Τρίτη 11 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
«Για να μην ξεπαγιάσουμε τον χειμώνα - μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό»

Ανακοίνωση - κάλεσμα πάλης της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας και κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για το ζήτημα της θέρμανσης στην περιοχή

Κοινοβουλευτική παρέμβαση πραγματοποίησε το ΚΚΕ για την άμεση λήψη μέτρων για φτηνά καύσιμα θέρμανσης για τον λαό της Δυτικής Μακεδονίας, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας.

Οι βουλευτές μεταφέρουν αιτήματα κατοίκων και φορέων της περιοχής που το τελευταίο διάστημα διαμαρτύρονται με κεντρικό ζήτημα το κόστος της θέρμανσης. Το γεγονός ότι ο χειμώνας στην περιοχή διαρκεί έως και 9 μήνες, σε συνδυασμό με την ακρίβεια στα τρόφιμα, στα καύσιμα κ.τ.λ., όπως και την ανεργία που λόγω της απολιγνιτοποίησης χτυπάει «κόκκινο», έχει διαμορφώσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τα λαϊκά νοικοκυριά. Μάλιστα, φέτος, πέρα από τις περσινές αυξήσεις, έχουν ήδη ανακοινωθεί υψηλές τιμές στο πετρέλαιο και ταυτόχρονα υπάρχει έλλειψη καυσόξυλων για να προμηθευτούν τα χωριά αλλά και όσα υπάρχουν είναι πανάκριβα. Το ίδιο ισχύει και για το πέλετ.

«Οι εξελίξεις αυτές δεν οφείλονται συγκυριακά στις επιπτώσεις του πολέμου αλλά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της "απελευθέρωσης" της αγοράς Ενέργειας που έχει μετατρέψει τα αγαθά της Ενέργειας και της θέρμανσης σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Τα αιτήματα κατοίκων και φορέων της περιοχής προς την κυβέρνηση είναι:

-- Καμιά διακοπή ρεύματος. Γενναία αύξηση του ποσού του επιδόματος θέρμανσης για όλα τα είδη θέρμανσης σε όλες τις οικογένειες της Δυτικής Μακεδονίας.

-- Εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας χωρίς καμία αύξηση στα τιμολόγια της τηλεθέρμανσης. Να επεκταθεί το δίκτυο της τηλεθέρμανσης στην πόλη της Φλώρινας και σε άλλους οικισμούς της περιοχής.

-- Να χορηγηθούν οι αναγκαίες ποσότητες δωρεάν καυσόξυλων σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Να παρθούν μέτρα από την Τοπική Διοίκηση σε συντονισμό με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τα Δασαρχεία, για έκτακτη και άμεση ξύλευση από τα δάση, για όλους τους οικισμούς και τα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, που υπάγονται σε αυτήν τη διαδικασία, με αυξημένες και επαρκείς ποσότητες.

-- Αυξημένη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Αντίστοιχα να μην υπάρχουν προβλήματα στις δομές της δημόσιας Υγείας.

-- Να προχωρήσει στην κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και του ΦΠΑ για την τιμή του ρεύματος.

-- Να καταργηθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

-- Να αξιοποιηθούν άμεσα όλες οι πηγές Ενέργειας, όπως του λιγνίτη, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Κάλεσμα δράσης για την υπεράσπιση της ζωής, για να μην ξεπαγιάζει κανείς μέσα στον χειμώνα

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση, με την οποία οργανώνει πλατύ πρόγραμμα πολιτικής παρέμβασης με συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, γειτονιές και χωριά η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ χαιρετίζει όλα τα λαϊκά στρώματα που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Τονίζει ότι μαζί με την πάλη ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια, χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην ακρίβεια, στις κατασχέσεις σπιτιών και μαγαζιών, για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, με υπογραφή ΣΣΕ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος και στην πανελλαδική απεργία της 9ης Νοέμβρη.

Παράλληλα, η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας σημειώνει ότι η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά είναι συνέπεια της πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με άλλους πρόθυμους εταίρους και την ανέχτηκαν ή την στήριξαν δημοτικές αρχές και η Περιφέρεια.

Ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία, αναφέρει ότι η πολιτική αυτή εκφράστηκε με το «όχημα» της απολιγνιτοποίησης, δηλαδή με την «πράσινη» ανάπτυξη και την «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας. «Ολοι τους είτε στήριξαν ομόθυμα αυτές τις πολιτικές είτε γκρίνιαξαν για το πόσο ομαλή ή βίαιη ήταν η απολιγνιτοποίηση. Ακόμη στην περιοχή μας κατέρρευσε το αφήγημα της δήθεν "δίκαιης πράσινης μετάβασης", που θα έσωζε το περιβάλλον και θα δημιουργούσε "ευκαιρίες". Τελικά όλα αυτά έγιναν ευκαιρίες μόνο για το κεφάλαιο και έφεραν φτώχεια και εξαθλίωση στον λαό. Ολα τα υπόλοιπα κόμματα, μαζί και οι δυνάμεις τους στην Τοπική Διοίκηση, συμφώνησαν, στήριξαν και υλοποίησαν αυτήν την πολιτική».

Η ανακοίνωση τονίζει επίσης ότι το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε να συνεχίσουν και να κλιμακωθούν οι αγώνες, να γίνουν ακόμη πιο μαζικές οι κινητοποιήσεις και παράλληλα να μην αποτελέσουν βαλβίδα εκτόνωσης για την κυβέρνηση ή να εξιλεωθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να μην περιοριστούν σε μια απλή αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ