Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ρεύμα φθηνό για τον λαό απαίτησαν χτες οι εργαζόμενοι της Αττικής

«Δεν θα ξεπαγιάζουν οι πολλοί για να ζεσταίνονται τα κέρδη των λίγων» το μήνυμα από τις ταυτόχρονες κινητοποιήσεις σε γραφεία παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας

ΔΕΗ
ΔΕΗ
«Ρεύμα φτηνό για όλο τον λαό»: Το αίτημα αυτό ακούστηκε δυνατά χτες στις ταυτόχρονες κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν έξω από τα κεντρικά γραφεία παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Αττική εργατικά σωματεία, Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, καθώς και άλλοι φορείς.

Καίγοντας λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που μήνες τώρα, πριν ακόμα από το ξέσπασμα του πολέμου, φέρνουν τη χρεοκοπία στα λαϊκά νοικοκυριά, γράφοντας συνθήματα στους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτηση για τα απανωτά «ηλεκτροσόκ» που βιώνουν.

Στο κέντρο της Αθήνας, μαζική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ ΑΕ, στη Χαλκοκονδύλη, με το μεγάλο πανό του ΠΑΜΕ να δίνει το στίγμα για την ανάγκη του λαού σε φθηνό ρεύμα, δείχνοντας παράλληλα ότι είναι μονόδρομος η ανάπτυξη αγώνων για να γίνουν αγαθά για όποιον τα έχει ανάγκη το ρεύμα, η στέγη, το νερό κ.λπ., και όχι εμπορεύματα όπως είναι σήμερα και εξασφαλίζουν κέρδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

«Πανάκριβο το ρεύμα, πανάκριβη η ζωή, οργάνωση κι αγώνας η μόνη επιλογή», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι, απευθύνοντας κάλεσμα να δυναμώσει η πάλη για να μη βρεθεί κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, κανένα σχολείο χωρίς θέρμανση. «Πάροχοι του ρεύματος και άλλα αφεντικά, τα κέρδη σας πληρώνει η εργατιά», κατήγγειλαν και ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτρέψουν να «ξεπαγιάζουν οι πολλοί για να ζεσταίνονται τα κέρδη των λίγων». Απαίτησαν αυξήσεις στους μισθούς και όχι στους λογαριασμούς.

«ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ»
«ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ»
«Δεν πάει άλλο με την ακρίβεια στον ηλεκτρισμό, δεν πάει άλλο με την ακρίβεια στην Ενέργεια», τόνισε ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας. Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, κατήγγειλε την πολιτική που θέλει τον λαό «να ζει με δελτία». Και ανατρέχοντας στις κινητοποιήσεις για την Ενέργεια, που ξεκίνησαν έναν και πλέον χρόνο πριν, υπενθύμισε πως τότε κάποιοι κατηγορούσαν τα σωματεία πως «τρομοκρατούσαν» τον κόσμο. Πολύ σύντομα όμως ακολούθησε η ραγδαία αύξηση στις τιμές της χονδρικής και ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες αναπροσαρμογής που τίναξαν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς στον αέρα. Στη συνέχεια, η κατάργηση της ρήτρας έδωσε τη θέση της στην εκτίναξη της τιμής της κιλοβατώρας που αλλάζει μήνα με τον μήνα. «Η ακρίβεια στην Ενέργεια δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο», επισήμανε και σκιαγράφησε μια σειρά από παράγοντες όπως η ενιαία αγορά στην ΕΕ, η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η πολιτική της «πράσινης μετάβασης», που έχουν διαμορφώσει το σημερινό εφιαλτικό σκηνικό.

«Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα. Πρέπει τώρα περισσότερο από ποτέ να συσπειρωθούμε στα σωματεία μας», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε και πρόσθεσε: «Δεν θα αφήσουμε να πληρώσει το μάρμαρο για άλλη μια φορά ο λαός».

«WATT+VOLT»
«WATT+VOLT»
«Ενώ δουλεύουμε, το ρεύμα δεν μπορούμε να το πληρώσουμε», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Νικολιδάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Ηλεκτρολόγων Αττικής. «Δεν είναι δύσκολος χειμώνας για όλους», επισήμανε και αναφέρθηκε στα φουσκωμένα κέρδη των παρόχων Ενέργειας. Απαντώντας στις κυνικές δηλώσεις του Στ. Πέτσα πως «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», είπε ότι αυτό που πρέπει να «πεθάνει» είναι η ξεδιάντροπη λογική τους. Στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε σε αγώνα ενάντια στην πολιτική που έχει βγάλει τα μαγκάλια από τη θέση που τους αξίζει, αυτή στο μουσείο, και τα έχει κάνει μέσο θέρμανσης τον 21ο αιώνα.

«Δεν δεχόμαστε το 2022 να σκεφτόμαστε πώς θα ζεσταθούμε», είπε στον χαιρετισμό της εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων η Αγάπη Μουγκογιάννη, από τον Φοιτητικό Σύλλογο Οδοντιατρικής. «Κερδίζουν οι λίγοι», κατήγγειλε ο Βασίλης Διονυσόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, υπογραμμίζοντας ότι εκτός από τους παρόχους Ενέργειας υπερκέρδη έχουν και οι εισπρακτικές εταιρείες, τα κοράκια των πλειστηριασμών.

«Κίνδυνος - θάνατος» η ενεργειακή φτώχεια για τον λαό

Οι λέξεις με μεγάλα γράμματα «Κίνδυνος - Θάνατος Ηλεκτροσόκ», με το γνωστό σύμβολο της ηλεκτροπληξίας «κοσμούν» από χτες τον δρόμο έξω από τα γραφεία της «Protergia» στο Νέο Ηράκλειο, θυμίζοντας στον λαό ότι η ενεργειακή του φτώχεια είναι η άλλη όψη της κερδοφορίας για τους ενεργειακούς ομίλους, που έχει την «ευλογία» όλων των κυβερνήσεων.


Στην κινητοποίηση μίλησαν οι Ντιάνα Λιάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Σεφέρης», Αντα Τερβόλη, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων ΚΑΤ, Νίκος Αθανασίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νέας Ιωνίας, Βούλα Κουλατζακλή, από τον Σύλλογο Γυναικών Καλλιθέας, Δ. Κάτσαρος, από την Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών στην Εστίαση, και ο Αχ. Ζορμπάς, ειδικός γραμματέας της ΔΟΕ.

«Δεν θα επιτρέψουμε καμία λαϊκή οικογένεια να ζήσει στο σκοτάδι, να ξεπαγιάζει μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Δεν θα επιτρέψουμε τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα σε σχολεία χωρίς θέρμανση και να αθλούνται με τα μπουφάν!»: Με αυτά τα λόγια αποτύπωσε την απόφαση κλιμάκωσης του αγώνα η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στην κινητοποίηση έξω από τα κεντρικά γραφεία της «Watt & Volt». Κατήγγειλε μάλιστα τους παρόχους «που κόβουν το ρεύμα σε γυναίκα από τον Ασπρόπυργο με σοβαρό πρόβλημα υγείας που ζει με μια αναπηρική σύνταξη 350 ευρώ», αλλά και σε μονογονεϊκή οικογένεια με τρία παιδιά, απαιτώντας προκλητικά εφάπαξ προκαταβολή 3.000 ευρώ για λογαριασμό που ξεπερνά τα 4.000 ευρώ, όπως έκαναν πριν από μερικούς μήνες στο Αγρίνιο.

«Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τους νυν και πρώην κυβερνητικούς και τους ευρωπαϊκούς συμμάχους τους που θέλουν το 2022 να μας γυρίσουν στο μαγκάλι και τη θερμοφόρα».

Συνθήματα έξω από τα γραφεία της «Protergia»
Συνθήματα έξω από τα γραφεία της «Protergia»
Στη συγκέντρωση μίλησαν επίσης η Τούλα Ζαγαρέλου, από το Στέκι Νεολαίας και Εργαζομένων «Καίτη Πανοπούλου», ο Νίκος Τζώρτζης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, η Αλεξάνδρα Καπαρού, πρόεδρος του Σωματείου Ελεγκτών Λογιστών Αττικής, ο Μανώλης Καμηλάκης, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, και ο Δημήτρης Κυπραίος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου.

Χαρακτηριστική ήταν η προσωπική μαρτυρία από μαθητή που μίλησε στην κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της «NRG». Χαιρετίζοντας τους συγκεντρωμένους, τους ενημέρωσε για την περίπτωση της οικογένειάς του. Οπως είπε, «μας ήρθαν απανωτοί λογαριασμοί 600 - 700 ευρώ. Και ενώ τους είχαμε βάλει σε διακανονισμό, αργήσαμε 3 μέρες να πληρώσουμε τη δόση, με αποτέλεσμα να μας έρθει χαρτί από την "NRG" ότι αν δεν εξοφληθεί εντός 10 ημερών ο λογαριασμός θα μας κόψουν το ρεύμα, απειλή που έκαναν πράξη χτες το μεσημέρι!

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μάλιστα μας απάντησαν με θράσος "ας προσέχαμε να πληρώναμε στην ώρα μας"». «Μονόδρομος είναι ο αγώνας μας, των μαθητών, των φοιτητών, των εργαζομένων», ήταν η απάντηση του μαθητή μεταφέροντας την απαίτηση για επανασύνδεση του ρεύματος σε όσα σπίτια λαϊκών οικογενειών έχει κοπεί.

«ELPEDISON»
«ELPEDISON»
Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στα γραφεία της «Volterra», της «Elpedison», στο «Φυσικό Αέριο Αττικής» και στην «Ηρων», απαιτώντας: Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να το πληρώσουν και να επανασυνδεθούν κομμένα ρεύματα, με μόνη προϋπόθεση τη συμφωνία σε διακανονισμό, χωρίς προκαταβολή και με πολλές χαμηλές δόσεις για αποπληρωμή των λογαριασμών. Καμία διακοπή παροχής ρεύματος και φυσικού αερίου στις σχολικές μονάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ