Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΛΑΜΙΑ
Να μετατραπεί η αγανάκτηση σε οργανωμένη δράση και μαζική κινητοποίηση

Στις εκδηλώσεις που έγιναν την Τετάρτη με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων, μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων ετών, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Λαμία, οι οποίες αφιερώθηκαν στη μνήμη του Κώστα Καζάκου. Από νωρίς το απόγευμα, νέοι, εργαζόμενοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας από την πόλη και τη γύρω περιοχή άρχισαν να καταφθάνουν στον χώρο της Πανελλήνιας Εκθεσης για να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του Φεστιβάλ.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών κέντρισαν η Εκθεση για τον Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», το Μαθητικό και Φοιτητικό Στέκι, το Στέκι του ΚΕΘΕΑ, ενώ τη δική τους γωνιά είχαν οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Δήμητρα Γεροκούδη, Γραμματέα της ΤΟ Φθιώτιδας της ΚΝΕ, ενώ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μεγάλη συναυλία με την Μελίνα Κανά και τον Αλέξανδρο Κτιστάκη.

Στην πολιτική συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και η νεολαία τόσο στη Φθιώτιδα όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Στάθηκε ιδιαίτερα στην εκτίναξη της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα, σε προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην τραγική κατάσταση των δημόσιων δομών Υγείας, π.χ. στο Νοσοκομείο Λαμίας, καθώς επίσης και σε προβλήματα που ταλαιπωρούν τον λαό της Φθιώτιδας, όπως η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων.

Καταδίκασε τα εκβιαστικά διλήμματα της κυβέρνησης, καλώντας τη νεολαία και τον εργαζόμενο λαό να βγάλουν συμπεράσματα για τις αιτίες που γεννούν τα βάσανά τους, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και με τον αγώνα τους να γίνουν πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

«Προχωράμε μαζί! Δίνουμε δύναμη στον αγώνα για τα δικαιώματα της νεολαίας, τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, του λαού μας που στενάζει κάτω από το βάρος των προβλημάτων που του έχουν φορτώσει το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα και οι διαχειριστές του, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου.

Προχωράμε μαζί! Με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία, με πίστη στο δίκιο των πολλών, των αδικημένων, που παράγουν τον πλούτο και τον αρπάζει μια χούφτα εκμεταλλευτών που κουμαντάρουν τη χώρα.

Μαζί αντιπαλεύουμε κάθε λογής δυσκολίες και τραβάμε μπροστά, ανοίγουμε τον δρόμο για έναν νέο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση και αδικία, για να ζήσουν οι λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους με σύγχρονα δικαιώματα, δουλειά σε ανθρώπινες συνθήκες, ελεύθερο χρόνο, δωρεάν αναβαθμισμένη Παιδεία και Υγεία, χωρίς ανεργία, φτώχεια, ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Τα λόγια της ηρωικής μορφής του κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη που δολοφονήθηκε από το αστικό κράτος πριν από 70 χρόνια είναι διαχρονικά, επίκαιρα και είναι τιμή και περηφάνια για τον καθένα και την καθεμιά που αγωνίζεται για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό", που φέτος στολίζει το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ», σημείωσε ο Γιώργος Μαρίνος.

Ο λαός να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων

Στάθηκε επίσης στην πολύτιμη πείρα που βγαίνει μέσα από το καμίνι της ταξικής πάλης και τους αγώνες σε μια σειρά χώρων δουλειάς, όπως στη ΛΑΡΚΟ, και τον μεγαλειώδη αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι ενάντια στο έγκλημα της κυβέρνησης, στην COSCO, στη «Μαλαματίνα» και αλλού, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Η αγανάκτηση να μετατραπεί σε οργανωμένη δράση. Ο λαός να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Ολοι οι άνθρωποι της δουλειάς επιβάλλεται να βρούνε τη δύναμη να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους, να δυναμώσει η προσπάθεια για την οργάνωση, τον συντονισμό της δράσης, την κοινωνική συμμαχία, για να αναπτυχθεί σε ανώτερο επίπεδο ο συλλογικός αγώνας. Να γυρίσουν την πλάτη στα ψευτοδιλήμματα που προβάλλονται στο όνομα των "έκτακτων καταστάσεων", μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης, της πανδημίας ή του ιμπεριαλιστικού πολέμου, να μην περάσει η λεγόμενη κοινωνική συναίνεση, της υποταγής.

Δίνουμε τη δική μας απάντηση. Το ΠΑΜΕ δίνει σκληρή μάχη, εκατοντάδες συνδικάτα προετοιμάζουν πανελλαδική απεργία και στρατευόμαστε όλοι μας, με σχέδιο, με κλιμάκωση, να δημιουργηθούν νέες εστίες αντίστασης, να "οργώσουμε" τους χώρους δουλειάς, να δυναμώσει πολύμορφα η πάλη».

Καταλήγοντας, ο Γιώργος Μαρίνος απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ για την ανατροπή της βαρβαρότητας και για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού και σημείωσε:

«Ο καπιταλισμός δεν είναι παντοδύναμος, δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις αντιθέσεις και τα αδιέξοδα που τον διαπερνούν.

Η εργατική τάξη, η πρωτοπόρα δύναμη της κοινωνίας με τους συμμάχους της μπορούν να τον ανατρέψουν, να χτίσουν τη δική τους κοινωνία, τη σοσιαλιστική κοινωνία.

Στη θέση της εξουσίας των λίγων, της εξουσίας του κεφαλαίου, η εργατική, λαϊκή εξουσία.

Στη θέση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.

Στη θέση της καπιταλιστικής αναρχίας και του κριτηρίου του κέρδους, ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός και το κριτήριο της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών.

Σε αυτόν τον δρόμο μπορεί να εξαλειφθούν η ανεργία και η υποαπασχόληση, να εξασφαλιστούν το δικαίωμα στη δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, λαϊκή στέγη, δωρεάν και αναβαθμισμένη Υγεία και Παιδεία, ανάπτυξη της πολιτιστικής δημιουργίας και του λαϊκού αθλητισμού, σύγχρονες υποδομές, προστασία του περιβάλλοντος, ειρήνη και συνεργασία με τους άλλους λαούς.

Συνεχίζουμε τον αγώνα πιο αποφασιστικά, όλες οι δυνάμεις στη μάχη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να περάσει βαθιά στη σκέψη του λαού το σύνθημα «'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» (2023-09-20 00:00:00.0)
Τίμησαν τα 80 χρόνια από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου (2022-12-13 00:00:00.0)
Να φτάσει παντού το Κάλεσμα της ΚΕ για αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ (2021-09-25 00:00:00.0)
Πρωτοβουλία σωματείων για την οργάνωση της διεκδίκησης για την Υγεία (2020-11-04 00:00:00.0)
Πολιτικά τραγούδια απο τους «Υπεραστικούς» (2020-09-22 00:00:00.0)
Τώρα και ο πιο διστακτικός να κάνει βήμα συνάντησης με το ΚΚΕ (2009-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ