Τρίτη 3 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Με εκατέρωθεν διακηρύξεις για «χρονιά νίκης» κλιμακώνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις

Παραγωγή και παράδοση περισσότερων όπλων ο ΝΑΤΟικός δρόμος... για την «ειρήνη»

Με διαγγέλματα και διακηρύξεις περί «αναπόφευκτης νίκης το 2023», αύξησης της παραγωγής όπλων και της αποστολής τους στο πεδίο των μαχών, «υποδέχθηκαν» τη νέα χρονιά οι ηγεσίες των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, την ίδια ώρα που ο ουκρανικός και ο ρωσικός λαός αλέθονται καθημερινά στην κρεατομηχανή του πολέμου και αυξάνεται συνεχώς ο κίνδυνος γενίκευσης και κλιμάκωσης της στρατιωτικής αναμέτρησης ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, τις τελευταίες μέρες του 2022 και τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς καταγράφηκε νέα κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με εκατέρωθεν σφοδρούς βομβαρδισμούς στρατιωτικών εγκαταστάσεων και πολιτικών υποδομών, καθώς και πολύνεκρες μάχες σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

ΝΑΤΟ: Καλεί σε αύξηση της παραγωγής και της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία

Το 2023 θα είναι «η χρονιά της νίκης μας» στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, σε μήνυμά του για τη νέα χρονιά, με το Κίεβο στις δημόσιες τοποθετήσεις του να προσδιορίζει ως «νίκη» την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από όλα τα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας που έχει προσαρτηθεί στη Ρωσία από το 2014.

Σε άλλη παρέμβασή του, ο Ζελένσκι στάθηκε στο ζήτημα της αεράμυνας της Ουκρανίας και στον ρόλο που αυτή θα μπορούσε να παίξει συνολικότερα στην «άμυνα» της Ευρώπης.

«Φέτος δεν σώσαμε απλώς την αεράμυνά μας αλλά την κάναμε την ισχυρότερη που υπήρξε ποτέ», είπε. «Αλλά το νέο έτος η αεράμυνα της Ουκρανίας θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή και πιο αποτελεσματική», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι η αεράμυνα της Ουκρανίας θα μπορούσε να γίνει η ισχυρότερη στην Ευρώπη, κάτι που, όπως είπε, θα βοηθήσει την άμυνα της ηπείρου καθώς και της χώρας.

Η εν λόγω επισήμανση έρχεται λίγο μετά την απόφαση των ΗΠΑ να παραδώσουν στο Κίεβο τουλάχιστον μία συστοιχία του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας «Patriot» και καθώς αντίστοιχα συστήματα πολλαπλασιάζονται σε όλη την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, κάλεσε σε αύξηση των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία... στο όνομα της «ειρήνης», καθώς και σε άμεση αύξηση της παραγωγής όπλων στα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας, σε άλλη μια τοποθέτηση χαρακτηριστική για τις προετοιμασίες όλων των πλευρών για γενικευμένη στρατιωτική αναμέτρηση.

«Μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά η στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία είναι ο ταχύτερος δρόμος προς την ειρήνη», ισχυρίστηκε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις της Ουκρανίας εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία είναι «απόλυτα νόμιμες», ενώ σε ό,τι αφορά το αν θα εγκριθεί η αποστολή στην Ουκρανία πυραύλων μέσου βεληνεκούς, είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη «διάλογος μεταξύ των συμμάχων και με την Ουκρανία για τα συγκεκριμένα συστήματα».

Εσπευσε να υπενθυμίσει πάντως ότι ήδη έχουν δοθεί στο Κίεβο οπλικά συστήματα με μεγάλο βεληνεκές, όπως τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, πυροβόλα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs).

Παράλληλα, σε άλλη συνέντευξή του, ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν την παραγωγή όπλων τους επόμενους μήνες. «Αυτό είναι απαραίτητο ώστε το ΝΑΤΟ να έχει αρκετά όπλα για τη δική του άμυνα και να μπορεί να συνεχίσει να προμηθεύει στην Ουκρανία οπλικά συστήματα στον αγώνα κατά της Ρωσίας μακροπρόθεσμα», δήλωσε μιλώντας στο BBC Radio 4.

Αποτυπώνοντας τη βαθιά ΝΑΤΟική εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, επισήμανε ότι η σύγκρουση αυτή κόστισε μια «τεράστια ποσότητα όπλων και πυρομαχικών» στα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στις ρωσικές κινήσεις για συνέχιση του πολέμου και για μια ενδεχόμενη προσπάθεια «να ξεκινήσουν μια νέα επίθεση», ανέφερε ότι η ικανότητα της Ουκρανίας να διαπραγματευτεί οτιδήποτε για τον τερματισμό του πολέμου εξαρτάται από τη δύναμή της στο πεδίο της μάχης.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επικύρωσε τον νόμο για τον προϋπολογισμό του ομοσπονδιακού κράτους, στον οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων 45 δισ. δολάρια στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Χτες, ο Β. Ζελένσκι είχε τηλεφωνική συνομιλία με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αντικείμενο μεταξύ άλλων την εκταμίευση του πακέτου στήριξης της ΕΕ προς το Κίεβο, ύψους 18 δισ. ευρώ. Σε ανάρτησή της μετά τη συνομιλία, η πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε ότι «η ΕΕ στέκεται στο πλευρό σας, για όσο χρειαστεί», ανέφερε ότι «σύντομα» θα αρχίσει να εκταμιεύεται το πακέτο στήριξης, σε μηνιαίες δόσεις, ενώ προανήγγειλε νέα επίσκεψη στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Αναπόφευκτη νίκη» παρά τη «δύσκολη κατάσταση»

Για «αναπόφευκτη νίκη» της Ρωσίας έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, στο μήνυμά του για το 2023, παρότι παραδέχθηκε πως «υποδεχόμαστε το νέο έτος με μια δύσκολη κατάσταση στο στρατιωτικό και πολιτικό πεδίο».

Επαναλαμβάνοντας τα προσχήματα περί πολέμου ενάντια «στον νεοναζισμό και την τρομοκρατία», όπως και τους «πατριωτικούς» ύμνους για τους Ρώσους στρατιώτες που χάνουν τη ζωή τους στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, ισχυρίστηκε ότι «η νίκη, όπως και το νέο έτος, είναι αναπόφευκτη».

Ο δε Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, το οποίο βιντεοσκοπήθηκε στο αρχηγείο της νότιας στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, στο Ροστόφ, επί του Ντον, αντί για το Κρεμλίνο, ανέφερε ότι η χώρα του «δεν θα υποκύψει ποτέ στις προσπάθειες της Δύσης να χρησιμοποιήσει την Ουκρανία ως εργαλείο για να καταστρέψει τη Ρωσία».

Με το πολύμορφο κόστος του πολέμου να γίνεται όλο και πιο αισθητό στον ρωσικό λαό, ο Πούτιν ανέφερε ότι το 2022 «ήταν μια χρονιά με δύσκολες, αναγκαίες αποφάσεις, σημαντικά βήματα προς την απόκτηση της πλήρους κυριαρχίας της Ρωσίας». Επανέλαβε ότι «η Δύση είπε ψέματα για την ειρήνη», ενώ «ετοιμαζόταν για την επίθεση».

Στο πλαίσιο εξάλλου της συνολικότερης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στον πλανήτη, καθώς και των προσχημάτων με τα οποία «ντύνεται», ανέφερε ότι η πάλη της Ρωσίας για τα συμφέροντά της και το μέλλον της θα γίνει «ένα παράδειγμα που θα εμπνέει άλλα κράτη στον αγώνα τους για μια δίκαιη πολυπολική τάξη πραγμάτων».

Αναφερόμενος στις ανάγκες ενίσχυσης του στρατιωτικού εξοπλισμού των ρωσικών δυνάμεων για την κλιμάκωση των μαχών, σημείωσε ότι υπάρχουν «πολλά πράγματα που πρέπει να δούμε από τη σκοπιά των σύγχρονων μεθόδων της ένοπλης αντιπαράθεσης, ειδικά στη στεριά», ξεχωρίζοντας τα ιπτάμενα drones - καμικάζι, τα όπλα υψηλής ακρίβειας και τα μέσα επικοινωνίας. Κάλεσε δε σε «ενεργή στήριξη του λαού» στον «ένοπλο αγώνα».

Στη Γερμανία η ηγεσία της ΝΑΤΟικής δύναμης ταχείας αντίδρασης

Στο μεταξύ, την 1η Γενάρη η Γερμανία παρέλαβε από τη Γαλλία την ηγεσία της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF).

Η δύναμη δημιουργήθηκε το 2014 ως ο πυρήνας της ευρύτερης «ΝΑΤΟ Response Force» (NRF) της λυκοσυμμαχίας, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας. Οι πρώτες δυνάμεις της VJTF έχουν το καθήκον να είναι έτοιμες σε 48 έως 72 ώρες για να αναπτυχθούν για τις επεμβάσεις που αποφασίζει το ΝΑΤΟ οπουδήποτε στον πλανήτη.

Το 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε για πρώτη φορά δυνάμεις της VJTF, στην πρώτη αποστολή της, η οποία αναπτύχθηκε στη Ρουμανία.

Για το 2023, η δύναμη της VJTF θα αποτελείται από περίπου 11.500 στρατιώτες, με βασικό πυρήνα τη γερμανική τεθωρακισμένη ταξιαρχία πεζικού 37. Από τους περίπου 5.000 στρατιώτες της ταξιαρχίας, περίπου 4.000 θα είναι στη διάθεση της ΝΑΤΟικής VTJF. Οι υπόλοιποι στρατιώτες της ΝΑΤΟικής δύναμης θα προέρχονται από άλλες 8 χώρες (Βέλγιο, Τσεχία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία). Για πρώτη φορά, η Γερμανία θα ηγηθεί επίσης της διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων της VJTF.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα ενώ η Γερμανία ενέκρινε πέρσι «πολεμικό ταμείο» ύψους 100 δισ. ευρώ για τη στρατιωτική της ενίσχυση και διακηρύσσει ότι θα σχηματίσει τον ισχυρότερο στρατό της Ευρώπης, που θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην «υπεράσπιση» του ευρωπαϊκού εδάφους.

Παράλληλα, καθώς προχωρά συνολικά η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων και των εξοπλισμών του ΝΑΤΟ και των κρατών - μελών του στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα από τη Γαλλία.

Η συμφωνία για την αγορά των πυροβόλων CAESAR δεύτερης γενιάς κλείστηκε από τους υπουργούς Αμυνας των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Λιθουανού υπουργού στο Παρίσι. Τα πυροβόλα βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης και η Λιθουανία θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα κατασκευής τους, ανέφερε το λιθουανικό υπουργείο. Αναμένεται ότι τα εν λόγω οβιδοβόλα θα αρχίσουν να παραδίδονται στη Λιθουανία το 2027, ενώ το Βίλνιους λέγεται πως θα δαπανήσει 110 - 150 εκατ. ευρώ για να τα προμηθευτεί.

Υπενθυμίζεται ότι η λιθουανική κυβέρνηση θα αυξήσει φέτος τις στρατιωτικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ.

Εκατέρωθεν σφοδροί βομβαρδισμοί

Σε αυτό το φόντο, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο πεδίο, κλιμακώνονται μάχες και βομβαρδισμοί, ιδιαίτερα στην ανατολική Ουκρανία.

Δεκάδες Ρώσοι επίστρατοι σκοτώθηκαν σε ουκρανική πυραυλική επίθεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην πόλη Μακίιβκα, στο τμήμα της επαρχίας Ντονέτσκ που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας με χτεσινή ανακοίνωσή του έκανε λόγο για 63 Ρώσους στρατιώτες νεκρούς, μετά από ουκρανική επίθεση με πυραύλους HIMARS, αμερικανικής κατασκευής. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον κτιρίου που είχε μετατραπεί σε κέντρο συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων οι οποίες θα αναπτύσσονταν στο μέτωπο του Ντονμπάς.

Η ρωσική Βουλή, με ανακοίνωσή της, ζητά τη διεξαγωγή έρευνας για το τι οδήγησε στο πλήγμα, κάνοντας λόγο για την ανάγκη διερεύνησης και των ευθυνών του ΝΑΤΟ, για την επίθεση και τον θάνατο των στρατιωτών.

Από την πλευρά του, το Κίεβο έκανε λόγο αρχικά για «εκατοντάδες νεκρούς» Ρώσους στρατιώτες, ενώ σε χτεσινή νεότερη ανακοίνωση ανέφερε ότι ο αριθμός των ρωσικών απωλειών είναι «υπό διευκρίνιση».

Πολύνεκρους βομβαρδισμούς εναντίον Ουκρανών στρατιωτών και ξένων μισθοφόρων ανακοίνωσε από την πλευρά του και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, σε περιοχές κοντά στις πόλεις Μάρκοβο, Κραματόρσκ, Νοβοσίνοβο, Κουπιάνσκ, Κράσνι Λιμάν κ.α.

Παράλληλα συνεχίστηκε τις προηγούμενες μέρες το ρωσικό σφυροκόπημα του Κιέβου, με drones - καμικάζι και πυραύλους, με τον κυβερνήτη της περιοχής να αναφέρει ότι «στο στόχαστρο βρέθηκαν υποδομές κρίσιμης σημασίας».

Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί συνεχίζονται και στην πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας, με τις δύο πλευρές να ανακοινώνουν βαριές απώλειες του αντιπάλου, ενώ οι φιλορωσικές αρχές στο Ντονμπάς κατήγγειλαν μπαράζ ουκρανικών βομβαρδισμών μεταξύ άλλων στο Ντονέτσκ και τη Μακίιβκα.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία αναφέρει νέες επιθέσεις της Ουκρανίας σε ρωσικό έδαφος. Ενα ουκρανικό drone επιτέθηκε σε εγκατάσταση ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή Κλιμόφσκι, της ρωσικής περιφέρειας Μπριάνσκ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ενώ ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μπέλγκοροντ ανέφερε ότι δύο χωριά κοντά στα σύνορα δέχθηκαν ουκρανικά πυρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ