Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Νέα διπλωματική διαδικασία ζητούν αραβικές χώρες

Τη σημαντική επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και τις «αμυδρές» πιθανότητες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών διαπίστωσαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εξωτερικών και ανώτεροι διπλωμάτες αραβικών χωρών, που ανταποκρίθηκαν σε πρωτοβουλία που ανέλαβαν ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν μπιν Αμπντουλάχ και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμεντ Αμπούλ Γάιτ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε η σαουδαραβική διπλωματική πρωτοβουλία για την «εξεύρεση λύσης» στο Παλαιστινιακό, όπως είχε διαμορφωθεί και ανακοινωθεί σε σύνοδο αραβικών χωρών στη Βηρυτό πριν μία 20ετία. Από τη συνάντηση προτάθηκε η άμεση ενεργοποίηση της διπλωματικής διαδικασίας με τη λήψη «απτών βημάτων που θα υποστηρίξουν την επανάληψη του διαλόγου» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη βάση της πρωτοβουλίας του 2002.

Στην Επιτροπή της Αραβικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας συμμετέχουν αξιωματούχοι από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, το Μπαχρέιν, την Τυνησία, την Αλγερία, το Σουδάν, το Ιράκ, την Παλαιστινιακή Αρχή, το Κατάρ, τον Λίβανο, το Μαρόκο και την Υεμένη. Παρόντες ήταν επίσης διπλωμάτες από την ΕΕ και δη από την Ισπανία, τη Σουηδία και τη Γαλλία, καθώς επίσης και οι επικεφαλής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου, του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ειρηνευτικοί απεσταλμένοι της ΕΕ και του ΟΗΕ.

  • Μετά τις σοβαρές ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις στην Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης ανάμεσα σε νεαρούς υποστηρικτές της ισλαμικής «Χαμάς» και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 53χρονου υπό ασαφείς συνθήκες, ανακοινώθηκε χτες η επίτευξη «εκεχειρίας».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ