Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Ακόμη τέσσερα μνημεία του Κόκκινου Στρατού κατεδαφίστηκαν

Τέσσερα ακόμη μνημεία που τιμούσαν στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κατεδαφίστηκαν την Πέμπτη στην Πολωνία από τις αρχές, καθώς η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία έχει εντείνει την αντικομμουνιστική εκστρατεία στην Πολωνία και σε άλλα πρώην σοσιαλιστικά κράτη, έχει επιταχύνει την κατεδάφιση αντιφασιστικών και άλλων σοβιετικών μνημείων.

Το Πολωνικό Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης (IPN) αποκαθήλωσε ένα άγαλμα στο Γκουτσίτσα στη νότια Πολωνία, άλλα μνημεία στην Μπετσένα και στο Στάσουφ στη νότια Πολωνία και στο Μπομπόλιτσε στα βόρεια, χαρακτηρίζοντάς τα «μνημεία ψεύδους».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προσπαθώντας να καπηλευτεί τον μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα του σοβιετικού λαού και να παρουσιάσει τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία ως συνέχεια της ΕΣΣΔ, αντέδρασε λέγοντας ότι «πολλοί πολίτες της Σοβιετικής Ενωσης πέθαναν για την απελευθέρωση της Πολωνίας».

Σύμφωνα με το IPN, περίπου 500 μνημεία τοποθετήθηκαν σε δημόσιους χώρους ως ένδειξη ευγνωμοσύνης σε όλη τη σοσιαλιστική Πολωνία. Πολλά από αυτά τα μνημεία που τιμούσαν στρατιώτες που είχαν πολεμήσει τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα έκτοτε κατεδαφίστηκαν ή μεταφέρθηκαν σε μουσεία. Στρατιωτικά νεκροταφεία για τους πεσόντες του Κόκκινου Στρατού, από την άλλη, συντηρούνται από το κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ