Σάββατο 21 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συνεχίζεται ο κατήφορος του γυμνασιάρχη - στρατονόμου!

Τα καθήκοντα του «παιδονόμου - στρατονόμου» άσκησε και χτες ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Λάρισας Αρης Συράκης, συνεχίζοντας τον αυταρχικό και αντιπαιδαγωγικό κατήφορο της τιμωρίας μαθητών του σχολείου που συμμετείχαν στη μαθητική κινητοποίηση της περασμένης Τετάρτης. Το πρωί, και πάλι την ώρα της προσευχής, φώναξε τα ονόματα άλλων 10 μαθητών, ανακοίνωσε ότι τους τιμωρεί με μονοήμερη αποβολή και την επόμενη μέρα να πάνε στο σχολείο με τους γονείς τους.

Ο Αρης Συράκης, εκτός από τη φασίζουσα και αυταρχική συμπεριφορά που χρησιμοποίησε για να «σωφρονίσει» τους μαθητές, επιστράτευσε και ψεύδη, επιχειρώντας να καλύψει το «μεγαλείο» του έργου του. Οπως αποδείχτηκε, οι μαθητές που τιμωρήθηκαν με αποβολή την Πέμπτη ήταν 25 και όχι 10 όπως ο ίδιος είχε πει. Ακόμα, δε, και για τις χτεσινές αποβολές ισχυριζόταν ότι δεν είναι 10, αλλά 4!

Υπενθυμίζουμε ότι το πρωί της Τετάρτης, λίγο πριν την πορεία που διοργάνωσε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Λάρισας οι μαθητές, την ώρα που ξεκινούσαν από στο σχολείο τους για να πάνε στην κινητοποίηση, ήρθαν αντιμέτωποι με το όργιο απειλών και τη φασίζουσα συμπεριφορά του γυμνασιάρχη που προσπαθούσε να τους τρομοκρατήσει για να μη συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και επιδόθηκε σε ένα ξέφρενο και αισχρό αντικομμουνιστικό παραλήρημα, με εκφράσεις, όπως «αυτά τα κάνει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ που σας χρησιμοποιούν, για ν' αποκομίσουν πολιτικά οφέλη» κ.ά.

Με τις πλάτες και τις αντιφάσεις του υπουργείου Παιδείας

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γυμνασιάρχης - παιδονόμος παραδέχτηκε πως δεν υπάρχει απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων για τις αποβολές των μαθητών, όπως ισχυριζόταν, όταν τον επισκέφτηκε νομικός σύμβουλος ενός γονέα τιμωρημένου μαθητή και του ζήτησε το πρακτικό της σχετικής απόφασης.

Επιπλέον, η απόφαση της τιμωρίας των μαθητών, που ήταν μόνο δική του, αντιβαίνει σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας (Γ2/6563/21-11-96), στην οποία αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι «δεν υπάρχει διάταξη που να επιτρέπει ομαδική αποβολή μαθητών από τα μαθήματά τους, ούτε αποβολή εκ περιτροπής. Κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαιδαγωγικό και όχι σύμφωνα με το πνεύμα και τους στόχους της εκπαίδευσης». Ομως με παλιότερη εγκύκλιο (Γ2 3632/2-9-94) ανοίγεται έμμεσα «παράθυρο» για τέτοιες μεθοδεύσεις. Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αυτή που αφορά στον έλεγχο της νομιμότητας των κυρώσεων σε βάρος των μαθητών αναφέρεται ότι: «... την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων Καθηγητών με την οποία επιβλήθηκε ομαδική αποβολή στους μαθητές δύναται να ελέγξουν ως προς τη νομιμότητα αυτή τα ιεραρχικά προϊστάμενα όργανα ήτοι κατά σειρά ο Προϊστάμενος του οικείου γραφείου Μέσης Εκπαίδευσης και εν αρνήσει αυτού ο Διευθυντής της οικείας Διευθύνσεως και εν αρνήσει και τούτου το Διευθυντής Εκπαιδεύσεως του ΥΠΕΠΘ και τελικά το ΥΠΕΠΘ. Κατά την άσκηση, δε, αυτού του ελέγχου της νομιμότητας και δεδομένου ότι κρίνεται παράνομος, η πράξη αυτή πρέπει ν' ακυρωθεί από το ασκόν, τον ιεραρχικό αυτό έλεγχο, όργανο». Εστω και έτσι, τα αρμόδια όργανα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κινηθούν στην κατεύθυνση της άμεσης ανάκλησης των αποβολών. Ωστόσο, ορισμένοι αρνούνται ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους, όπως ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Σ. Καραμέτας , ο οποίος μάλιστα κατά τη συνάντηση που είχε με γονέα τιμωρημένου μαθητή του σχολείου κάλυψε την απαράδεκτη ενέργεια του Αρη Συράκη, λέγοντας προκλητικά ότι «αυτό έπρεπε να κάνει, γιατί εάν δεν το 'κανε, θα τον τιμωρούσα...».

Βεβαίως, η ουσία της όλης υπόθεσης βρίσκεται στο γεγονός ότι η φασιστική αντιπαιδαγωγική συμπεριφορά του εν λόγω γυμνασιάρχη γίνεται με τις πλάτες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία τα τελευταία χρόνια, που οι μαθητές δίνουν δυναμικό «παρών» στο δρόμο του αγώνα, επιστράτευσε όλες τις πλέον αντιδημοκρατικές μεθόδους, με αποκορύφωμα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ