Πέμπτη 14 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

-- Ισχύουν οι άτυπες δωρεές για την κάλυψη τεκμηρίων;

Μόνο οι δωρεές χρηματικών ποσών για τις οποίες η οικεία φορολογική δήλωση έχει υποβληθεί μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη.

-- Ποιοι υποβάλουν το έντυπο Ε3;

Το έντυπο αυτό υποβάλλεται από όλα τα Φυσικά και Νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, ανεξάρτητα από τη μορφή, το είδος και το χαρακτήρα τους (κερδοσκοπικό ή μη) εφόσον τηρούν βιβλία οποιασδήποτε κατηγορίας του ΚΒΣ ή υποχρεούνται στην τήρηση τέτοιων βιβλίων και δεν τα τηρούν ή απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων. Δηλαδή υποβάλλεται τόσο από τα Φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα όσο και από τις ΟΕ και ΕΕ, τις κοινωνίες αστικού δικαίου, τις αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρίες και τις ΑΕ. Σε περίπτωση που υπάρχουν υποκαταστήματα, υποβάλλεται ένα έντυπο για το σύνολο της επιχείρησης.

-- Τα γεωργικά εισοδήματα συμπληρώνονται και στο Ε3;

Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν γεωργική εκμετάλλευση και τα οποία δεν τηρούν ή τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ δε συνυποβάλλουν το έντυπο Ε3. Αντίθετα, το Ε3 θα συνυποβληθεί με το έντυπο Ε5 από τους υπόχρεους που δηλώνουν εισοδήματα από γεωργική εκμετάλλευση.

-- Πώς υποβάλλεται η φορολογική δήλωση σε περίπτωση θανάτου ενός των συζύγων;

-Υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις. Δηλαδή, μία στο όνομα του αποβιώσαντος, η οποία υποβάλλεται από τους κληρονόμους αυτού και μία στο όνομα του άλλου συζύγου.

-- Πρέπει να αναγραφούν στο έντυπο Ε9 ακίνητα που αποκτήθηκαν ή πωλήθηκαν με προσύμφωνο, καθώς και οικόπεδα που δόθηκαν για αντιπαροχή;

Οχι. Μόνο στις σημειώσεις του φορολογουμένου μπορεί να αναφερθεί.

-- Ποια είναι η αρμόδια ΔΟΥ για την κατάθεση διαφόρων εγγράφων, όπως ιδιωτικών συμφωνητικών μισθώσεως ακινήτων;

Η ΔΟΥ στην οποία υπάγεται ο ιδιοκτήτης.

-- Πώς θα δηλωθεί στο Ε9 ημιτελές ακίνητο;

Για ακίνητα που η ανέγερσή τους άρχισε μέσα στο κρινόμενο έτος δε θα υποβληθεί Ε9 και δε θα δηλωθούν. Αντίθετα, θα δηλωθούν τα ακίνητα που αποπερατώθηκαν μέσα στο κρινόμενο έτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ