Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κρατικοποίηση του ενεργειακού μονοπωλίου «Uniper» στη Γερμανία

Δισεκατομμύρια για τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, «εξοικονόμηση» και χαράτσια για τα λαϊκά νοικοκυριά

Στην κρατικοποίηση του ενεργειακού μονοπωλίου «Uniper» προχωρά η γερμανική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια «διάσωσης» του εν λόγω κολοσσού, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας μετά τη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου και την εισαγωγή αερίου από άλλες, ακριβότερες πηγές.

Πρόκειται βέβαια για μια κίνηση κρατικής στήριξης των Γερμανών βιομηχάνων οι οποίοι εξαρτώνται από το φυσικό αέριο που εισάγεται στη χώρα, με το κόστος να φορτώνεται με κάθε τρόπο στους εργαζόμενους και τον λαό, με τα νέα χαράτσια στα τιμολόγια του φυσικού αερίου, με τη φορολογία, με επιβολή «εξοικονόμησης» θέρμανσης σε χώρους δουλειάς, υπηρεσίες, συγκροτήματα κατοικιών κ.ο.κ.

Η απόφαση για κρατικοποίηση της «Uniper» κατά 98,5% ελήφθη με την έγκριση του φινλανδικού ομίλου «Fortum» που έχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της γερμανικής εταιρείας.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Βερολίνο και τον σκανδιναβικό όμιλο, η Γερμανία θα εξαγοράσει έναντι περίπου 500 εκατ. ευρώ το 56% του κεφαλαίου που κατέχει η «Fortum» και θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 8 δισ. ευρώ.

Με την αύξηση αυτή, στην οποία θα προχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση, το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί για τη διάσωση της εταιρείας ανέρχεται σε τουλάχιστον 29 δισ. ευρώ.

Ενδοκυβερνητικές κόντρες για τη μοιρασιά στα μονοπώλια

Ο τρόπος μοιρασιάς της κρατικής στήριξης στα μονοπώλια της Ενέργειας τροφοδοτεί τη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Κρ. Λίντνερ, και του υπουργού Οικονομίας, Ρ. Χάμπεκ, τόσο για το έκτακτο τέλος φυσικού αερίου όσο και για τη λειτουργία των τριών πυρηνικών σταθμών της χώρας.

Ο Λίντνερ θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητη περαιτέρω εξέταση της «ειδικής εισφοράς», του νέου χαρατσιού που επιβλήθηκε στην κατανάλωση φυσικού αερίου. Ο δε Χάμπεκ δέχεται επίσης ότι το νέο χαράτσι είναι «αναγκαίο», ωστόσο ζητά «περαιτέρω νομικό έλεγχο» του μέτρου ως προς τους ομίλους που θα τσεπώσουν την κρατική ενίσχυση. Αναφέρει ότι πρέπει να απαντηθεί εάν η «Uniper» ως κρατικοποιημένη εταιρεία θα εξακολουθήσει να επωφελείται των «ενισχύσεων» (ή θα μοιραστεί μεγαλύτερο μερτικό σε άλλα μονοπώλια).

Αντιθέσεις καταγράφονται και στο ζήτημα της παράτασης λειτουργίας των τριών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν απομείνει στη χώρα. Ο Χάμπεκ εισηγήθηκε τη διατήρηση σε εφεδρεία μόνο των δύο από αυτούς μέχρι τον Απρίλη, ενώ το κόμμα του Λίντνερ (FDP) τάσσεται υπέρ της παράτασης της λειτουργίας των σταθμών για όσο χρειαστεί.

Νέα μέτρα σε Βρετανία και Βέλγιο

Στη Βρετανία, την επιβολή ανώτατου ορίου (πλαφόν) στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του αερίου για τις επιχειρήσεις, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, στο πλαίσιο μέτρων ενίσχυσής τους. Το πλαφόν, που θα εφαρμοστεί τον Οκτώβρη, ορίζεται στις 211 στερλίνες ανά μεγαβατώρα (MWh) για το ηλεκτρικό ρεύμα και σε 75 στερλίνες ανά MWh για το αέριο. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Κουάζι Κουαρτένγκ, δικαιολόγησε την απόφαση λέγοντας πως έτσι θα σταματήσει «η κατάρρευση των επιχειρήσεων», θα προστατευτούν θέσεις εργασίας και θα μειωθεί ο πληθωρισμός.

Επίσης, στο Βέλγιο το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε νέα μέτρα σε επιχειρήσεις για «εξοικονόμηση» Ενέργειας. Από 1η Οκτώβρη, θα μένουν κλειστές οι πόρτες των καταστημάτων κατά τις εργάσιμες ώρες και η θερμοκρασία στο εσωτερικό των καταστημάτων θα περιοριστεί στους 19 βαθμούς Κελσίου. Επίσης μία ώρα μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, οι επιγραφές, τα φώτα στις βιτρίνες και στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων θα σβήνουν.

Αύξηση επιτοκίου από τη FED

Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι άλλων ισχυρών νομισμάτων σημείωσε χτες άλμα, φθάνοντας σε υψηλό 20 ετών μετά την ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν ότι προχωρά σε μερική επιστράτευση.

Ο δε επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), Τζ. Πάουελ, ανακοίνωσε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% προειδοποιώντας ότι η αύξησή τους θα συνεχιστεί «μέχρι να επιστρέψει ο πληθωρισμός κοντά στον στόχο του 2%». Ο Πάουελ μάλιστα ξεκαθάρισε πως «η μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να απαιτήσει μια διαρκή περίοδο ανάπτυξης με ρυθμό κατώτερο της τάσης» και «πολύ πιθανόν κάποια άμβλυνση των συνθηκών στην αγορά εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ