Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΙΟΣ
Κινητοποίηση στο νοσοκομείο για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ

«Οχι άλλοι νεκροί λόγω των ελλείψεων» ήταν το μήνυμα της συγκέντρωσης

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί έξω από το νοσοκομείο της Χίου, καθώς το ΕΚΑΒ διαθέτει ένα ασθενοφόρο σε όλο το νησί με πάνω από 50 χιλιάδες κατοίκους. Αφορμή για την κινητοποίηση στάθηκε ο θάνατος 57χρονου πυροσβέστη, ο οποίος είχε αισθανθεί αδιαθεσία και για αυτό ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, όμως το μοναδικό ασθενοφόρο βρισκόταν σε άλλο περιστατικό, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να φτάσει εγκαίρως και να τον βοηθήσει. Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους Χιώτες, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ του νησιού, τα σωματεία ΟΤΑ, Εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων Χίου, του νοσοκομείου, του ΕΚΑΒ, ο Πανχιακός Σύλλογος ΑμεΑ, ο σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών Χίου. Επίσης, συμμετείχαν κάτοικοι του νησιού, ενώ την αμέριστη στήριξή τους εξέφρασαν με την παρουσία τους ο περιφερειακός σύμβουλος Χίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιώργης Αμπαζής και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Χίου Μάρκος Σκούφαλος.

Από τους φορείς εκφράστηκε η απαίτηση για άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ, με εξοπλισμένο στόλο, με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να υπάρξουν ασθενοφόρα όλο το 24ωρο σε δύο βάρδιες. Απαίτησαν συνολικά τη στελέχωση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κόντρα στην υγεία - εμπόρευμα που προωθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις με τα κόμματα του κεφαλαίου.

Στα προβλήματα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Φώτης Βύρας, μιλώντας για τους μόλις 14 συναδέλφους του, που βάζουν συνεχώς πλάτη, πλην όμως δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες, ενώ τους οφείλονται πολλές άδειες και ρεπό. Ολο αυτό το διάστημα το θέμα παραμένει στο προσκήνιο αλλά το μόνο που λαμβάνουν είναι υποσχέσεις. «Στην πράξη το απόλυτο τίποτα», ανέφερε μεταξύ άλλων. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας», ανέφερε προαναγγέλλοντας νέες κινητοποιήσεις.

«Ανησυχούμε και διεκδικούμε την άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και αύξηση του στόλου με κατάλληλα μέσα, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης του νησιού με τουλάχιστον δύο ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια. Οχι άλλοι νεκροί συμπολίτες μας», ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Π.Νικήτας εκ μέρους του ΝΤ ΑΔΕΔΥ. Ανέδειξε ότι πάνω από 50 χιλιάδες κάτοικοι του νησιού ζουν στην ανασφάλεια με σχεδόν ανύπαρκτα Κέντρα Υγείας, πολυδύναμα ιατρεία και με ένα ασθενοφόρο για επείγουσες καταστάσεις. «Κανείς δεν εξαιρείται από το δικαίωμα στην υγεία. Τέρμα πια στις ψεύτικες υποσχέσεις. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε όσους διαχρονικά μας οδήγησαν μέχρι εδώ, γιατί λογαριάζουν την Υγεία ως περιττό κόστος. Βρίσκουν χρήματα για φυλακές κατατρεγμένων και μας αφήνουν απροστάτευτους (...) Η υγεία είναι αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα», τόνισε.

Τη συγκέντρωση στήριξε η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ, στηλιτεύοντας την υποκριτική και προκλητική στάση των βουλευτών και του δημάρχου Χίου, που ενώ υλοποιούν την πολιτική της υποβάθμισης της υγείας, υπό το βάρος των διαμαρτυριών σήμερα παρουσιάζονται σαν «αγωνιστές» και θιγμένοι για όσα οι ίδιοι και οι κυβερνήσεις τους γεννούν και αναπαράγουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ