Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ - ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ
Επιχείρηση συγκάλυψης και αποσιώπησης «με το καλημέρα»

Με την εξέταση των δύο πρώην διοικητών της ΕΥΠ, Θ. Δραβίλλα και Ι. Ρουμπάτη, αρχίζει και επίσημα την Τρίτη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η διαδικασία της κατάθεσης των προσώπων που εμπλέκονται με τις υποθέσεις παρακολουθήσεων και υποκλοπών, χωρίς ωστόσο οι μέχρι τώρα εξελίξεις να αφήνουν περιθώρια για μεγάλες προσδοκίες όσον αφορά τη σε βάθος διερεύνηση του σκανδάλου.

Η κυβερνητική πλειοψηφία από την πρώτη κιόλας μέρα έχει στήσει ξεκάθαρη επιχείρηση συγκάλυψης, ενώ στελέχη του κόμματος έφτασαν προληπτικά να απειλούν, «θυμίζοντας» ότι τάχα προβλέπονται ποινές φυλάκισης για όποιον «ανοίξει το στόμα» του!

Ταυτόχρονα η ΝΔ απέρριψε τις προτάσεις των κομμάτων, και πρώτα και κύρια του ΚΚΕ, που κατέθεσε συγκεκριμένη λίστα, προκειμένου να κληθούν όλοι όσοι εμπλέκονται με τις παρακολουθήσεις και υποκλοπές σε βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη και δημοσιογράφων, αλλά και με τις «συνακροάσεις» - υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, με τα απανωτά κρούσματα από το 2015 έως και φέτος. Η δε λίστα των προσώπων που αποφάσισε είναι περιορισμένη και προσαρμοσμένη στην προσπάθεια συσκότισης.

Η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι συνεδριάσεις απόρρητες και οι βουλευτές να μην έχουν άμεση πρόσβαση ούτε στα πρακτικά! Ωστόσο, στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Οτσαλάν, όπου η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολουθούσε την ίδια ακριβώς πρακτική της συσκότισης και της μη χορήγησης πρακτικών στους βουλευτές, η ΝΔ είχε καταγγείλει τη διαδικασία και πρωτοκλασάτα στελέχη της είχαν υπογράψει υπόμνημα όπου αναφερόταν ότι η χορήγηση των πρακτικών είναι απόλυτα νόμιμη.

Οσον αφορά την επίκληση του απορρήτου από τους εξεταζόμενους μάρτυρες, η θέση του ΚΚΕ, την οποία ανέπτυξε στην Επιτροπή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος και μέλος της Επιτροπής, Ν. Καραθανασόπουλος, είναι ότι αυτή εμποδίζει τη σε βάθος διερεύνηση και άρα την ουσιαστική υλοποίηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τελικά την αποκάλυψη της αλήθειας στον ελληνικό λαό.

Τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής έχουν όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών, καθώς και του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Στο πλαίσιο αυτό, ορίζεται ρητά στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ότι ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών μπορεί να ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τις περιπτώσεις που προβλέπει ο νόμος 2225/1994. Κατ' επέκταση, εφόσον η Εξεταστική Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να ζητά η ίδια την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του απορρήτου ενώπιόν της.

Αντίστοιχα, έχει δικαίωμα να λάβει γνώση και για σχετικό κρίσιμο υλικό δικογραφιών που έχουν ήδη σχηματιστεί, χωρίς να μπορεί να γίνεται ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής επίκληση της αρχής της μυστικότητας της ανάκρισης.

Το ΚΚΕ έχει κάνει σαφές ότι θα επαναφέρει με κάθε ευκαιρία τις προτάσεις που έχει καταθέσει για τους μάρτυρες που πρέπει να εξεταστούν, για την ανάγκη ουσιαστικής διερεύνησης όλων των υποθέσεων, για την αποκάλυψη του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου - που σκόπιμα αφήνουν έξω από τις αντιπαραθέσεις τους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αφού το έχουν συνδιαμορφώσει - και της δράσης των πολυπλόκαμων μηχανισμών παρακολούθησης.

Την παρακολούθησή του καταγγέλλει και ο Χρ. Σπίρτζης

Στο μεταξύ, μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο κατέθεσε την Παρασκευή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζης, καταγγέλλοντας δύο απόπειρες παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το λογισμό «Predator».

Σύμφωνα με την καταγγελία του, είχε λάβει δύο SMS με μολυσμένα μηνύματα, links, για την παγίδευση του κινητού τηλεφώνου του, η οποία όπως είπε «σχετίζεται με την πολιτική μου δράση, με τη θεσμική μου ιδιότητα ως τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τα θέματα της ΕΥΠ».

Συγκεκριμένα, τον Νοέμβρη του 2021, όπως είπε, κι έπειτα από ανακοινώσεις - καταγγελίες αλλά και Επίκαιρη Ερώτησή του με επίκεντρο δημοσιεύματα για εντολές παρακολούθησης πολιτών, έλαβε τα σχετικά μηνύματα στο κινητό του με το λογισμικό «Predator» που είχε σαν link το efsyn.news αντί για το efsyn.gr. Ακολούθησε και δεύτερο μήνυμα, το ίδιο που εστάλη στον δημοσιογράφο Θ. Κουκάκη αλλά και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη.

Των καταγγελιών Σπίρτζη ακολούθησε αίτημα του Αλ. Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα για έκτακτη σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις εξελίξεις σε σχέση με τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ