Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ
Υμνοι από ηγέτες ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

Ο Γκορμπατσόφ με τον Γερμανό καγκελάριο Χ. Κολ όταν έκλεινε τις συμφωνίες που υπέσκαπταν το σοσιαλισμό
Ο Γκορμπατσόφ με τον Γερμανό καγκελάριο Χ. Κολ όταν έκλεινε τις συμφωνίες που υπέσκαπταν το σοσιαλισμό
Συλλυπητήρια μηνύματα με κοινό παρονομαστή την «προσφορά» του Μ. Γκορμπατσόφ στην ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, τις άλλες χώρες και την παλινόρθωση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που έφερε δεινά σε όλο τον κόσμο, απέστειλαν χτες ηγέτες μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και οργανισμών.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, εκτίμησε πως «το όραμά του για έναν καλύτερο κόσμο παραμένει ένα παράδειγμα». «Οι ιστορικές μεταρρυθμίσεις του οδήγησαν στη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, συνέβαλαν να τεθεί τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο και άνοιξαν την πιθανότητα μιας σύμπραξης ανάμεσα στη Ρωσία και στο ΝΑΤΟ».

Ο Γκορμπατσόφ «άνοιξε τον δρόμο για μια ελεύθερη Ευρώπη», σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς αναφέρθηκε στη συνεισφορά του στην ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ανατολική Γερμανία και την «επανένωση».

«Επειτα από δεκαετίες βάρβαρης πολιτικής καταστολής, υιοθέτησε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», εκτίμησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ισχυρίστηκε πως «το αποτέλεσμα ήταν ένας ασφαλέστερος κόσμος και μεγαλύτερη ελευθερία για εκατομμύρια ανθρώπους»...

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπ. Τζόνσον, αναφέρθηκε στην «ακούραστη δέσμευσή του να ανοίξει τη σοβιετική κοινωνία», που παραμένει «παράδειγμα», έξι μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, ανέφερε πως ο Γκορμπατσόφ είχε «τεράστια επίδραση στον ρου της παγκόσμιας Ιστορίας» και «αντιλήφθηκε βαθιά πως οι μεταρρυθμίσεις ήταν απαραίτητες».

Το ΥΠΕΞ της Κίνας δήλωσε πως ο Γκορμπατσόφ «συνέβαλε με θετικό τρόπο στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τη Σοβιετική Ενωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ