Σάββατο 21 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Αντεπίθεση στην αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι ενάντια στην πλήρη αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για την προσαρμογή της στις γενικότερες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις ανάγκες του κεφαλαίου. Οι κινητοποιήσεις τους ξεκινούν από σήμερα με τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και κλιμακώνονται με τη συμμετοχή τους στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 26 του μήνα. Μαζί με τους μαθητές και οι σύλλογοι που έχουν πάρει ήδη αγωνιστικές αποφάσεις είναι: Μαθηματικού, ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ), Νομική, Οικονομικό, Νηπιαγωγών (ΤΕΑΠΗ), Επικοινωνίας και ΜΜΕ.

Στα ψηφίσματά τους καταγράφουν την απαίτησή τους για: Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, υψηλού επιπέδου, υποταγμένη στις ανάγκες της χώρας και του λαού, για να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, για ενίσχυση των προπτυχιακών σπουδών χωρίς πολλούς κύκλους σπουδών, ειδίκευση μέσα στο πτυχίο, μεταπτυχιακά ενός κύκλου που να οδηγούν σε διδακτορικό, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού, δωρεάν σίτιση, στέγαση και παροχή συγγραμμάτων, κατάργηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 89/48 και σταθερή δουλιά με δικαιώματα.

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα που έχει προωθηθεί στη Βουλή, τονίζουν ότι μετατρέπει τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών σε προθάλαμο ισόβιας κατάρτισης και εργασιακής περιπλάνησης και παραδίδει την έρευνα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Απόφαση για συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 26/10 έχουν πάρει και οι φοιτητικοί σύλλογοι Φυσικού, Ηλεκτρολόγων Πολυτεχνείου και Ιατρικής.

Ιατρική

Ειδικά οι φοιτητές της Ιατρικής προχώρησαν χτες σε μια μαχητική και πρωτότυπη κινητοποίηση και έχτισαν την πόρτα του γραφείου της υφυπουργού Υγείας, Χ. Σπυράκη, στη σχολή, διαμαρτυρόμενοι γιατί το πτυχίο της Ιατρικής μετατρέπεται σε έναν μορφωτικό τίτλο και δεν πιστοποιεί την επιστημονική επάρκεια του αποφοίτου, ώστε να μπορεί να ασκήσει την ιατρική. Αντίθετα, με βάση τις μεθοδεύσεις του υπουργείου, θα δίνει εξετάσεις πανελλαδικού τύπου, προκειμένου να πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να μπει στη λίστα αναμονής για έναρξη ειδικότητας. Οι φοιτητές απαίτησαν, και θα το διεκδικήσουν με κάθε τρόπο, να μην αποσυνδεθεί το πτυχίο από την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο προεδρείο του Τμήματος, με καθολική συμμετοχή, πραγματοποίησαν και οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης, μετά από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης. Οι φοιτητές καταγγέλλουν πως η κατάργηση της επετηρίδας και η είσοδος στην ειδικότητα με εξετάσεις δεν απαντά στο υπαρκτό φαινόμενο της ανεργίας και της αναμονής των νέων γιατρών. Ορθώνονται νέοι ταξικοί φραγμοί σε μεταπτυχιακό πλέον επίπεδο ως συνέχεια των προπτυχιακών φίλτρων που προβλέπει το νέο πρόγραμμα σπουδών. Οδηγεί στην παραγωγή μεγάλης μάζας ανειδίκευτων, χωρίς επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα γιατρών, βορά στις ανάγκες για κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι φοιτητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη Τρίτη στη νέα μαζική παράσταση που οργανώνουν έξω από την Πρυτανεία, με ταυτόχρονη περιφρουρημένη αποχή από τα μαθήματα. Μάλιστα καλούν σε συντονισμό της δράσης, την ΕΝΙΘ, τους Συλλόγους Φοιτητών Ιατρικής της χώρας και τα σωματεία εργαζομένων στο χώρο της υγείας.

Επίσης διαμαρτυρήθηκαν και για τη μεθόδευση του Τμήματος να καταργήσουν «το στέκι της Ιατρικής», προκειμένου να μετατρέψουν το χώρο σε γραφεία, πράγμα που χτυπά τη δημοκρατική λειτουργία του Συλλόγου και την ανάπτυξη συλλογικών δραστηριοτήτων στη σχολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ