Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οξύνονται τα παζάρια για την «αναπτυξιακή στήριξή του»

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε χτες από την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής σχεδιασμών για την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής απέναντι στη Ρωσία και κυρίως στην Κίνα.

Ο χρόνος αυτός σημαδεύτηκε από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπως επιβεβαίωσε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και η δραστική προσπάθεια αναβάθμισης των συμμαχιών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ απέναντι σε Μόσχα και Πεκίνο.

Αν και καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει το αναχρονιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν, προς το παρόν, ως κυβέρνηση του Αφγανιστάν, τα παζάρια μαζί τους «φουντώνουν», με λεία τον μεγάλο φυσικό πλούτο της χώρας και τον ρόλο της στο ένα ή το άλλο επενδυτικό σχέδιο, για Ενέργεια, Υποδομές κ.τ.λ.

Τη Δευτέρα, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του Οργανισμού, Μάρτιν Γκρίφιθς, ζήτησε «να επανεκκινήσει κάποια παροχή αναπτυξιακής στήριξης» στη χώρα, αναφερόμενος στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της χώρας. Κάλεσε δε τις «ντε φάκτο αρχές του Αφγανιστάν να συμβάλουν», ζητώντας και να επιτραπεί η εργασία και εκπαίδευση των γυναικών. Μίλησε δε για σχετικά σχέδια που «εξακολουθούν να βρίσκονται υπό εξέταση» μαζί με τους Ταλιμπάν.

Στο επίκεντρο του παζαριού για τη «στήριξη του Αφγανιστάν» μένουν και οι όροι αποδέσμευσης των αποθεματικών της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας, που εξακολουθούν να είναι δεσμευμένα σε αμερικανικές τράπεζες.

Με αφορμή τη συζήτηση στο ΣΑ, η Κίνα ζήτησε ξανά «να επιστραφούν άμεσα τα αποθεματικά της αφγανικής κεντρικής τράπεζας» και κατηγόρησε όσους συμβάλλουν στην «απομόνωση» του Αφγανιστάν.

Η δε Ρωσία είπε ότι «η Ουάσιγκτον πρέπει να παραδεχτεί πως ο πόλεμος στο Αφγανιστάν έληξε με ήττα για τις ΗΠΑ» και ζήτησε «μεγάλα ποσά για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης χώρας».

Από τη μεριά της, η Ουάσιγκτον υποστήριξε ότι «εμείς δεν γυρίσαμε την πλάτη μας στους Αφγανούς» και «εργαζόμαστε στενά με εταίρους μας για τη διαμόρφωση μηχανισμών που θα προστατεύσουν, διατηρήσουν αλλά και διαθέσουν σε συγκεκριμένο βαθμό τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν, προς όφελος του αφγανικού λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ