Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μάχη για τη ζωή δίνει ο 16χρονος από τη δολοφονική αστυνομική επίθεση

Βίντεο διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της αστυνομίας

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο 16χρονος Ρομά Κώστας Φραγκούλης, ο οποίος δέχτηκε εν ψυχρώ πυροβολισμό στο κεφάλι, από αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια καταδίωξης επειδή δεν πλήρωσε 20 ευρώ για καύσιμα. Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή ζήτησε και έλαβε από τον ανακριτή ο 34χρονος αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ο οποίος πυροβόλησε τον 16χρονο. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, εκτέλεση παράνομων πυροβολισμών ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης. Μέχρι την απολογία του ο 34χρονος κρατείται.

Ο 34χρονος έφτασε στο Δικαστικό Μέγαρο πολύ νωρίς χτες το πρωί, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος του.

Μέσω του δικηγόρου του, ο 34χρονος ισχυρίστηκε ότι πυροβόλησε γιατί κινδύνευε η ζωή των συναδέλφων του. Ο 34χρονος φέρεται να ανέφερε ότι πυροβόλησε «μία φορά στον αέρα για εκφοβισμό», ενώ για τον δεύτερο πυροβολισμό που έπληξε τον 16χρονο στο κεφάλι, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι πυροβόλησε «ενστικτωδώς προς τα κάτω, στοχεύοντας στα λάστιχα του αυτοκινήτου». Περιγράφοντας στη συνέχεια τις συνθήκες υπό τις οποίες άνοιξε πυρ, ανέφερε ότι η μηχανή στην οποία επέβαινε κινούνταν με ταχύτητα και λόγω του οδοστρώματος είχε συχνές αναπηδήσεις. «Από την ένταση της στιγμής και την αστάθεια της μηχανής μία σφαίρα έφυγε στον αέρα και η άλλη βρήκε τον 16χρονο. Εγώ ήθελα να πυροβολήσω στα λάστιχα», φέρεται να είπε.

Νέα ερωτήματα προκύπτουν μετά τη δημοσίευση βίντεο από κλειστά κυκλώματα καμερών, αλλά και από την κατάθεση του αστυνομικού, καθώς έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη εκδοχή της αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τα πυρά ρίχτηκαν από πίσω την ώρα της καταδίωξης

Ενα βίντεο που έχει δει το φως της δημοσιότητας απεικονίζει τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να βρίσκονται εντός του πρατηρίου καυσίμων. Στο ίδιο βίντεο φαίνεται το αυτοκίνητο του 16χρονου στο βενζινάδικο την ώρα που βάζει καύσιμα και όταν αυτός φεύγει, ο υπάλληλος του καταστήματος ενημερώνει τους αστυνομικούς που βρίσκονται μέσα στο κατάστημα, κάτι που δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας, η οποία έκανε λόγο για αστυνομικές δυνάμεις που «βρίσκονταν πλησίον του σημείου».

Επίσης, βίντεο που φέρεται να προέρχεται από κάμερα κλειστού κυκλώματος καταστήματος δείχνει το αυτοκίνητο του Κώστα Φραγκούλη να στρίβει, ενώ από πίσω του έρχονται οι δύο μοτοσικλέτες. Περίπου 500 μέτρα μετά, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο αστυνομικός πυροβολεί τον 16χρονο.

Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση της αστυνομίας ανέφερε πως ο 16χρονος «επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.», κάτι που δεν προκύπτει ούτε από τα συγκεκριμένα πλάνα ούτε από τα όσα έγιναν γνωστά σχετικά με την κατάθεση του 34χρονου.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Εξω από τα δικαστήρια οργισμένοι συγγενείς του 16χρονου και άλλοι Ρομά συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονική επίθεση. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους δέχθηκαν επίθεση από τις δυνάμεις των ΜΑΤ με χρήση χημικών, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, κ.λπ.

Ανάμεσά τους ήταν και ο πατέρας του 16χρονου. Ανδρες των ΜΑΤ τον ακινητοποίησαν, τον χτύπησαν και τον έσυραν στον δρόμο!

Η προκλητική στάση της αστυνομίας σε κάθε βήμα αυτής της υπόθεσης έχει προκαλέσει την οργή των Ρομά.

Στο πλαίσιο αυτής της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, χτες σημειώθηκαν επεισόδια στον οικισμό των Ρομά «Αγία Σοφία» μετά από επέμβαση των ΜΑΤ για την καταστολή των αντιδράσεών τους. Σε ένα σκηνικό μεγάλης έντασης, φέρεται να έπεσαν πυροβολισμοί, ενώ στήθηκαν και οδοφράγματα.

Αντίστοιχο σκηνικό και στον οικισμό Τσαΐρια στην Περαία Θεσσαλονίκης, όπου Ρομά διέκοψαν την κυκλοφορία στον δρόμο Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας, άναψαν φωτιές και έσυραν στη μέση του οδοστρώματος κλαδιά και κάδους απορριμμάτων. Ενταση υπήρξε και χτες τα ξημερώματα στη Συμμαχική Οδό.

Διαμαρτυρίες και αποκλεισμούς δρόμων, καταδικάζοντας τη δολοφονική αστυνομική επίθεση στον 16χρονο στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χτες Ρομά και επί της λεωφ. Μεσογείων στην Αθήνα, στο ύψος του Νομισματοκοπείου, στα Μέγαρα, στην περιοχή του Ζευγολατιού και στο Μενίδι στην οδό Λιοσίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ