Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπροστάρης για να μπουν τα Βαλκάνια στο «ενεργειακό μαντρί» ΗΠΑ - ΕΕ

Πλαφόν που «σφραγίζει» τις τεράστιες αυξήσεις στο φυσικό αέριο

Διυπουργική διάσκεψη για την Ενέργεια οργάνωσε χτες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σκοπό, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, την «εμβάθυνση της συνεργασίας» μεταξύ των συμμετεχόντων «προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και να διασφαλιστούν προσιτές τιμές για τους καταναλωτές». Στη διάσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Πράσινης Μετάβασης της Ιταλίας, G. Fratin (μέσω τηλεδιάσκεψης), Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, B. Balluku, Ενέργειας της Βουλγαρίας, R. Hristov, Ενέργειας της Ρουμανίας, V. Popescu, και Οικονομικών του Κοσόβου, A. Rizvanolli.

Η διάσκεψη εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, να αναλάβει η Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο για την προώθηση των ευρωατλαντικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, έχοντας βέβαια ως κεντρικό άξονα τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα και την ταυτόχρονη αύξηση των εισαγωγών των αντίστοιχων αμερικανικών.

Φυσικά δεν έλειψαν οι «κορόνες» και τα ευχολόγια για τον έλεγχο των τιμών Ενέργειας προς όφελος νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, υποσχέσεις που ακούγονται ακόμη περισσότερο αστείες καθώς συνέπεσαν χρονικά με τις ανακοινώσεις της επιτρόπου Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, για το περιβόητο «πλαφόν» που θα επιβάλει η ΕΕ στις τιμές προμήθειας φυσικού αερίου. Οπως δήλωσε η επίτροπος, το ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου θα οριστεί στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όριο που θα ισχύει για έναν χρόνο από την 1η Γενάρη 2023. Η εξωφρενικά υψηλή αυτή τιμή υποτίθεται ότι αποφασίστηκε με στόχο... «να προστατευθούν οι απλοί καταναλωτές και οι επιχειρήσεις από ακραίες αυξήσεις τιμών» και παράλληλα «να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια εφοδιασμού».

Να υπενθυμίσουμε ότι η τιμή που όρισε η Επιτροπή κινείται στα ανώτατα όρια που έχει φτάσει η τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική χρηματιστηριακή αγορά τους τελευταίους μήνες. Για την ακρίβεια, σε αυτά τα επίπεδα βρέθηκε μόλις για 6 μέρες μεταξύ 22 και 29 Αυγούστου, χρονικό διάστημα που για μια μέρα (26 Αυγούστου) έφτασε στο ιστορικά υψηλό των 332 ευρώ/MWh. Να σημειωθεί ακόμη ότι τις τελευταίες μέρες η τιμή έχει ομαλοποιηθεί πέριξ και κάτω από τα 120 ευρώ/MWh.

Με απλά λόγια, το πολυσυζητημένο πλαφόν της ΕΕ που θα «έτριζε τα δόντια στην αισχροκέρδεια των προμηθευτών», στην ουσία καθιερώνει, και με τη «βούλα» των Βρυξελών, την ανώτατη τιμή που έφτασε το τελευταίο εξάμηνο η τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ