Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Γερμανικά μέτρα «λιτότητας» στη θέρμανση μετά τα νέα χαράτσια

Περικοπές και μειώσεις στις παροχές θέρμανσης και ζεστού νερού σε δημόσια κτίρια και χώρους δουλειάς επιβάλλει η κυβέρνηση της Γερμανίας, καλώντας τον λαό να εφαρμόσει αντίστοιχα μέτρα και στα σπίτια του, σε συνέχεια και των νέων χαρατσιών που του έχει φορτώσει στην κατανάλωση φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, από την 1η Σεπτέμβρη και για όλο τον χειμώνα η θέρμανση σε γραφεία και δημόσια κτίρια θα περιοριστεί στους 19 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε χώρους δουλειάς όπου οι εργαζόμενοι ασκούν έντονη χειρωνακτική εργασία η θέρμανση θα περιοριστεί μόλις στους... 12 βαθμούς Κελσίου! Επιπλέον, σταματά η θέρμανση σε κοινόχρηστους χώρους (π.χ. διάδρομοι) και το ζεστό νερό για το πλύσιμο χεριών στα κοινόχρηστα μπάνια. Εξαιρούνται μόνο τα νοσοκομεία και διάφορα κοινωνικά ιδρύματα.

Τα καταστήματα που θερμαίνονται θα πρέπει να έχουν κλειστές πόρτες, απαγορεύεται ο νυχτερινός φωτισμός των κτιρίων, ενώ οι φωτεινές επιγραφές θα σβήνουν το βράδυ.

Σε ό,τι αφορά τα ενοικιαζόμενα σπίτια και διαμερίσματα, η κυβέρνηση δίνει το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες να αποφασίσουν αυτοβούλως τη μείωση της θέρμανσης κάτω από τις ελάχιστες θερμοκρασίες που προβλέπονται από τα συμβόλαια. Για τα υπόλοιπα σπίτια, η κυβέρνηση απευθύνθηκε στην «υπευθυνότητα των νοικοκυριών»...

Στο μεταξύ, ο Γερμανός οικονομολόγος Μ. Φράτσερ από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, αφού επεσήμανε ότι ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία στη γερμανική οικονομία μπορεί να διαρκέσει έως το 2025, παραδέχθηκε και ποιος φορτώνεται τις συνέπειες, σημειώνοντας ότι «η φετινή προβλεπόμενη αύξηση των μισθών κατά 4,5% ήταν πολύ χαμηλότερη από τον πληθωρισμό που ήταν περίπου 8%».

Την ίδια ώρα, προχωρούν απτόητες και οι «πράσινες» μπίζνες των μονοπωλίων. Οι κυβερνήσεις του Καναδά και της Γερμανίας υπέγραψαν προχτές συμφωνία συνεργασίας για την παραγωγή και μεταφορά ανανεώσιμου («πράσινου») υδρογόνου. Την Τρίτη οι γερμανικές εταιρείες Ενέργειας «Eon» και «Uniper» υπέγραψαν συμφωνία με την καναδική «Everwind», με στόχο την εισαγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου από τον Καναδά από το 2025. Επιπλέον, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Mercedes Benz» υπέγραψε συμφωνία με την καναδική κυβέρνηση σχετικά με την εφοδιαστική αλυσίδα για τα ηλεκτρικά οχήματα στον Καναδά.

Ιαπωνία: Σχέδια ενίσχυσης της πυρηνικής ενέργειας

Στο μεταξύ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φ. Κισίντα εξήγγειλε κινήσεις για ολόπλευρη ενίσχυση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, επικαλούμενος τα νέα δεδομένα που προκαλεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι θα αρχίσει διαβούλευση για την ενδεχόμενη κατασκευή «πυρηνικών αντιδραστήρων νέας γενιάς», ενώ ζήτησε να «μεγιστοποιηθεί» η χρήση των υπαρχόντων πυρηνικών αντιδραστήρων, τόσο των 10 που είναι σε λειτουργία, όσο και αυτών που έχουν εξασφαλίσει άδεια να επαναλειτουργήσουν μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ