Τρίτη 11 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέες «καμπάνες» για πιθανή διεθνή ύφεση το 2023

Ξαναχτύπησαν χτες «καμπάνες» για πιθανή διεθνή ύφεση τους επόμενους μήνες οι επικεφαλής της ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στο ετήσιο συνέδριο των δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται στις 16/10, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προέβλεψε ότι περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα δει τουλάχιστον δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης φέτος και το επόμενο έτος. Εκτίμησε επίσης ότι μέχρι το 2026 θα έχουν χαθεί 4 τρισ. δολάρια από την παγκόσμια παραγωγή.

Κάλεσε δε τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής να μην αφήσουν τον πληθωρισμό σαν «ανεξέλεγκτο τρένο», επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ βλέπει «ένα σημαντικό πρόβλημα» στην Κίνα, όπου η μεταβλητότητα συμπιέζει την ανάπτυξη.

Σε ανάλογη προειδοποίηση προέβη και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντ. Μάλπας, που είπε ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος παγκόσμιας συρρίκνωσης» το 2023 και ότι η ισχύς του δολαρίου αποδυναμώνει τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων χωρών, αυξάνοντας δυσβάσταχτα το χρέος τους.

Γερμανία: Οι προτάσεις των «σοφών» για την Ενέργεια

Η «επιτροπή σοφών» στη Γερμανία παρουσίασε χτες σχέδιο δύο φάσεων για την «ελάφρυνση» των λογαριασμών Ενέργειας που πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με το οποίο στηρίζονται στην πράξη τα τεράστια κέρδη των ενεργειακών μονοπωλίων και οι ανάγκες της γερμανικής βιομηχανίας, με τον λογαριασμό να πέφτει και πάλι στις πλάτες του λαού μέσω φορολογίας.

Σε πρώτη φάση προτείνει την εφάπαξ ανάληψη από το κράτος των λογαριασμών φυσικού αερίου ιδιωτών καταναλωτών και επιχειρήσεων για τον Δεκέμβρη. Σε δεύτερη φάση, που ξεκινά από τον Μάρτη του 2023 έως τον Απρίλη του 2024, προβλέπεται η θέσπιση ενός «πλαφόν» στην τιμή φυσικού αερίου για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να επιδοτείται από το κράτος το 80% του κόστους (βάσει των περσινών λογαριασμών του αντίστοιχου διαστήματος) και το 20% να πηγαίνει στους πελάτες των υπηρεσιών Ενέργειας. Η τιμή της κιλοβατώρας προτείνεται να περιοριστεί στα 12 λεπτά του ευρώ.

Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τα γερμανικά βιομηχανικά «ενεργοβόρα» μονοπώλια, καθώς από τον ερχόμενο Γενάρη προτείνεται να επιδοτηθεί έως και το 70% των λογαριασμών τους (βάσει των αντίστοιχων περσινών) με την τιμή της κιλοβατώρας στα 7 λεπτά του ευρώ.

Το κόστος των μέτρων αυτών υπολογίζεται στα 96 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να βρεθούν από το πακέτο των 200 δισ. ευρώ που έχει εξαγγείλει η γερμανική κυβέρνηση.

Προειδοποιήσεις για μπλακάουτ στη Βρετανία

Στο μεταξύ, στη Βρετανία η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας προειδοποίησε για πιθανά μπλακάουτ σε σπίτια και επιχειρήσεις τον χειμώνα, εάν δεν καταφέρει να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Ευρώπη και να εξασφαλίσει επαρκή ποσότητα φυσικού αερίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ