Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Ο δρόμος για το σύγχρονο στον 21ο αιώνα είναι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός

Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μίλησε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων και λαού έγιναν οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στα Γιάννενα, στο πάρκο Λιθαρίτσια.

Σημείο αναφοράς στον χώρο του Φεστιβάλ ήταν η κεντρική έκθεση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Λειτούργησαν παράλληλα Στέκι Μαθητών, Φοιτητών και Παιδότοπος.

Ανάμεσα στο πολιτικό - πολιτιστικό πρόγραμμα στις δύο μέρες των εκδηλώσεων, ξεχώρισαν η θεατρική παράσταση «Ματίας ο Πρώτος» που ανέβασαν μαθητές - μέλη της Τομεακής Οργάνωσης Ιωαννίνων της ΚΝΕ, το μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα με τίτλο «Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω...» για την προσφυγιά των Ελλήνων της Μικρασίας, από το συγκρότημα της ΚΝΕ, η συζήτηση στη Νεανική Σκηνή με θέμα «Οι φοιτητές καίμε όλα τα σενάρια που μαυρίζουν το μέλλον μας. Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ συνεχίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!», στην οποία μίλησε ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Από τη σκηνή πέρασαν το φοιτητικό συγκρότημα «Τα πολυμερή», ο Χριστόφορος Ζαραλίκος με ανατρεπτική σάτιρα, αφιέρωμα του συγκροτήματος της ΤΟ ΑΕΙ της ΚΝΕ στον Αλκη Αλκαίο. Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις την τελευταία μέρα έκλεισαν με μεγάλη συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου.

Από το βήμα του Φεστιβάλ, ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην ακραία αντίφαση που βιώνει η νέα γενιά «ανάμεσα σε αυτό που μπορούσαν να ζουν και σε αυτό που πραγματικά ζουν», φέρνοντας ως παράδειγμα ανάμεσα στα άλλα ότι εν έτει 2022 με όλες αυτές τις τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες, δουλεύουν χωρίς δικαιώματα, π.χ. στον κλάδο του Τουρισμού, όπως φανερώνει το λεγόμενο φαινόμενο της «μεγάλης παραίτησης». Αντίστοιχα υποστήριξε ότι φτιάχνονται τεχνολογικά πάρκα, σαν αυτό που διαμορφώνεται και στα Γιάννενα, όχι για να γίνουν κτήμα των εργαζομένων οι επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις, αλλά για να υπηρετηθεί ακόμα περισσότερο η υποταγή τους στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.


Σχολίασε ότι όλα αυτά τα φαινόμενα είναι η κανονικότητα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ενώ οι ίδιες οι εξελίξεις καταρρίπτουν τα ψέματα της αστικής προπαγάνδας. «Τα περί οικονομικής ανάπτυξης για όλους έγιναν φύλλο και φτερό από τις οικονομικές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας αλλά και την οικονομική άνοδο, που όμως δεν συνοδεύεται από τη λαϊκή ευημερία», τόνισε χαρακτηριστικά, καλώντας να μην υπάρξει κανένας συμβιβασμός με τα χειρότερα που έρχονται και αναδεικνύοντας παράλληλα σειρά στοιχείων που δείχνουν ότι οι καπιταλιστές δεν είναι παντοδύναμοι.

«Καμία κυβέρνηση στην ΕΕ δεν κοιμάται ήσυχη», τόνισε, αναφερόμενος στις πρωτόγνωρες απεργίες σε όλη την Ευρώπη που φανερώνουν ότι «κάτι κινείται στις εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις» και στους φόβους των αστικών επιτελείων μήπως η λαϊκή οργή και αγανάκτηση βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων, το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Μπροστά σε αυτόν τον υπαρκτό κίνδυνο δρομολογούνται ανακατατάξεις και διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα για να εγκλωβίσουν τον λαό σε νέα ψεύτικα διλήμματα, συνδικαλιστικές δυνάμεις που είχαν κηρύξει την «κοινωνική ειρήνη» το προηγούμενο διάστημα εμφανίζονται σήμερα με αγωνιστικό πρόσωπο, ενώ ενισχύεται το αντιδραστικό κατασταλτικό πλαίσιο βάζοντας στο στόχαστρο πρώτα από όλα τους κομμουνιστές, όπως δείχνει το παράδειγμα της προέδρου της ΟΕΝΓΕ που δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις περιορισμού των διαδηλώσεων.

Μπορεί ο λαός μόνος του να καθορίσει το μέλλον του

Απάντηση στις σημερινές δυσκολίες «δεν είναι να διαλέξουμε ανάμεσα στο αν την αντιλαϊκή πολιτική σταθερότητα που σημαίνει αστάθεια για τη ζωή του λαού θα την υπηρετήσει μία "αυτοδύναμη κυβέρνηση" της ΝΔ ή μια ψευτοπροοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες δυνάμεις», επισήμανε, για να υπενθυμίσει ότι η πολιτική επιλογή του ΚΚΕ να σταθεί απέναντι στην ανοχή ή στήριξη αστικών κυβερνήσεων έχει επιβεβαιωθεί από την ίδια τη ζωή, τόσο στην Ελλάδα το 2012 - 2015, όσο και στην Ευρώπη, οδηγώντας τους λαούς σε τραγωδίες, στην απογοήτευση, στην παραίτηση και τη συντηρητικοποίηση. «Τέτοιες κυβερνήσεις αξιοποιούνται για να δώσουν ανάσα στο σύστημα, να το βγάλουν από τη δύσκολη θέση, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη λαϊκή συναίνεση και ανοχή», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι στο έδαφος του καπιταλισμού καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να υπηρετήσει τα συμφέροντα και του λαού και του κεφαλαίου ταυτόχρονα.

Παράλληλα, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ εάν χρειαστεί, αφού και τα δύο κόμματα ασπάζονται τους κοινούς στόχους του «Πράσινου Deal», του Ταμείου Ανάκαμψης και της «εθνικής» πολιτικής της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ενώ από κοινού ψηφίζουν σειρά αντιλαϊκών νόμων.

Απάντηση από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων στα αντιλαϊκά σενάρια είναι η συμπόρευση και ενίσχυση του ΚΚΕ, τόνισε, «γιατί είναι το κόμμα που δίνει όλες του τις δυνάμεις για τη στήριξη και ενίσχυση των εργατικών - λαϊκών αγώνων, την ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Κύριλλος Παπασταύρου έθεσε ως στόχο να μπουν οι βάσεις, οι προϋποθέσεις για να διαμορφωθεί ένα μεγάλο, ρωμαλέο εργατικό - λαϊκό κίνημα που να εκφράζει τη συμμαχία ανάμεσα στους εργαζόμενους, στους μεροκαματιάρηδες αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, «που δεν θα αντιστέκεται απλώς στη σημερινή κατάσταση αλλά θα περνάει στην αντεπίθεση, θα βάζει στην ημερήσια διάταξη τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες», υπογράμμισε, καλώντας τους παρευρισκόμενους να αξιοποιήσουν κάθε εργατικό - λαϊκό πρόβλημα για να φωτιστεί η αναγκαιότητα μιας άλλης, σύγχρονης κοινωνικής οργάνωσης. «Γι' αυτό το νέο παλεύει το ΚΚΕ και γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία η ενίσχυση και η συμπόρευση μαζί του, γιατί είναι η μόνη δύναμη που φωτίζει ότι η διέξοδος βρίσκεται στα χέρια του λαού και όχι σε κάποιους "σωτήρες", ότι μπορεί ο λαός μόνος του να καθορίσει το μέλλον του, ανοίγοντας τον δρόμο για το σύγχρονο, το καινούργιο στον 21ο αιώνα, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ