Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΚΤΡΑ ΣΤΡΑΒΟΔΗΜΟΥ
Παλεύουμε για ιατρικές σπουδές, Υγεία, ζωή στο ύψος των σύγχρονων δυνατοτήτων

RIZOSPASTIS

Την καταδίκη των φοιτητικών συλλόγων στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης μετέφερε η Ηλέκτρα Στραβοδήμου, απόφοιτη πλέον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ενώ ενημέρωσε ότι το επόμενο διάστημα οι φοιτητές θα προχωρήσουν σε πανελλαδικό συντονισμό όλων των ιατρικών σχολών κόντρα στο νομοσχέδιο.

Η νέα γιατρός, αφού αναφέρθηκε στην τεράστια αναμονή που έχει να αντιμετωπίσει ένας απόφοιτος Ιατρικής, από 3 έως και 5 χρόνια, για την έναρξη της επιθυμητής ειδικότητας, στάθηκε στις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στο λεγόμενο «αγροτικό». Εναν θεσμό που έτσι κι αλλιώς δεν είχε λόγο ύπαρξης πέρα από την κάλυψη κενών στην επαρχία και που σήμερα, πάλι σε λογική «μπαλώματος», οι νέοι γιατροί θα τοποθετούνται όχι μόνο στα Περιφερειακά Ιατρεία αλλά και σε νοσοκομεία.

Πιο συγκεκριμένα, ανέδειξε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ένα εξάμηνο «κλινικής άσκησης», σε κλινικές του παθολογικού ή χειρουργικού τομέα του γενικού νοσοκομείου αναφοράς της μονάδας Υγείας στην οποία ο γιατρός έχει τοποθετηθεί. Ενα εξάμηνο υπηρεσίας στην ίδια μονάδα Υγείας (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Πολυδύναμα ΠΙ κ.λπ.). Ενώ ως κίνητρο για τους νέους ιατρούς προβάλλεται η δυνατότητα αναγνώρισης αυτών των 6 μηνών (στο νοσοκομείο) ως κομματιού της ειδικότητάς τους, αλλά προβλέπονται και ποινές για όποιον διακόψει πρόωρα το αγροτικό του.

Αφού αναφέρθηκε στις απαράδεκτες σχέσεις εργασίας που επικρατούν και στον συγκεκριμένο θεσμό, θύμισε ότι οι παραπάνω αλλαγές αποτελούν μια «βελτιωμένη» εκδοχή του αντιδραστικού foundation year που επιδίωξε να επιβάλει πέρυσι η κυβέρνηση και οι φοιτητές Ιατρικής οδήγησαν στην απόσυρσή του.

«Το ξεκαθαρίσαμε τότε και το ξεκαθαρίζουμε και τώρα. Αν ενδιαφέρονται, όπως λένε, για την εκπαίδευσή μας, γιατί δεν ικανοποιούν τα πάγια αιτήματα των Συλλόγων Φοιτητών Ιατρικής, για αναβάθμιση των σπουδών μας συνολικά, ώστε να προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για την έναρξη ειδικότητας; Για ενιαίο πρόγραμμα σπουδών σε όλες τις Ιατρικές, δομημένο όχι με βάση τα επιχειρηματικά συμφέροντα της κάθε φαρμακευτικής εταιρείας αλλά βασισμένο στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις πάντα με γνώμονα τις ανάγκες του λαού, τόσο προπτυχιακά όσο και στο πλαίσιο της ειδικότητας ακόμα;», ανέφερε, δίνοντας απάντηση στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς. Και συνέχισε:

«Θα φρόντιζαν για αξιοποίηση όλων των τεχνολογικών μέσων και υλικοτεχνικών δομών για την εξοικείωσή μας με τις σύγχρονες πρακτικές. Συγκεκριμένα, στην Ιατρική υπάρχουν 3D προσομοιωτές που κανείς φοιτητής δεν έχει δει από κοντά, παρά μόνο στο διαφημιστικό σποτάκι που κυκλοφόρησε για το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής επί πληρωμή που ξεκίνησε από φέτος.

Αντίστοιχα, αν ενδιαφέρονταν για τη μόρφωση και την ποιότητα της εκπαίδευσης των φοιτητών Ιατρικής θα δινόταν η δυνατότητα για εκμάθηση της μεθοδολογίας της έρευνας και θα δίνονταν κονδύλια για τη δημιουργία πρωτοκόλλων που θα καθορίζονταν από την ίδια τη σχολή και όχι από τις παραγγελίες της εκάστοτε φαρμακευτικής».

Η απόφοιτη της Ιατρικής έκλεισε με τη φράση που, όπως είπε, ακούγεται συχνά στα αμφιθέατρα, στις συνελεύσεις, στα συλλογικά όργανα των φοιτητών: «Παλεύουμε για τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο από σπουδές, Υγεία, ζωή στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και σύγχρονων δυνατοτήτων με το βλέμμα πάντα στραμμένο στον άνθρωπο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κριτήριο το να δυναμώσει ο αγώνας για πτυχία με αξία και σύγχρονες σπουδές (2024-05-17 00:00:00.0)
Για τις μεθοδεύσεις ίδρυσης του πρώτου μη κρατικού τμήματος Ιατρικής (2023-09-13 00:00:00.0)
Φτηνοί, αναλώσιμοι γιατροί με «δεξιότητες» αντί για γνώσεις (2021-11-02 00:00:00.0)
«Βρέξει, χιονίσει, δε θα προχωρήσει» (2004-01-24 00:00:00.0)
Αντεπίθεση στην αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (2000-10-21 00:00:00.0)
Νέοι φραγμοί και μέσα στα πανεπιστήμια! (1998-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ