Τρίτη 3 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Η Πρίστινα ζητά ενίσχυση της ΝΑΤΟικής KFOR

Επιβεβαιώνεται ο προσωρινός χαρακτήρας της «εκτόνωσης» στην ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου

Copyright 2022 The Associated

Την περαιτέρω ενίσχυση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κόσοβο ζήτησε ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου, Αλμπιν Κούρτι, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τον προσωρινό χαρακτήρα της «εκτόνωσης» των τελευταίων ημερών, μετά από βδομάδες εντάσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

Οπως ισχυρίστηκε ο Κούρτι, «μια σημαντική αύξηση των στρατιωτών του ΝΑΤΟ και του στρατιωτικού εξοπλισμού στη χώρα μας θα βελτιώσει την ασφάλεια και την ειρήνη στο Κόσοβο και σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

Θυμίζουμε ότι η ένταση των προηγούμενων ημερών αποκλιμακώθηκε αφού πρώτα η κατάσταση έφτασε στα όρια ένοπλης σύρραξης, με τις δυνάμεις ασφαλείας και της Σερβίας και του Κοσόβου να έχουν τεθεί σε επίπεδο ύψιστης ετοιμότητας, ενώ Σέρβοι του Κοσόβου είχαν στήσει οδοφράγματα, αντιδρώντας ενάντια στην αποστολή κοσοβάρικης αστυνομίας σε περιοχές με σερβική πλειοψηφία και σε άλλες κινήσεις από την Πρίστινα.

Η προσωρινή «εκτόνωση» επιτεύχθηκε μετά από παρεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, σηματοδοτώντας νέο γύρο και στα παζάρια για αμοιβαίους «συμβιβασμούς» σε Βελιγράδι και Πρίστινα, για μια «εξομάλυνση σχέσεων» με όρους που ευνοούν την ανάσχεση της επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή.

Ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, υποστήριξε ότι «η διπλωματία επικράτησε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στο βόρειο Κόσοβο» και καλωσορίζοντας «την υπεύθυνη ηγεσία» των Βούτσιτς και Κούρτι μίλησε για «σπουδαία ομαδική δουλειά της ΕΕ, των ΗΠΑ και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο», για να καταλήξει ότι τώρα «χρειαζόμαστε επείγουσα πρόοδο στον διάλογο».

Στο μεταξύ ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, ήταν ένας από τους τρεις Ευρωπαίους ηγέτες (μαζί με τους Προέδρους της Λευκορωσίας και της Ουγγαρίας) στους οποίους ο Ρώσος ηγέτης Βλ. Πούτιν επέλεξε να στείλει ευχές. Σε αυτές ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι σχέσεις των δύο χωρών συνέχισαν να αναπτύσσονται σταδιακά, βασιζόμενες στην αρχή της στρατηγικής εταιρικής συνεργασίας» και ότι «η εμβάθυνση της εμπιστοσύνης, του πολιτικού διαλόγου και του συντονισμού των προσπαθειών στις διεθνείς και περιφερειακές υποθέσεις είναι ιδιαίτερα απαραίτητη στη σημερινή δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία. Ελπίζω ότι με κοινές προσπάθειες θα καταφέρουμε να οικοδομήσουμε περαιτέρω εποικοδομητική και πολυμερή διμερή συνεργασία προς όφελος των αδελφών λαών της Ρωσίας και της Σερβίας».

Στη ζώνη Σένγκεν και στην Ευρωζώνη η Κροατία

Μέσα σε συνθήκες τέτοιου σφοδρού ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στα Βαλκάνια επιχειρείται να προχωρήσει ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός στην περιοχή.

Την 1η Γενάρη η Κροατία έγινε το νέο μέλος της Ευρωζώνης και της ζώνης Σένγκεν από τα Βαλκάνια. Αποχαιρέτησε το εθνικό νόμισμα, κούνα, για να γίνει η 20ή χώρα της Γηραιάς Ηπείρου που χρησιμοποιεί το ευρώ. Η Κροατία εντάχθηκε στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2013. Παρά τα πανηγύρια της αστικής τάξης και των ευρωενωσιακών επιτελείων, πολλοί Κροάτες ανησυχούν ότι η υιοθέτηση του ευρώ θα δώσει νέα αφορμή για ανατιμήσεις. Οπως σχολίαζε ένας εργαζόμενος σε τοπικά ΜΜΕ, «τίποτα δεν αλλάζει από 1η Γενάρη, ούτως ή άλλως όλα τα υπολογίζαμε σε ευρώ εδώ και δύο δεκαετίες».

Στο μεταξύ, από 1η Γενάρη η Βόρεια Μακεδονία ανέλαβε την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι η προεδρία θα επικεντρωθεί στην «ανθρώπινη ασφάλεια» σε μία περίοδο παγκόσμιας και περιφερειακής αστάθειας και αβεβαιότητας. Τόνισε δε ότι οι προτεραιότητες της Βόρειας Μακεδονίας θα είναι η επιβεβαίωση των πλεονεκτημάτων του ΟΑΣΕ και η ανανέωση του διαλόγου και της εμπιστοσύνης, καθώς και η «επένδυση στην ειρήνη» και στην ανθεκτικότητα του ΟΑΣΕ, ως ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των προκλήσεων ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ