Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕ ΗΛΕΙΑ - ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Αγωνία και φέτος για την τιμή της κορινθιακής σταφίδας

«Καίνε» το μεγάλο κόστος παραγωγής και η μη ύπαρξη κατώτερης εγγυημένης τιμής

Μεγάλος προβληματισμός και αγανάκτηση επικρατούν στους βιοπαλαιστές παραγωγούς της μαύρης, κορινθιακής σταφίδας, σε σχέση με την τιμή του προϊόντος, που μετά τον τρύγο προχωρούν στις εργασίες για τη διάθεσή του.

Μετά την καταστροφική περσινή χρονιά, όπου το προϊόν διατέθηκε με το αίσχος της «ανοιχτής», ουσιαστικά ανύπαρκτης τιμής, με το «επιχείρημα» μεγαλεμπόρων και Ενώσεων της ύπαρξης αποθεμάτων, η αγωνία για την κατάσταση φέτος μεγαλώνει. Τα πρώτα «μηνύματα» έρχονται να δώσουν άλλο ένα πλήγμα, αφού απ' την Παναιγιάλειο Ενωση και άλλους μεγαλεμπόρους και μεταποιητές έχει ανακοινωθεί τιμή 1,25 ευρώ το κιλό.

Την ίδια ώρα, η προπέρσινη τιμή του προϊόντος ήταν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, πέρσι το εισόδημα των παραγωγών ήταν ελάχιστο και φέτος το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί με τις αυξήσεις στο πετρέλαιο, στα φυτοφάρμακα, στο ρεύμα κ.λπ. Σε αυτά πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος διαβίωσης, που χτυπά «κόκκινο» και για τις αγροτικές οικογένειες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωσή τους.

«Η τιμή που ως σήμερα έχει ανακοινωθεί, δεν επαρκεί σε καμιά περίπτωση για να μπορέσει κάποιος να συνεχίσει να καλλιεργεί τη μαύρη σταφίδα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, εξηγώντας:

«Δεν είναι μόνο η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί απ' την πολύ δύσκολη περσινή χρονιά. Το κόστος παραγωγής "πνίγει" ακόμη και το γεγονός ότι φέτος έχουμε αυξημένες ποσότητες σταφίδας και με πολύ καλή ποιότητα», αναφέρει.

Αναδεικνύει ταυτόχρονα ότι στα σταφιδοχώρια του νομού η αγωνία είναι ήδη μεγάλη, γι' αυτόν τον λόγο η Ομοσπονδία βρίσκεται σε επαφή με τους Συλλόγους, προκειμένου να οργανωθεί ο αγώνας τους το επόμενο διάστημα.

Στην Αιγιάλεια, αντίστοιχα, η κατάσταση δεν είναι διαφορετική για την τιμή του προϊόντος. «Ο τρύγος τελείωσε, αλλά τα αποτελέσματα του κόπου μας που συνεχίζεται, είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε αν θα τα δούμε», μας λέει ο πρόεδρος του ΑΣ Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Γιάννης Μποδιώτης.

Τόνισε πως εκτός απ' την κατώτερη εγγυημένη τιμή (που πρέπει να δοθεί όπως π.χ. δίνεται για τα διόδια στις Εθνικές οδούς), άμεσα μέτρα απαιτούνται για τη μείωση του κόστους παραγωγής, θέμα που θέτει συνεχώς ο Σύλλογος, που οργανώνει την παρουσία του στα χωριά το επόμενο διάστημα.

Τόσο από την ΟΑΣΗ όσο και από τον ΑΣ Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» απαιτείται κατώτερη εγγυημένη τιμή για την κορινθιακή σταφίδα στα 2 ευρώ το κιλό, σε συνδυασμό με μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής (αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος κ.ά.). Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα αναμένονται αγωνιστικές πρωτοβουλίες, σε συνέχεια των προηγούμενων δράσεων των βιοπαλαιστών αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ