Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Στέκια και Γωνιές με πλούσιο πρόγραμμα που μαγνητίζει το ενδιαφέρον

Τα Στέκια, με τις εκθέσεις και τις Γωνιές τους, αποτέλεσαν τον πρώτο σταθμό για πολλούς από τους επισκέπτες του Φεστιβάλ, ενώ τα «πηγαδάκια» από νέους κράτησαν μέχρι αργά στα διάφορα σημεία του «Καρατάσιου».

Πιστοί στην παράδοση που έχουν δημιουργήσει, οι λιλιπούτειοι επισκέπτες του Φεστιβάλ γέμισαν από νωρίς το απόγευμα με παιδικά γέλια και φωνές τον παιδότοπο και τη Γωνιά των φίλων του «Κόκκινου Αερόστατου», όπου το πρόγραμμα περιείχε ενδιαφέροντα ομαδικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια και δραστηριότητες, όπως φυσικά και μπόλικο χορό. Οι μεγαλύτεροι από αυτούς μαγνητίστηκαν από τον τοίχο αναρρίχησης και το επιδαπέδιο σκάκι που βρίσκονταν στο διπλανό Στέκι, Αθλητισμού - Κατά των ναρκωτικών, όπου πραγματοποιήθηκαν επίσης επίδειξη πυγμαχίας και τουρνουά σκάκι.

Στο Μαθητικό Στέκι, την πρώτη μέρα τα μέλη και οι φίλοι των Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ απόλαυσαν χορευτικές επιδείξεις από την Ομάδα Μελέτης και Διάδοσης του Μικρασιατικού Πολιτισμού «Ανατολής Ιχνη», συμμετείχαν σε workshop επίδειξης πρώτων βοηθειών από γιατρό και διασκέδασαν με τους Rast Maqam επί σκηνής.

Στη διάρκεια της βραδιάς περιηγήθηκαν στη διαδραστική έκθεση με θέμα «Με τη δύναμη της γνώσης μπορούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο, με τη δύναμη της οργάνωσης μπορούμε να τον αλλάξουμε», η οποία εξελισσόταν με ένα μεγάλο τρισδιάστατο βιβλίο, μια διαδραστική οθόνη και τρίλιζα με φωτογραφίες, συνθήματα και στιγμιότυπα από δράσεις και γεγονότα του τελευταίου 1,5 χρόνου, όπως οι μαθητικές κινητοποιήσεις, δράσεις και παρεμβάσεις των μαθητών με αφορμή τη δολοφονία του νεαρού Αλκη κ.λπ.


Το ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου απασχολεί και άλλες πτυχές του Φεστιβάλ. Σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, φιλοξενείται και φέτος εικαστική έκθεση με θέμα τις επιπτώσεις του πολέμου. Στην έκθεση συμμετέχουν με ζωγραφικά έργα, ψηφιακές εκτυπώσεις, ποιήματα και animation εικαστικοί της πόλης και φοιτητές του Εικαστικού Τμήματος της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Επίσης, πτυχές της έκθεσης του Φοιτητικού Στεκιού αφορούν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της Ελλάδας, καθώς και άλλα ζητήματα που προβληματίζουν σήμερα τους νέους, όπως το τι κρύβεται πίσω από το καθηλωμένο λαϊκό εισόδημα και την ακρίβεια, τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τη βία κατά των γυναικών κ.λπ., προβάλλοντας την κοινωνία για την οποία παλεύουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

Στο Στέκι Νέων Γυναικών πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Αθανασία Χατζή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Γυναικών της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος, καθώς και με φοιτήτριες, με θέμα «Γίνε εσύ η πρωταγωνίστρια της ζωής σου».

Στον χώρο του Φεστιβάλ λειτουργεί Γωνιά για τους νέους στρατευμένους, ενώ φιλοξενούνται επίσης σταντ του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «Αργώ» και του ΚΕΘΕΑ «Προμηθέας», καθώς και περίπτερα της ΕΔΥΕΘ, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ