Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 4 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΛΑΪΚΗ ΣΤΕΓΗ
«Στεγαστική πολιτική» ενάντια στις ανάγκες των εργαζομένων

Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα επισημαίνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ (τ. ΟΕΕ - τ. ΟΕΚ): Ο ΟΑΕΔ τα πρώτα τέσσερα χρόνια από την ενσωμάτωση του ΟΕΚ δεν ανέπτυξε καμία δραστηριότητα σχετική με στεγαστικά προγράμματα, ενώ το έμψυχο δυναμικό του ΟΕΚ ωθήθηκε από τις κυβερνήσεις να μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα την πλήρη αποδυνάμωσή του. Ετσι, από τον ΟΕΚ, που πριν καταργηθεί διέθετε περίπου 800 εργαζόμενους με αντικείμενο τη μελέτη - επίβλεψη - κατασκευή εργατικών κατοικιών, σήμερα έχουν μείνει μερικές δεκάδες εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα, σκορπισμένοι μέσα στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), μην μπορώντας να κάνουν τίποτα.

Εξάλλου, ενώ οι κυβερνήσεις κατάργησαν τον ΟΕΚ, συνέχιζαν μέχρι και το 2021 να εισπράττουν εισφορές από τους εργαζόμενους υπέρ της στεγαστικής πολιτικής! Στο πλαίσιο αυτό κάθε χρόνο μπαίνουν στα ταμεία του Κράτος περίπου 380 εκατομμύρια ευρώ για τη στέγαση (π.χ. το 2017 ο ΕΦΚΑ εισέπραξε 395.000.000 ευρώ για ΟΕΚ και ΟΕΕ, το 2019 εισέπραξε 379.693.000, το 2020 περίπου 377.000.000), χωρίς όμως να υπάρχει στεγαστική πολιτική και χωρίς τα λεφτά αυτά να αποδίδονται στη ΔΥΠΑ.

Παράλληλα η ΔΥΠΑ εισπράττει τις δόσεις από τα χορηγηθέντα δάνεια του ΟΕΚ (π.χ. εισέπραξε 48.000.000 ευρώ το 2016 και 37.000.000 ευρώ το 2017). Επιπλέον κερδίζει τόκους ύψους 11 εκατ. ευρώ ετησίως από την αποταμίευση των ποσών για ΟΕΚ και ΟΕΕ! Τα ποσά αυτά, μαζί με ποσά που είχαν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα χρόνια, φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ και σχηματίζουν τα αποθεματικά που ήταν τοποθετημένα στον τέως Ενιαίο Λογαριασμό για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ). Παλιότερος νόμος, του 2013, υπαγόρευε την αυτοτέλεια και τη διάθεσή τους για τους συγκεκριμένους σκοπούς για τους οποίους συγκεντρώθηκαν. Ομως με τον νόμο 4921/22 η ΔΥΠΑ μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά για αλλότριους σκοπούς, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Επίσης, με τον ίδιο νόμο επιτρέπεται η μίσθωση ακινήτων της ΔΥΠΑ (δομημένων και αδόμητων) σε ιδιώτες. Τα παραπάνω αποτελούν ξεκάθαρα μηχανισμό λεηλασίας των αποθεματικών και της περιουσίας των εργαζομένων.

Από τη στιγμή της κατάργησης του ΟΕΚ, το μόνο που κάνει η ΔΥΠΑ είναι να διαχειρίζεται εκκρεμότητες του παρελθόντος που έχουν να κάνουν με δάνεια και τη διαχείριση περιουσίας του ΟΕΚ. Ως προς τα δάνεια, σημαντικό είναι να ειπωθεί ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 32 χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν σταματήσει να τα πληρώνουν και οι οποίοι δεν είχαν μπει στις σχετικές ρυθμίσεις για ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής, λόγω ανεπαρκούς ενημέρωσης. Ωστόσο, σχετική Υπουργική Απόφαση του 2018 υποχρεώνει τη ΔΥΠΑ να βεβαιώσει το σύνολο της υπολειπόμενης οφειλής στις αρμόδιες ΔΟΥ εφόσον οι δανειολήπτες δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Οι σχετικές προφορικές διαβεβαιώσεις του διοικητή του ΟΑΕΔ ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν οι διατάξεις αυτές είναι «λόγια του αέρα», ενώ οι διατάξεις είναι δεσμευτικές και αν δεν υπάρχει πρόνοια για την προστασία των δανειοληπτών, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο πλειστηριασμού της κατοικίας τους!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ