Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ
Το «καθηκοντολόγιο» εντείνει την πολυδιάσπαση

Στην πεπατημένη της πολυδιάσπασης του νοσηλευτικού προσωπικού, εντείνοντας τους διαχωρισμούς, κινείται το «καθηκοντολόγιο» των Βοηθών Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών που έχει διαμορφώσει το υπουργείο Υγείας. Η Υπουργική Απόφαση, που υπογράφηκε στις αρχές του μήνα, έχει προκαλέσει αγανάκτηση σε χιλιάδες νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές.

Η συγκεκριμένη απόφαση διατηρεί την αδικία σε βάρος των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών και δεν περιλαμβάνει μια σειρά από νοσηλευτικές πράξεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα σπουδών των αντίστοιχων σχολών (χορήγηση φαρμάκων, φλεβοκέντηση, λήψη αίματος κ.α.). Την ίδια στιγμή, τους αναθέτει επιπλέον αλλότρια καθήκοντα, όπως η «μεταφορά εργαστηριακών δειγμάτων, εγγράφων, φακέλων ασθενών και άλλων αντικειμένων, από το ένα νοσηλευτικό τμήμα σε άλλο» ή όπου αλλού «παραστεί ανάγκη».

Την Υπουργική Απόφαση που «διαιωνίζει την πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές και καλλιεργεί παραπέρα το "διαίρει και βασίλευε" ακόμα και μέσα στο ίδιο τμήμα» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο». Παράλληλα, προειδοποιεί ότι στις σημερινές συνθήκες μεγάλης υποστελέχωσης και της αύξησης του φόρτου εργασίας των νοσηλευτών η Απόφαση απειλεί να οδηγήσει «σε αδυναμία λειτουργίας εκατοντάδων νοσηλευτικών τμημάτων σε δεκάδες νοσοκομεία πανελλαδικά».

«Η μόνη πρόταση που συμβάλλει στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων όλου του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και των αναγκών των ασθενών είναι η κατάργηση της πολυδιάσπασης και η δημιουργία μίας ενιαίας κατηγορίας, με Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, όπου θα ενταχθούν, με μεταβατικές διαδικασίες, οι ΤΕ και ΔΕ συνάδελφοι. Μόνο έτσι οι νοσηλευτές θα έχουμε ίδιο επίπεδο σπουδών, ίδια δικαιώματα (μισθολογικά και εξέλιξης) και ίδια καθήκοντα και θα μπορούμε να εργαζόμαστε και να προσφέρουμε ολοκληρωμένη νοσηλευτική φροντίδα στους ασθενείς», τονίζει το Σωματείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ