Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ
Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στις πυρηνικές απειλές και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

«

Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στις νέες πυρηνικές απειλές, ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους».

Συγκέντρωση με το σύνθημα αυτό στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ στο Θησείο οργάνωσε χτες το απόγευμα η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) για τα 77 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, στη μνήμη των θυμάτων της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας.

Στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στη συγκέντρωση αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στράτου Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ).

«Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι, στέλνοντας μήνυμα αγώνα ενάντια στους κινδύνους που δημιουργεί η όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Με τις πικέτες της ΕΕΔΥΕ απαίτησαν αποδέσμευση της Ελλάδας από ΕΕ και ΝΑΤΟ, κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων και απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.

Η Χρύσα Λεμπέση
Η Χρύσα Λεμπέση
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Θοδωρή Χιώνη, Δημήτρη Αρβανιτάκη και Κώστα Παρασκευά.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Χρύσα Λεμπέση, πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από το πειραϊκό σύνολο Libro Coro, με τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθέτων τα οποία θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το δικαίωμά του να ζει σε έναν δίκαιο και ειρηνικό κόσμο. Πήραν μέρος οι μουσικοί, μέλη του συνόλου, Μικαέλα Δανά (τραγούδι), Νίκος Παχάκης (κιθάρα) και Ανθή Γουρουντή (πιάνο και μουσική επιμέλεια).

Θέλουμε οι γνώσεις μας να αξιοποιούνται για την ευημερία, τη φιλία, την ειρήνη μεταξύ των λαών

«Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Αθήνας, οι νέοι και οι νέες βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ενώσουμε για άλλη μια φορά τη φωνή μας με τους εργαζόμενους και τον λαό ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενάντια στα δολοφονικά σχέδιά τους που στόχο έχουν το αιματοκύλισμα των λαών όπου Γης για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Δεν δεχόμαστε η χώρα μας να γίνεται πολεμικό ορμητήριο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και ο λαός μας στόχος αντιποίνων», τόνισε στον χαιρετισμό της η Χρύσα Λεμπέση - Πάκου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.


«Είναι προκλητικό η Ελλάδα να βγαίνει πρωταθλήτρια στις ΝΑΤΟικές δαπάνες, να παίρνει μάλιστα και συγχαρητήρια από τις ΗΠΑ, και την ίδια ώρα οι προϋπολογισμοί για τα πανεπιστήμια να μειώνονται συνεχώς. Εκατοντάδες συμφοιτητές μας να πετιούνται έξω από τις Εστίες, άλλοι να διακόπτουν τις σπουδές τους. Εμείς και οι οικογένειές μας να ζούμε με τον βραχνά τού πώς θα τα βγάλουμε πέρα με το τεράστιο κόστος σπουδών, να αναγκαζόμαστε να κάνουμε δυο και τρεις δουλειές, να μην μπορούμε να πάμε ούτε διακοπές γιατί δεν έχουμε πώς να τα βγάλουμε πέρα», υπογράμμισε. «Θέλουμε οι γνώσεις μας να αξιοποιούνται για την ευημερία, τη φιλία, την ειρήνη μεταξύ των λαών!», πρόσθεσε και κατήγγειλε το γεγονός ότι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ «αλωνίζουν» μέσα στα πανεπιστήμια, με τα κάθε λογής ερευνητικά τους προγράμματα «για "έξυπνες" βόμβες και πυρηνικά όπλα που στρέφονται κατά των λαών!».

Οι λαοί βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να καταδικάσουμε το έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου 1945 αντίστοιχα, να τιμήσουμε τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι θηριωδίες είναι γέννημα - θρέμμα του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που έχει στο DNA του τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τον πόλεμο και την προσφυγιά, που βάζει το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή», υπογράμμισε στην κεντρική ομιλία ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος.

Ο Σταύρος Τάσσος
Ο Σταύρος Τάσσος
Από το βήμα της εκδήλωσης καταδίκασε τις συνεχιζόμενες βάρβαρες - δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, που έχουν προκαλέσει δεκάδες νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους είναι και παιδιά, και εκατοντάδες τραυματίες. «Απαιτούμε: Λευτεριά στην Παλαιστίνη!», τόνισε, εκφράζοντας τη διεθνιστική αλληλεγγύη και συμπαράσταση των συγκεντρωμένων στον Παλαιστινιακό λαό.

«Σήμερα, 77 χρόνια μετά το έγκλημα στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, οι λαοί βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής σύγκρουσης και ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Αναφέρθηκε στην όξυνση και κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που αποτυπώνεται τόσο στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία όσο και στους ευρύτερους ανταγωνισμούς ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, στις ΗΠΑ και την Κίνα, που «έχουν μπει σε νέα φάση».

«Οι λαοί πληρώνουν τον πόλεμο, όπως πληρώνουν και την ιμπεριαλιστική "ειρήνη", με τον ιδρώτα και με το αίμα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ζήτημα της Ενέργειας, όπου οι επιπτώσεις του πολέμου ήρθαν να επιβαρύνουν κι άλλο την ήδη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά εξαιτίας της πολιτικής της "απελευθέρωσης" για τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου», ανέφερε. Αντίστοιχα, επεσήμανε τις καταστροφές που έχουν και φέτος σημειωθεί από τις πυρκαγιές στην Αττική, στη Λέσβο, στην Ηλεία, την ανυπαρξία ολοκληρωμένων σχεδίων αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, «σε αντίθεση με την υπερχρηματοδότηση για τις επιθετικές ανάγκες του ΝΑΤΟ».

«Το ενδεχόμενο της επανάληψης της χρήσης των πυρηνικών όπλων για το ξαναμοίρασμα των ενεργειακών και φυσικών πόρων, των δρόμων μεταφοράς τους, των νέων αγορών και σφαιρών επιρροής, είναι πάγια πολιτική των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», κατήγγειλε. Οπως εξήγησε, ο κίνδυνος δεν εξαντλείται στα πυρηνικά, «αφού παράλληλα αναπτύσσεται, εξελίσσεται και γίνεται ακόμα πιο επιθετικό και επικίνδυνο και το συμβατικό οπλοστάσιο», με χρήση θερμοβαρικών όπλων, όπλων υψηλής ακρίβειας και άλλων όπλων που μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές.


«Η αναπροσαρμοσμένη πυρηνική υποδομή του ΝΑΤΟ αποτελεί σήμερα επιθετικό μοχλό άσκησης πίεσης σε οικονομικούς ανταγωνιστές, όπως Ρωσία και Κίνα, που απαντώντας στην πρόκληση έχουν αναπτύξει τη δική τους στρατιωτική και πυρηνική υποδομή, σε βάρος βέβαια των λαϊκών αναγκών», τόνισε ο Στ. Τάσσος, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο η Ελλάδα να βρεθεί στο στόχαστρο σε μια πιθανή πολεμική αντιπαράθεση, «αφού εδώ βρίσκονται οι βάσεις της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης και οι άλλες βάσεις - προπύργια των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ». Στο έδαφος αυτό, επεσήμανε τις ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία «επιδιώκοντας να παίξει τον ρόλο του πρωτοπαλίκαρου για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, και με τη στήριξη των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού, μετατρέπει τη χώρα μας σε μια απέραντη πολεμική βάση, αλλά ταυτόχρονα και σε στόχο αντιποίνων».

Πάλη για την ειρήνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη των λαών

«Το μέλλον του λαού και της νεολαίας δεν βρίσκεται στα αποκαΐδια που αφήνει πίσω του καθημερινά το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, που γεννά τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους ανταγωνισμούς, τις κρίσεις, τους πολέμους, την προσφυγιά. Το σάπιο αυτό σύστημα ούτε ακλόνητο είναι, ούτε ανίκητο. Ο λαός, μέσα από την οργανωμένη πάλη του, έχει τη δύναμη να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. «Απέναντι σ' αυτούς που σχεδιάζουν και υλοποιούν αυτές τις πολιτικές σε όφελος των λίγων, είμαστε εμείς οι πολλοί, ο λαός, η εργατική τάξη, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά, να είμαστε υγιείς και μορφωμένοι, να χαιρόμαστε τη ζωή συμμετέχοντας στα κοινά, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, τα ταξίδια, να προστατευόμαστε από τις φυσικές καταστροφές, με δυο λόγια να ικανοποιούμε όλες τις σύγχρονες ανάγκες μας, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που μας παρέχουν η επιστήμη και η τεχνολογία, να συνεργαζόμαστε ισότιμα με τους άλλους λαούς. Για έναν κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλους λαούς, μακριά και έξω από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και κάθε άλλου ιμπεριαλιστικού οργανισμού», πρόσθεσε.

Κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε σε ενίσχυση της πάλης για: Να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα. Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις. Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις του θανάτου στη χώρα μας. Να μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή. Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα, να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές και η παραγωγή κάθε είδους όπλων μαζικής καταστροφής. Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών. Οχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Καμία αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν. Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ