Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Συνεχίζουν με νέες κινητοποιήσεις

Προτάσσουν τις ανάγκες τους για σπουδές και πτυχία με αξία, διεκδικούν δωρεάν στέγη σε νέους που το έχουν ανάγκη και εντείνουν τον αγώνα ενάντια στην καταστολή

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι φοιτητικοί σύλλογοι ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και στις αναδιαρθρώσεις που έρχεται να προστατέψει η ένταση της καταστολής, καθώς και για την άμεση επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στις σχολές τους και στην προσπάθειά τους να σπουδάσουν.

Στην Αθήνα, μια σειρά φοιτητικών συλλόγων καλούν στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται την Τρίτη 27 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια διεκδικώντας να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής από τις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Να καταργηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία. Καμία σκέψη για εγκατάσταση τουρνικέ και καμερών στις σχολές, να μην εφαρμοστούν ο νόμος - πλαίσιο και ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη. Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη των φοιτητών.

Την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη με πρωτοβουλία των Συλλόγων Οικοτρόφων της Αθήνας διοργανώνεται κινητοποίηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, για λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των εστιών και την εξασφάλιση δωρεάν στέγης σε νέους που το έχουν ανάγκη. Οι φοιτητικοί σύλλογοι δηλώνουν παράλληλα πως οι αγώνες συνεχίζονται το επόμενο διάστημα και κλιμακώνονται στο πλευρό των εργατικών σωματείων που προετοιμάζονται για την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Με σύνθημα «Εξω η αστυνομία από τις σχολές, παλεύουμε για μόρφωση και δωρεάν σπουδές» οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης οργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, συλλαλητήριο ενάντια στην εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές και την παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, μετά από το οποίο θα ακολουθήσει συναυλία στο ΑΠΘ.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε συγκέντρωση για το συλλαλητήριο στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ενώ η συναυλία διαμαρτυρίας θα ξεκινήσει στις 9.30 μ.μ. στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ και συμμετέχουν οι «Timeless», «Multivision» και η «Βουκολική Διαταραχή».

Για τη φοιτητική στέγη στην Κοζάνη

Με το σύνθημα «Κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς στέγη! Τώρα εξασφάλιση δωματίων για όλους τους φοιτητές», οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) πραγματοποίησαν, προχτές, παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης με θέμα τη φοιτητική στέγη.

Οι φοιτητές κατέθεσαν τα αιτήματά τους και κατήγγειλαν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις εστίες του Ιδρύματος. Μεταξύ άλλων διεκδικούν να αξιοποιηθούν αδιάθετα διαμερίσματα αλλά και υποδομές στην ιδιοκτησία του ΠΔΜ, του δήμου και της Περιφέρειας, όπως και να ενοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία ώστε κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς σπίτι.

Αν και στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρθηκε ότι υπάρχουν κτίρια του δήμου που ενδεχομένως να μπορούν να αξιοποιηθούν, ο δήμαρχος Κοζάνης υποστήριξε πως ο δήμος δεν μπορεί να τα διαμορφώσει καθώς θα αναγκαστεί να «κόψει» κονδύλια από αλλού. Αποφεύγοντας να δώσει απαντήσεις πάνω στα συγκεκριμένα αιτήματα που κατέθεσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΠΔΜ, έφτασε στο σημείο να παροτρύνει τους φοιτητές να μένουν μαζί 2 - 3 σε σπίτια καθώς, όπως είπε, παλαιότερα οι φοιτητές έκαναν έτσι και «κοινωνικοποιούνταν». Οι φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αύριο, καθώς τελειώνει η εξεταστική και οι οικότροφοι θα πρέπει να παραδώσουν τα κλειδιά στην πρυτανεία του ΠΔΜ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ