Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Δεν θα περάσει η γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας με αφορμή την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας

«Καμία σκέψη για επέκταση των διδάκτρων! Να καταργηθούν τα δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά!», δηλώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Το ΜΑΣ αναφέρεται στα όσα προβλέπονται στην πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, με την οποία, με βάση τον νέο νόμο πλαίσιο, η κυβέρνηση αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας των μεταπτυχιακών, γενικεύοντας τα δίδακτρα.

Στην εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι:

«Ολες οι κατηγορίες διδασκόντων δύνανται να αμείβονται αποκλειστικά από τους πόρους του ΠΜΣ. Δεν επιτρέπεται η καταβολή αμοιβής ή άλλης παροχής από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων... Περαιτέρω, τα μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ των ΑΕΙ δικαιούνται αμοιβής μόνο αν το ΠΜΣ έχει τέλη φοίτησης, υπό την έννοια ότι η λειτουργία του ΠΜΣ βασίζεται σε εξωτερική χρηματοδότηση»!

Παραθέτοντας τα παραπάνω, το ΜΑΣ τονίζει: «Δηλαδή, οι διδάσκοντες θα πληρώνονται μόνο αν το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών έχει δίδακτρα, πράγμα που φυσικά σημαίνει ότι ακόμα και όσα μεταπτυχιακά δεν έχουν ήδη τέλη φοίτησης, τώρα θα βάλουν, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των ΑΕΙ με όρους επιχείρησης που υπολογίζουν έσοδα - έξοδα για τη λειτουργία τους!

Το ποτήρι ξεχειλίζει! Δεν φτάνει που οι οικογένειές μας μετράνε και το τελευταίο ευρώ για να πάνε super - market, δεν φτάνει που οι μισθοί έχουν καθηλωθεί στον πάτο, που η φοιτητική μέριμνα στις σχολές είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο! Τώρα θέλουν να καταβάλλουμε χιλιάδες ευρώ για ένα μεταπτυχιακό, στην προσπάθειά μας να σπουδάσουμε την επιστήμη μας, να βρούμε δουλειά και στο τελευταίο Τμήμα της χώρας! Ως εδώ!

Τώρα να ενημερωθούν με ευθύνη των Διοικητικών Συμβουλίων όλοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες για αυτήν την απαράδεκτη εξέλιξη! Οργανώνουμε έκτακτες κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων!», σημειώνει το ΜΑΣ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις Συλλόγων και Εργατικών Σωματείων την Τετάρτη 9 Νοέμβρη, στην Αθήνα στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 10.30 π.μ.

Διεκδικώντας:

  • «Καμία σκέψη για επέκταση των διδάκτρων! Να καταργηθούν τα δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά!
  • Να καταργηθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων όπως ο νόμος Γαβρόγλου που επέκτεινε τα δίδακτρα σε πάνω από 280 μεταπτυχιακά.
  • Δωρεάν σπουδές για όλους, δωρεάν συγγράμματα, αναλώσιμα, φοιτητική μέριμνα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ