Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
ΕΕ και Ρωσία στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης

Σταθερά στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης στην Ιταλία βρίσκεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία που έχει ευρύτερες προεκτάσεις στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, αλλά και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα.

Ο γραμματέας του σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), Ενρ. Λέτα, που ηγείται του λεγόμενου «κεντροαριστερού» συνασπισμού, αποτυπώνοντας την αντιπαράθεση για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την «αποτελεσματικότητά τους», δήλωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος «συμμετέχει» στις ιταλικές εκλογές της 25ης Σεπτέμβρη και πρόσθεσε πως «η ιδέα να ενδώσουμε στον εκβιασμό του Πούτιν είναι τρέλα».

«Αν η Δεξιά κερδίσει, ο Πούτιν θα είναι ο πρώτος που θα γιορτάσει», επισήμανε ο Λέτα, αναφερόμενος στον «κεντροδεξιό» συνασπισμό των κομμάτων «Αδέλφια της Ιταλίας», Λέγκα και «Φόρτσα Ιτάλια», που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις.

Πάντως, όπως δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Μ. Ντράγκι, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, του είπε ότι δεν υπάρχουν ιταλικά ονόματα στην έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία από το 2014 η Ρωσία έχει δώσει περισσότερα από 300 εκατ. δολάρια σε κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς σε πάνω από 20 χώρες.

Ο επικεφαλής της Λέγκας, Μ. Σαλβίνι, έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις συνέπειες των αντιρωσικών κυρώσεων στην οικονομία χωρών της ΕΕ, ενώ ο ηγέτης της «Φόρτσα Ιτάλια», Σ. Μπερλουσκόνι, έχει δηλώσει πως η Ιταλία πρέπει να συμπαραταχθεί με τους δυτικούς «συμμάχους» της στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Η Τζόρτζια Μελόνι, ηγέτης του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» και πιθανή μελλοντική πρωθυπουργός, επισημαίνει ότι η Ιταλία θα μείνει σταθερά δεσμευμένη στην ευρωατλαντική πορεία.

Αμφιβολίες ότι η Μελόνι μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντα των ιταλικών μονοπωλίων και να διεκδικήσει αναβαθμισμένη θέση στην «ηγεσία» της ΕΕ μαζί με Γαλλία και Γερμανία, εξέφρασε χτες ο επικεφαλής του λεγόμενου «κεντρώου πόλου», του κόμματος Azione (Δράση) και πρώην υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Κ. Καλέντα.

«Δεν θεωρώ ότι η Τζόρτζια Μελόνι αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία, αλλά για την Ιταλία. Δεν διαθέτει ικανά στελέχη και τάσσεται υπέρ τεράστιων δημόσιων δαπανών. Αν κυβερνήσει, από την Α' Εθνική της Ευρώπης, η Ιταλία θα πέσει στη Γ' Εθνική, με συμμαχίες με Πολωνία, Ουγγαρία και με τον Πούτιν», είπε, εκτιμώντας ότι μια κυβέρνησή της «θα διαλυθεί μέσα σε έξι μήνες». Επομένως, «ανησυχώ για την αστάθεια που η Μελόνι μπορεί να φέρει, όχι ότι θα επαναφέρει τον φασισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ