Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για παράκαμψη της Βουλής

Νέα ένταση στις ενδοαστικές αντιπαραθέσεις και διεργασίες στη Γαλλία αποτυπώνει η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσαν στο Κοινοβούλιο τα 4 κόμματα που συναποτελούν τον «κεντροαριστερό» εκλογικό συνασπισμό NUPES («Νέα Λαϊκή, Οικολογική και Κοινωνική Ενωση», όπου πρωτοστατεί η «νέα» σοσιαλδημοκρατία της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν Λικ Μελανσόν).

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε προχτές, μετά τις διαδικασίες «παράκαμψης» της Βουλής για την έγκριση του νέου κρατικού προϋπολογισμού, την οποία ανακοίνωσε η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν.

Υπενθυμίζεται ότι στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιούνη, ο κυβερνητικός συνασπισμός «Μαζί!», που στηρίζει τον Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία. Αντίθετα, ενισχυμένα ποσοστά εμφάνισαν οι συνιστώσες της NUPES (το Σοσιαλιστικό Κόμμα - ΡS, το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ - PCF, οι Οικολόγοι - EΕLV και η «Ανυπότακτη Γαλλία» - FI). Διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, στελέχη των κομμάτων της NUPES (που διατήρησαν ξεχωριστές κοινοβουλευτικές ομάδες) κάνουν κατά καιρούς δηλώσεις για την ανάγκη «συνεκτικής στρατηγικής», για «ένα νέο πολιτικό τοπίο» και για την ανάγκη «να επιβληθεί» στον Μακρόν «μια συγκατοίκηση».

Στο μεταξύ, γαλλικά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες ότι πρόταση μομφής αναμενόταν να καταθέσει και η κοινοβουλευτική ομάδα της «Εθνικής Συσπείρωσης», της Μαρίν Λεπέν.

Οσον αφορά την «παράκαμψη» της Βουλής για την έγκριση του προϋπολογισμού, είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση της Ελ. Μπορν επικαλείται δυνατότητα που δίνει το άρθρο 49 του Συντάγματος, που επικαλείται τον κίνδυνο πρόκλησης χάους στη χώρα.

Σημειώνεται επίσης ότι το 2ο μέρος του σχεδίου προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει και τις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η προεδρία Μακρόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ