Σάββατο 16 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Πρόσω για την απεργία στις 3 Απρίλη

Κόντρα στον κυβερνητικό συνδικαλισμό που επιμένει να υμνολογεί υπέρ των μέτρων που επιβάλει το κεφάλαιο, τα ταξικά συνδικάτα προετοιμάζονται για την επόμενη μάχη

Μια μέρα μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων που οργανώθηκαν με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα και σε άλλες περίπου 50 μεγάλες πόλεις της χώρας, ενάντια στις αντιασφαλιστικές κυβερνητικές προτάσεις, ο υπουργός Εργασίας έκανε σαν να μην άκουσε τίποτα.

Μάλιστα, σε χτεσινές δηλώσεις του προς ραδιοφωνικούς σταθμούς προσπαθούσε να παρουσιάσει ως ευεργετικές για τους εργαζόμενους τις κυβερνητικές προτάσεις! Ταυτόχρονα, η ΟΤΟΕ σταθερή στο δρόμο του κυβερνητικού συνδικαλισμού συντονίστηκε με τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, και ισχυρίζεται με ανακοίνωσή της ότι η σημερινή προσέγγιση του ασφαλιστικού συρρικνώνει τους αντιασφαλιστικούς νόμους! Ούτε λέξη για την καταφανή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων και το γενικότερο χτύπημα των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στην αντίπερα όχθη ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και κυρίως πρωτοβάθμια σωματεία και επιτροπές αγώνα προετοιμάζονται πυρετωδώς για την κλιμάκωση των αγώνων τους και παίρνουν αποφάσεις κήρυξης απεργίας στις 3 του Απρίλη. Καθημερινά, συνδικαλιστικοί φορείς ανακοινώνουν τη συμμετοχή τους στην απεργία και απορρίπτουν τη συναινετική τακτική των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Χτες το σωματείο εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων μετάλλου ΜΑΣΙΝΑ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει την ανάγκη το συνδικαλιστικό κίνημα να επιβάλλει επιθετικά τα αιτήματα του για την κοινωνική ασφάλιση. Στην ίδια κατεύθυνση οι εργαζόμενοι στο Ογκολογικό Κηφισίας και Αγ. Αναργύρων τονίζουν ότι δεν παζαρεύουν τίποτα από τα δικαιώματα τους και δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 3 Απρίλη.

Ακόμα, την Τετάρτη 20 Μάρτη η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά καλεί σε πλατιά σύσκεψη μαζικούς συνδικαλιστικούς φορείς για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης (7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Ομ. Σκυλίτση 19). Στη σύσκεψη θα μιλήσουν ο Γ. Μαυρίκος από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι από τα συνδικάτα του Πειραιά.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες του

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και επικουρικών Ταμείων Μισθωτών σε ανακοίνωσή της απαντά στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ που ισχυρίζεται ότι η ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης δε θίγει τα σημερινά κατώτερα όρια συντάξεων. Με παραδείγματα αποκαλύπτει την ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης και «εγκαλεί» τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ για τις ιστορικές ευθύνες που αναλαμβάνει.

Χαρακτηριστικά τονίζεται: «σκόπιμα ξεχνάει ότι σήμερα τα κατώτερα όρια από 20 Ημερομίσθια Ανειδίκευτου Εργάτη (ΗΑΕ) που ήταν πριν το Ν.1902/90 και από 144.200 (7.220Χ20) που έπρεπε να είναι, μειώθηκαν στα 17,2 ΗΑΕ και είναι 124.200 δρχ. Γι' αυτό δε λέει τίποτα ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, φαίνεται ότι αποδέχεται τη σφαγή που έγινε και καταργείται μια μεγάλη κατάκτηση».

Και συνεχίζει: «η απώλεια του κάθε συνταξιούχου αυτής της κατηγορίας από το 1991 μέχρι σήμερα είναι 3.250.000 δρχ. Οσο γι' αυτούς που ασφαλίστηκαν μετά το 1993 καυχάται ότι αύξησε τη σύνταξη στο 70%. Αυτό, για τα κατώτερα όρια μεταφράζεται σε 108.400 δρχ. με τα σημερινά δεδομένα. Γιατί αν υπολογίζεται το 70% στα 20 ΗΑΕ, τότε αυτός θα παίρνει 126.350, δηλ. περισσότερα από το συνταξιούχο προ του 1993».

Για την απεργία

Μέχρι χτες απόφαση για απεργία στις 3 του Απρίλη έχουν ανακοινώσει οι εξής συνδικαλιστικοί φορείς: Ομοσπονδία Οικοδόμων, Ομοσπονδία Φαρμάκου, Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Ομοσπονδία Λογιστών, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, Εργατικό Κέντρο Σάμου, Συνδικάτο Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», Συνδικάτο Οικοδόμων Ναυπάκτου, Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σύλλογος Βοηθών Φαρμακείων και Φαρμακοϋπαλλήλων Αθήνας, Ενωση Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων Ολυμπιακής Αεροπορίας. Απόφαση για 24ωρη απεργία στις αρχές Απρίλη έχει πάρει και το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας. Αποφάσεις για 24ωρη απεργία στις 3 Απρίλη πήραν επίσης η γενική συνέλευση του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων και το κλαδικό Σωματείο των Εργαζομένων στην Ελαιουργία -Σαπουνοποιία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ