START (Strategic Arms Reduction Treaty), διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων.

Οπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, η Μόσχα «αναγκάστηκε να καταφύγει σε αυτό το μέτρο ως αποτέλεσμα της επιμονής της Ουάσιγκτον ότι θα επιδιώξει αναπόφευκτα την επανέναρξη των επιθεωρήσεων υπό συνθήκες που δεν λαμβάνουν υπόψη τη σημερινή πραγματικότητα».

Οι όροι που προτείνει η Ουάσιγκτον «δημιουργούν μονομερή πλεονεκτήματα για τις ΗΠΑ και ουσιαστικά στερούν από τη Ρωσική Ομοσπονδία το δικαίωμα διεξαγωγής επιθεωρήσεων σε αμερικανικό έδαφος», συμπληρώνει.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει την περασμένη βδομάδα ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συζητήσουν με τη Ρωσία ένα νέο σύστημα ελέγχου των εξοπλισμών, που θα αντικαταστήσει τη New START, η οποία λήγει το 2026.

Η Μόσχα δεν έχει λάβει ακόμα συγκεκριμένες προτάσεις από την Ουάσιγκτον σχετικά με το μέλλον της Συνθήκης New START, ή γενικότερα για τον έλεγχο των εξοπλισμών, αλλά είναι «απαραίτητος ο διάλογος», επανέλαβε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυπριακή Πολεμική Αεροπορία από 9 έως 25 Αυγούστου θα προχωρήσει σε εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά. Το δεύτερο στάδιο των ασκήσεων θα διεξαχθεί στη βάση του Ασουλούκ, στη Ρωσία.

Προχωρά η συμφωνία για παραγωγή «Bayraktar» στην Ουκρανία

Προχωρά, παρά τον πόλεμο, η εφαρμογή της Συμφωνίας μεταξύ Κιέβου και Αγκυρας για παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) «Bayraktar» στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ουκρανός πρέσβης στην Τουρκία, Β. Μποντνάρ. Τα συγκεκριμένα drones χρησιμοποιούνται στον πόλεμο με τη Ρωσία, με το Κίεβο να ισχυρίζεται ότι προκαλούν σημαντικά πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις.

Η τουρκική εταιρεία «Baykar» αγόρασε έκταση στην Ουκρανία και κατοχυρώθηκε ως νομικό πρόσωπο, με σκοπό την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τον πρέσβη, πριν από μια βδομάδα η κυβέρνηση ενέκρινε μια διμερή συμφωνία για την κατασκευή του εργοστασίου και την έστειλε στη Βουλή για κύρωση. Ο ιδιοκτήτης της «Baykar» - που είναι και γαμπρός του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν - «δημιούργησε την ουκρανική εταιρεία του στην Ουκρανία, αυτή η εταιρεία έχει ήδη αγοράσει ένα οικόπεδο, έχουν αναπτύξει το ίδιο το έργο του εργοστασίου και σκοπεύουν να το εφαρμόσουν μέχρι το τέλος».

Εξάλλου, μέρος των μοντέλων που θα παραχθούν σε αυτό το εργοστάσιο θα έχουν εξαρτήματα της ουκρανικής παραγωγής, υπενθύμισε ο Ουκρανός πρέσβης.

«Τόσο πριν τον πόλεμο όσο και τώρα, ο τομέας των αμυντικών τεχνολογιών είναι ένας από τους μοχλούς των σχέσεών μας» με την Τουρκία, συμπλήρωσε.

Ο Μποντνάρ χαρακτήρισε «αστείο» το γεγονός ότι η Ρωσία μπορεί να ενδιαφέρεται να παράγει drones «Bayraktar».

Στα τέλη Ιούνη ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι ο Πούτιν τού είχε εκφράσει την επιθυμία να συνεργαστούν για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Bayraktar». Αργότερα η τουρκική αμυντική βιομηχανία ανακοίνωσε ότι το θέμα της ενδεχόμενης συνεργασίας με τη Ρωσία στο ζήτημα αυτό δεν συζητήθηκε.

Το εργοστάσιο παραγωγής «Bayraktar», εφόσον ανοίξει, «θα είναι άμεσος στόχος» της Ρωσίας στο πλαίσιο της «αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας» και επιπλέον «το μόνο που θα κάνει είναι να παρατείνει τα δεινά των Ουκρανών - σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθήσει να αποφευχθεί ο κύριος στόχος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Μόσχας, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Στο μεταξύ, η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) ανακοίνωσε προχτές ότι συνελήφθησαν δύο άντρες που φέρονται να εργάζονταν για λογαριασμό της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας (GRU) και σχεδίαζαν τη δολοφονία του υπουργού Αμυνας της Ουκρανίας, Ολ. Ρεζνίκοφ, καθώς και του επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Κ. Μπουντάνοφ.

Οι δύο συλληφθέντες - ο ένας κάτοικος του Λουγκάνσκ και ο δεύτερος κάτοικος Κιέβου - έλαβαν προσφορά 150.000 δολαρίων από Ρώσους μεσάζοντες, σύμφωνα με την SBU.

Να αναφερθεί τέλος ότι χτες σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις σε ρωσική αεροπορική βάση της Κριμαίας. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υπήρξε έκρηξη πυρομαχικών της αεροπορίας, δεν υπήρξε επίθεση και η βάση δεν υπέστη ζημιές σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και τουλάχιστον τέσσερις τραυματίστηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ