Τρίτη 23 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Προεκλογική αντιπαράθεση για τα «στρατόπεδα» εντός ΕΕ

Αντιπαράθεση για το μέλλον και τις «συμμαχίες» της Ιταλίας, ανάλογα και με τα ιδιαίτερα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων της χώρας, έχει ξεσπάσει μεταξύ της προέδρου του εθνικιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι, και του επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), Ενρ. Λέτα, με τον τελευταίο να «προειδοποιεί» πως μια ενδεχόμενη εκλογή της Μελόνι στην πρωθυπουργία εγκυμονεί κινδύνους για την Ευρώπη.

Ο Λέτα υπενθύμισε πως το κόμμα της Μελόνι - που εμφανίζεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών στις 25 Σεπτέμβρη - έχει σχέσεις με τα εθνικιστικά κόμματα του Ούγγρου πρωθυπουργού, Β. Ορμπαν, της Μ. Λεπέν στη Γαλλία, το Vox στην Ισπανία, το πολωνικό κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη». Επίσης άσκησε κριτική στην «κεντροδεξιά» συμμαχία «Αδέλφια της Ιταλίας» - Λέγκα - Φόρτσα Ιτάλια, επειδή προτίθενται να επαναδιαπραγματευτούν το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πάντα προς όφελος τμημάτων του ιταλικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του PD, «χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη Ευρώπη και η Ιταλία να είναι στο κέντρο της Ευρώπης, με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τις χώρες της Μπενελούξ (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο), και όχι με την Πολωνία και την Ουγγαρία».

Η προεκλογική αντιπαράθεση και συνολικά οι πολιτικές διεργασίες στην Ιταλία, την τέταρτη οικονομία στην Ευρωζώνη, αντικατοπτρίζουν εξάλλου τις αντιθέσεις εντός του ευρωατλαντικού άξονα, μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, όπως και τη διαπάλη στο εσωτερικό της ΕΕ, από τη δημοσιονομική πορεία της λυκοσυμμαχίας μέχρι τη γεωπολιτική ισχυροποίησή της στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα κ.ά.

«Ολος ο κόσμος θα παρακολουθήσει με μεγάλη προσοχή το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία», επισήμανε και ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ανάδειξης της Μελόνι και του «κεντροδεξιού» συνασπισμού στην εξουσία.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του Μ. Ντράγκι είχε ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ουκρανίας, αλλά «δεν ξέρω ποια θα είναι η στάση της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης, γιατί δεν γνωρίζω ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση».

Πάντως η Τζ. Μελόνι έχει δεσμευτεί επανειλημμένα για την πορεία της χώρας της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπως και για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου, διαβεβαιώνοντας πως η στάση αυτή του κόμματός της δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τους εταίρους του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ